Objavili smo
04 / 2023
Pred začetkom jubilejnega, 10. Festivala čokolade, ki se bo 15. in 16. aprila odvijal v Radovljici, je v znani avstrijski čokoladnici Zotter potekalo ocenjevanje pralin. Na tekmovanje se je letos prijavilo sedem slovenskih čokoladnic, ki se bodo predstavile tudi na festivalu.
Sedem čokoladnic pogumno v boj za Naj pralino
Vsaka od sedmih butičnih čokoladnic je na ocenjevanju za laskavi naziv Naj pralina 2023 sodelovala z dvema izdelkoma. Hiša čokolade Molinet iz Lipnice pri Kropi s pralinama Snickers in Pralino presenečenja, Aska artisan chocolate iz Ljubljane s pralinama Bučna duja z malino ter Juzu in poper, Lucifer iz Velenja s pralinama Potica in Universe. Prekmurska čokoladnica Posestvo Passero se je v boj podalo s Temno pomarančo in Belim pehtranom, Zavod Ivana Cankarja Vrhnika s pralinama Tepka in Kofe. Rajska ptica iz Kranjske Gore je stavila na Trufel s črnim tartufom ter kombinacijo Juzu limona in pistacija, Radolška čokolada na pralini Kozja izbira dobra izbira (Goat's choice good choice) in Jack Sparrow.
Ocenjevalno komisijo sta drugo leto zapored sestavljala slavni avstrijski čokolater Josef Zotter in njegova hči Julia. Vseh štirinajst pralin sta si natančno ogledala, tudi v prerezu, ter jih pokusila. Podelila sta jim točke za izgled, okus, tehnološko pripravo (zahtevnost, postopek izvedbe in izbiro surovin) ter izvirnost. Ocenjevalca sta bila nad visoko kakovostjo vseh prijavljenih čokoladnih bonbonov navdušena, zato je bila odločitev o zmagovalcu težka. Kar štiri praline so namreč v skupnem seštevku prejele 19 od 20 možnih točk. To so bile Snickers, Juzu in poper, Juzu limona in pistacija ter Kozja izbira dobra izbira. Ocenjevalca sta jih nato v drugem, finalnem krogu, še enkrat vzela pod drobnogled in določila vrstni red prvih treh.
Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 4/2023. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst in foto: arhiv Turizma Radovljica