Objavili smo

Naj pralina 2023

04 / 2023

Pred začetkom jubilejnega, 10. Festivala čokolade, ki se bo 15. in 16. aprila odvijal v Radovljici, je v znani avstrijski čokoladnici Zotter potekalo ocenjevanje pralin. Na tekmovanje se je letos prijavilo sedem slovenskih čokoladnic, ki se bodo predstavile tudi na festivalu.

Sedem čokoladnic pogumno v boj za Naj pralino
Vsaka od sedmih butičnih čokoladnic je na ocenjevanju za laskavi naziv Naj pralina 2023 sodelovala z dvema izdelkoma. Hiša čokolade Molinet iz Lipnice pri Kropi s pralinama Snickers in Pralino presenečenja, Aska artisan chocolate iz Ljubljane s pralinama Bučna duja z malino ter Juzu in poper, Lucifer iz Velenja s pralinama Potica in Universe. Prekmurska čokoladnica Posestvo Passero se je v boj podalo s Temno pomarančo in Belim pehtranom, Zavod Ivana Cankarja Vrhnika s pralinama Tepka in Kofe. Rajska ptica iz Kranjske Gore je stavila na Trufel s črnim tartufom ter kombinacijo Juzu limona in pistacija, Radolška čokolada na pralini Kozja izbira dobra izbira (Goat's choice good choice) in Jack Sparrow. 
Ocenjevalno komisijo sta drugo leto zapored sestavljala slavni avstrijski čokolater Josef Zotter in njegova hči Julia. Vseh štirinajst pralin sta si natančno ogledala, tudi v prerezu, ter jih pokusila. Podelila sta jim točke za izgled, okus, tehnološko pripravo (zahtevnost, postopek izvedbe in izbiro surovin) ter izvirnost. Ocenjevalca sta bila nad visoko kakovostjo vseh prijavljenih čokoladnih bonbonov navdušena, zato je bila odločitev o zmagovalcu težka. Kar štiri praline so namreč v skupnem seštevku prejele 19 od 20 možnih točk. To so bile Snickers, Juzu in poper, Juzu limona in pistacija ter Kozja izbira dobra izbira. Ocenjevalca sta jih nato v drugem, finalnem krogu, še enkrat vzela pod drobnogled in določila vrstni red prvih treh.

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 4/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: arhiv Turizma Radovljica

Deli na
11 / 2023
Gostilna Pri Kuklju, Velike Lašče
H KUKLJU NA JESENSKE JEDI, GLUHE ŠTRUKLJE IN POTICO VELIKANKO! Pri Kuklju so od leta 2009 družinski gostilničarski posli v rokah že šeste generacije. Vodi jih energična Margareta Damjanić, sommelierka in mojstrica peke potic, za pripravo ostalih kulinaričnih dobrot, ki stavijo na slovensko tradicijo,...
11 / 2023
Hiša Putr, Trzin
V PUTRU SO GOSTOM VRATA VEDNO ODPRTA Hitro se je razširil glas o trzinskem Putru, ki da je stalno poln, všečen tako tistim, ki tja zahajajo na malico ali kosilo, kot tistim, ki naročajo jedi po naročilu, cenovno prijazen. Ko ga je opazil in v svoj gastro vodnik za leto 2023 uvrstil še avstrijski...
11 / 2023
Jeruzalemske gorice
Člani Društva turističnih novinarjev Slovenije smo se tokrat odpravili v Prlekijo. Odzvali smo se povabilu k odkrivanju lepot in dobrot destinacije Jeruzalem Slovenija in mesta Ormož, ki letos praznuje častitljivih 750 let od njegove prve pisne omembe. Skozi bogat dvodnevni program, ki so nam ga...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.