Objavili smo

Naj pralina 2023

04 / 2023

Pred začetkom jubilejnega, 10. Festivala čokolade, ki se bo 15. in 16. aprila odvijal v Radovljici, je v znani avstrijski čokoladnici Zotter potekalo ocenjevanje pralin. Na tekmovanje se je letos prijavilo sedem slovenskih čokoladnic, ki se bodo predstavile tudi na festivalu.

Sedem čokoladnic pogumno v boj za Naj pralino
Vsaka od sedmih butičnih čokoladnic je na ocenjevanju za laskavi naziv Naj pralina 2023 sodelovala z dvema izdelkoma. Hiša čokolade Molinet iz Lipnice pri Kropi s pralinama Snickers in Pralino presenečenja, Aska artisan chocolate iz Ljubljane s pralinama Bučna duja z malino ter Juzu in poper, Lucifer iz Velenja s pralinama Potica in Universe. Prekmurska čokoladnica Posestvo Passero se je v boj podalo s Temno pomarančo in Belim pehtranom, Zavod Ivana Cankarja Vrhnika s pralinama Tepka in Kofe. Rajska ptica iz Kranjske Gore je stavila na Trufel s črnim tartufom ter kombinacijo Juzu limona in pistacija, Radolška čokolada na pralini Kozja izbira dobra izbira (Goat's choice good choice) in Jack Sparrow. 
Ocenjevalno komisijo sta drugo leto zapored sestavljala slavni avstrijski čokolater Josef Zotter in njegova hči Julia. Vseh štirinajst pralin sta si natančno ogledala, tudi v prerezu, ter jih pokusila. Podelila sta jim točke za izgled, okus, tehnološko pripravo (zahtevnost, postopek izvedbe in izbiro surovin) ter izvirnost. Ocenjevalca sta bila nad visoko kakovostjo vseh prijavljenih čokoladnih bonbonov navdušena, zato je bila odločitev o zmagovalcu težka. Kar štiri praline so namreč v skupnem seštevku prejele 19 od 20 možnih točk. To so bile Snickers, Juzu in poper, Juzu limona in pistacija ter Kozja izbira dobra izbira. Ocenjevalca sta jih nato v drugem, finalnem krogu, še enkrat vzela pod drobnogled in določila vrstni red prvih treh.

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 4/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: arhiv Turizma Radovljica

Deli na
07 / 2024
Gostilna na Gradu, Ljubljana
TUJI GOSTJE SI ŽELIJO SPOZNATI SLOVENSKE OKUSE IN VINA! Na Ljubljanski grad iz starega mestnega jedra vodi več pešpoti in tudi razgledna vzpenjača. Ena najbolj priljubljenih turističnih točk v prestolnici je privlačna zaradi slikovite srednjeveške utrdbe in čudovitega razgleda na mesto, toda...
07 / 2024
Gostilna Rajh, Bakovci
NIKOLI NISEM POZABIL NA TRADICIJO, PREKMURSKE OKUSE IN RECEPTE, KI SEM JIH PODEDOVAL! V Gostilni Rajh jedi dišijo po Prekmurju, naj gre za tradicionalne, kot so bograč, dödoli, prekmurska gibanica in retaši, ali sodobne s podpisom 30-letnega chefa Leona Pintariča. Leta 2016 je bil nacionalni zmagovalec...
07 / 2024
Luka Jezeršek - Jezeršek gostinstvo
PARTNERSTVO NA TAGGENBRUNNU JE ZA NAS PRIZNANJE, PRILOŽNOST IN IZZIV! Posestvo in grad Taggenbrunn na avstrijskem Koroškem slovita kot priljubljena turistična točka ter tudi lokacija za prireditve in praznovanja. Njegovi lastniki, družina Riedl, so gostinski in hotelski del v upravljanje zaupali...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna