Objavili smo

Nonbiri, japonska kulinarika - chef Ernest Barać

03 / 2021

UMETNOST PRIPRAVE SUŠIJA SE ZAČNE PRI RIŽU!
Trinajst let je od tega, ko se je Ernest Barać kot kuhar prvič srečal z japonsko kulinariko in se zaljubil v posebnost njene hladne kuhinje – sushi. Ob boku suši mojstra se je nato več let kalil v dveh priznanih ljubljanskih japonskih restavracijah. Pod svojo znamko »Nonbiri – japonska kulinarika« zdaj že nekaj časa okuse sušija in veščino njegove priprave predstavlja ljubiteljem japonske kuhinje skozi cateringe, dostavo, kuhanje na domu in poučne delavnice.

Po končani srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani je Ernest Barać stopil na profesionalno kuharsko pot in ob tem kaj kmalu prišel do spoznanja, da ga privlačijo tuje, zlasti azijska kuhinja. Prve izkušnje z njo je imel v kuhinji fuzijske azijske restavracije Dabuda v središču Ljubljane, kjer je bil sicer poudarek na tajski hrani, a ga je pripeljala tudi do sušija. Ta riževa posebnost japonske kulinarike ga je s čistostjo okusov in oblik tako navdušila, da se je kmalu odločil svoje znanje še poglobiti. Tako je od leta 2008 v obdobju šestih let delal v dveh, za mnoge najboljših japonskih restavracijah pri nas – Sushimami v središču mesta in Maruju v Šiški...

»Suši je veliko več kot kuhan in okisan riž s surovo ribo. Je umetnost, kako iz vsakega živila dobiti oziroma ohraniti najboljši okus,« poudari Ernest in prizna: »Ko sem se prvič srečal s sušijem, se je moje kuharsko znanje obrnilo na glavo. Filozofija naše, evropske kuhinje, je, da kombiniramo in mešamo sestavine in okuse tako, da na koncu dobimo harmonično celoto. V japonski kuhinji je ravno obratno – vsako živilo mora samostojno izražati svoj okus. Če ga v jedi ne zaznamo, je nekaj narobe.«

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2021.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Sushi nigiri z zelenim čajem in solnim cvetom
-Miso juha
-Kakiage sestavljena tempura
-Nimono dušena zelenjava
-Miso mariniran losos
-Temaki suši (poglej video na YouTube kanalu revije Pet zvezdic)

Deli na
09 / 2021
Šunkarna in restavracija Kodila, Markišavci - chefa Boštjan Lačen in Daniel Sukič
V HIŠI PREKMURSKE ŠUNKE IN DRUGIH MESNIH DOBROT Družina Kodila je leta 2013 z novim kulinaričnim centrom, pod streho katerega so združene predelava in zorilnica mesa, trgovina in restavracija, še nadgradila svojo uspešno poslovno zgodbo. Šunkarna Kodila tako ni več le raj za ljubitelje mesnih...
09 / 2021
Norma 23, Ljubljana - chef Mickaël Alix
CRÊPES IN GALETTES Pod Plečnikovimi arkadami na glavni ljubljanski tržnici po novem pečejo palačinke s francoskim stilom! Zakonca Mateja Todić Curk in Predrag Todić sta se namreč odločila, da svojemu lokalu Norma 23 poleg imena (prej Grand Cafe Ljubljana) spremenita tudi vsebino in v glavno...
09 / 2021
Več kot le kulinarični pozdrav z Idrijskega
Ste vedeli, da se Idrija ponaša s kar nekaj presežki – drugim največjim rudnikom živega srebra na svetu, največjim lesenim pogonskim vodnim kolesom v Evropi (idrijski kamšt), najstarejšo neprekinjeno delujočo čipkarsko šolo na svetu, najstarejšim filmskim gledališčem v Evropi, v katerem...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.