Objavili smo

Nonbiri, japonska kulinarika - chef Ernest Barać

03 / 2021

UMETNOST PRIPRAVE SUŠIJA SE ZAČNE PRI RIŽU!
Trinajst let je od tega, ko se je Ernest Barać kot kuhar prvič srečal z japonsko kulinariko in se zaljubil v posebnost njene hladne kuhinje – sushi. Ob boku suši mojstra se je nato več let kalil v dveh priznanih ljubljanskih japonskih restavracijah. Pod svojo znamko »Nonbiri – japonska kulinarika« zdaj že nekaj časa okuse sušija in veščino njegove priprave predstavlja ljubiteljem japonske kuhinje skozi cateringe, dostavo, kuhanje na domu in poučne delavnice.

Po končani srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani je Ernest Barać stopil na profesionalno kuharsko pot in ob tem kaj kmalu prišel do spoznanja, da ga privlačijo tuje, zlasti azijska kuhinja. Prve izkušnje z njo je imel v kuhinji fuzijske azijske restavracije Dabuda v središču Ljubljane, kjer je bil sicer poudarek na tajski hrani, a ga je pripeljala tudi do sušija. Ta riževa posebnost japonske kulinarike ga je s čistostjo okusov in oblik tako navdušila, da se je kmalu odločil svoje znanje še poglobiti. Tako je od leta 2008 v obdobju šestih let delal v dveh, za mnoge najboljših japonskih restavracijah pri nas – Sushimami v središču mesta in Maruju v Šiški...

»Suši je veliko več kot kuhan in okisan riž s surovo ribo. Je umetnost, kako iz vsakega živila dobiti oziroma ohraniti najboljši okus,« poudari Ernest in prizna: »Ko sem se prvič srečal s sušijem, se je moje kuharsko znanje obrnilo na glavo. Filozofija naše, evropske kuhinje, je, da kombiniramo in mešamo sestavine in okuse tako, da na koncu dobimo harmonično celoto. V japonski kuhinji je ravno obratno – vsako živilo mora samostojno izražati svoj okus. Če ga v jedi ne zaznamo, je nekaj narobe.«

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2021.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Sushi nigiri z zelenim čajem in solnim cvetom
-Miso juha
-Kakiage sestavljena tempura
-Nimono dušena zelenjava
-Miso mariniran losos
-Temaki suši (poglej video na YouTube kanalu revije Pet zvezdic)

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.