Objavili smo
03 / 2021
UMETNOST PRIPRAVE SUŠIJA SE ZAČNE PRI RIŽU!
Trinajst let je od tega, ko se je Ernest Barać kot kuhar prvič srečal z japonsko kulinariko in se zaljubil v posebnost njene hladne kuhinje – sushi. Ob boku suši mojstra se je nato več let kalil v dveh priznanih ljubljanskih japonskih restavracijah. Pod svojo znamko »Nonbiri – japonska kulinarika« zdaj že nekaj časa okuse sušija in veščino njegove priprave predstavlja ljubiteljem japonske kuhinje skozi cateringe, dostavo, kuhanje na domu in poučne delavnice.
Po končani srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani je Ernest Barać stopil na profesionalno kuharsko pot in ob tem kaj kmalu prišel do spoznanja, da ga privlačijo tuje, zlasti azijska kuhinja. Prve izkušnje z njo je imel v kuhinji fuzijske azijske restavracije Dabuda v središču Ljubljane, kjer je bil sicer poudarek na tajski hrani, a ga je pripeljala tudi do sušija. Ta riževa posebnost japonske kulinarike ga je s čistostjo okusov in oblik tako navdušila, da se je kmalu odločil svoje znanje še poglobiti. Tako je od leta 2008 v obdobju šestih let delal v dveh, za mnoge najboljših japonskih restavracijah pri nas – Sushimami v središču mesta in Maruju v Šiški...
»Suši je veliko več kot kuhan in okisan riž s surovo ribo. Je umetnost, kako iz vsakega živila dobiti oziroma ohraniti najboljši okus,« poudari Ernest in prizna: »Ko sem se prvič srečal s sušijem, se je moje kuharsko znanje obrnilo na glavo. Filozofija naše, evropske kuhinje, je, da kombiniramo in mešamo sestavine in okuse tako, da na koncu dobimo harmonično celoto. V japonski kuhinji je ravno obratno – vsako živilo mora samostojno izražati svoj okus. Če ga v jedi ne zaznamo, je nekaj narobe.«
Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2021. Kupi izvod / Letna naročnina
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman
Recepti:
-Sushi nigiri z zelenim čajem in solnim cvetom
-Miso juha
-Kakiage sestavljena tempura
-Nimono dušena zelenjava
-Miso mariniran losos
-Temaki suši (poglej video na YouTube kanalu revije Pet zvezdic)