Objavili smo

Odprta kuhna Ljubljana

09 / 2023

MAVRICA OKUSOV
Navkljub vročini je bilo na zadnji avgustovski petek na Odprti kuhni v Ljubljani živahno. Tudi v 11. sezoni znamenita kulinarična tržnica privablja ljubitelje urbanega druženja, tako domače kot iz tujine. Mednje smo se pomešali tudi mi in uživali v barviti mešanici jedi in pijač ter klepetu z gostinci in naključnimi obiskovalci.


Najprej nas je pot med stojnicami pripeljala do razigrane in številčne ekipe Dežele okusov, restavracije, ki se sicer nahaja nedaleč stran, na prenovljeni Eipprovi ulici v ljubljanskem Trnovem. Njena ponudba je široka in je od leta 2021 usmerjena v izključno brezglutensko hrano. Na Odprti kuhni pod imenom Okus Egipta nudijo egipčanski jedi shawarma in tauk, pripravljeni iz piščančjega mesa in postreženi v tortilji. Ker na tržnici ne morejo zagotoviti varnega brezglutenskega okolja, hrane ne predstavljajo kot takšne. Na Odprti kuhni sodelujejo že od samega začetka in se nanjo vedno dobro pripravijo. Ponosni so, da jim v enajstih letih še nikoli ni zmanjkalo hrane. Ljubitelji jedi z azijskim pridihom pridejo na svoj račun pri ljubljanski Restavraciji Shambala (na fotografiji), ki je med drugim znana po odličnem tajskem kariju. Na Odprti kuhni so stalno prisotni s šestimi jedmi, med katerimi so že kar legendarni njihovi sveži vietnamski zavitki s kislim mangom in zeleno papajo. Tokrat so pekli tudi govedino black angus, začinjeno na azijski način.
S kozarcem odlične Colnarjeve penine brut nature so se med čakanjem na hrano hladili obiskovalci stojnice Hiše Fink iz Novega mesta. Chef Damjan Fink je pripravljal tri jedi – tunin sashimi z lubenico, njoke z brancinom in svežimi lisičkami ter hrustljavo ocvrte sardele z majonezo granatnega jabolka in tzatzikijem. Pri tem sta mu zagnano in spretno pomagala sinova, 11-letni Anže in 10-letni Julij, oba v kuharskih suknjičih ...

Celotna reportaža je objavljena v reviji Pet zvezdic, št. 9/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Urša Cvilak

Deli na
05 / 2024
Majerija, Slap pri Vipavi
MAJERIJA JE URESNIČITEV NAJINIH SANJ Le streljaj od Vipave, v smeri proti vasi Slap, med vinogradi in sadovnjaki stoji domačija Majerija. Za topel sprejem v tej podeželski restavraciji, ki ima tudi deset dvoposteljnih prenočišč, skrbita zakonca Nataša in Matej Tomažič s hčerko Tanito in ostalimi...
05 / 2024
Turistična kmetija Puhan, Bogojina
KJER SO DOMA GORIČKE »OLIVE«, PREKMURSKA ŠUNKA IN HUDOMUŠNA VINA Simpatična mlada zakonca Katarina in Dorian Puhan Gjerkeš na obronkih Goričkega, med vinogradi in s pogledom na znamenito Plečnikovo cerkev v Bogojini ter le 5 km od Moravskih toplic, vodita Turistično kmetijo Puhan. S pomočjo...
05 / 2024
Srečko Koklič - poklicna pot v gostinski stroki je lahko lepa, raznolika in zanimiva!
Srečko Koklič je po osnovni izobrazbi kuhar in po duši gostinec. Toda velik del svoje delovne kariere je gostinski stroki posvetil skozi pedagoško delo in zadnjih 25 let v Turistično gostinski zbornici Slovenije. Dolga leta je bil gonilna sila pri organizaciji Gostinsko turističnih zborov Slovenije,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.