Objavili smo

Pasta bar Vito Maccheroni, Ljubljana

02 / 2025

VITO MACCHERONI - ZA VSE, KI VEDO, KAJ POMENI PRAVA ITALIJANSKA PAŠTA!

V prestolnici se že nekaj časa govori, da najboljše testenine kuha Vito Maccheroni. No, v resnici se tako imenuje pasta bar, katerega zgodbo ustvarja in piše simpatični Ljubljančan Anže Učakar. Pred petimi leti je sveže testenine in okuse prave italijanske pašte pripeljal v pokrito tržnico BTC City, lani še v center mesta. Kot pravi, je življenje prekratko, da bi jedli slabo pašto. In ko boste poskusili njegovo, se boste zagotovo strinjali.

Izsek iz intervjuja

V petih letih ste uspeli ustvariti znamko Vito Maccheroni s pristno ponudbo sveže izdelanih in pripravljenih testenin. Marsikdo pomisli, da jo je k nam prinesel kakšen italijanski chef. Čestitke
Anže Učakar: 
Hvala, to si štejem v čast, konec koncev so testenine italijanski ponos. (smeh) V gostinski svet sem stopil kot 17-letni mulček in čeprav to sploh ni bil moj namen, v njem ostal. Najprej sem pomagal v kuhinji ene od ljubljanskih španskih restavracij, nato precej hitro začel delati v strežbi in v tem užival. Po petnajstih letih sem začel razmišljati, da bi šel na svoje. Takrat so bili precej popularni kraft burgerji in jih je imela že skoraj vsaka slovenska vas. Tudi napolitanska pizza je bila prisotna že precej časa. Prav tako testenine, vendar ne v smislu, da je restavracija specializirana samo zanje in jih tudi sama izdeluje. Želel sem ponuditi nekaj, kar imamo Slovenci radi, a obenem nekaj, česar še ni. In tako se je rodila znamka Vito Maccheroni, ki že z imenom in interierjem da vedeti, da gre za italijanski stil pašte. 

Kaj pa sestavine za omake? Tudi tukaj ste izbrali najboljše, a lahko bi vam kdo očital, da ni kaj dosti slovenskih?
Anže Učakar: Kar 99% sestavin, ki jih uporabljamo, vključno z moko, je iz Italije. Paradižnikovo osnovo naredimo tako, da kupimo vložene pelate, ki jih potem sami spasiramo in kuhamo, saj tako zagotovimo boljšo kvaliteto omake. Kupujemo zgolj pelate, ki so zrasli v peti italijanskega škornja, v pokrajini Apulija, in so dozoreli na soncu. So neprimerljivo boljši kot kakšni drugi. Od sirov uporabljamo pravi starani pekorino in parmezan, potem še rikoto, ki je v bistvu albuminska skuta, in burato, v pašti Norma slano ovčjo rikoto. Gre za tipično sicilijansko jed z melancani in tem sirom...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.2/2025.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Pomodoro & burrata
-Carbonara
-Mare & monti
-Pesto genovese
-Tiramisu

Deli na
06 / 2025
Gostilna Podfarovž, Vipava
TAM, KJER ŽUBORI VODA IN SE PIŠE KULINARIČNA POEZIJA  V zavetju vipavskih izvirov se skriva ena najbolj čarobnih gostiln pri nas — Podfarovž. Nima le terase, na kateri poleti goste hladi globoka senca in pomirja šepet vode, ampak tudi odlično kuhinjo. Sezonske jedi ustvarja burje vajena Primorka...
06 / 2025
Gostilna Pr Čop, Podkum
ZASAVSKI CHEF, KI PRISEGA NA DOMAČE OKUSE TAKO V SVOJI GOSTILNI KOT NA TELEVIZIJI Hiša domačih okusov Pr Čop v Podkumu je pravo srce kraja, poleg gostilne v njej delujeta tudi trgovina in pošta. Družinsko gostinsko tradicijo nadaljuje simpatični 38-letni kuharski mojster Lojze Čop, ki mu energije,...
05 / 2025
Hiša Polonka, Kobarid
PRISTNO, LOKALNO, SRČNO: ZGODBA VALTERJA KRAMARJA IN HIŠE POLONKA Ko stopiš v Hišo Polonka v Kobaridu, veš, da si prišel tja, kjer štejejo okusi, spomini in pristnost. Ta gostilna – danes že skoraj obvezna postaja za pohodnike, gurmane, ljubitelje lokalnega piva in vin – nosi v sebi več...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna