Objavili smo

Pasta bar Vito Maccheroni, Ljubljana

02 / 2025

VITO MACCHERONI - ZA VSE, KI VEDO, KAJ POMENI PRAVA ITALIJANSKA PAŠTA!

V prestolnici se že nekaj časa govori, da najboljše testenine kuha Vito Maccheroni. No, v resnici se tako imenuje pasta bar, katerega zgodbo ustvarja in piše simpatični Ljubljančan Anže Učakar. Pred petimi leti je sveže testenine in okuse prave italijanske pašte pripeljal v pokrito tržnico BTC City, lani še v center mesta. Kot pravi, je življenje prekratko, da bi jedli slabo pašto. In ko boste poskusili njegovo, se boste zagotovo strinjali.

Izsek iz intervjuja

V petih letih ste uspeli ustvariti znamko Vito Maccheroni s pristno ponudbo sveže izdelanih in pripravljenih testenin. Marsikdo pomisli, da jo je k nam prinesel kakšen italijanski chef. Čestitke
Anže Učakar: 
Hvala, to si štejem v čast, konec koncev so testenine italijanski ponos. (smeh) V gostinski svet sem stopil kot 17-letni mulček in čeprav to sploh ni bil moj namen, v njem ostal. Najprej sem pomagal v kuhinji ene od ljubljanskih španskih restavracij, nato precej hitro začel delati v strežbi in v tem užival. Po petnajstih letih sem začel razmišljati, da bi šel na svoje. Takrat so bili precej popularni kraft burgerji in jih je imela že skoraj vsaka slovenska vas. Tudi napolitanska pizza je bila prisotna že precej časa. Prav tako testenine, vendar ne v smislu, da je restavracija specializirana samo zanje in jih tudi sama izdeluje. Želel sem ponuditi nekaj, kar imamo Slovenci radi, a obenem nekaj, česar še ni. In tako se je rodila znamka Vito Maccheroni, ki že z imenom in interierjem da vedeti, da gre za italijanski stil pašte. 

Kaj pa sestavine za omake? Tudi tukaj ste izbrali najboljše, a lahko bi vam kdo očital, da ni kaj dosti slovenskih?
Anže Učakar: Kar 99% sestavin, ki jih uporabljamo, vključno z moko, je iz Italije. Paradižnikovo osnovo naredimo tako, da kupimo vložene pelate, ki jih potem sami spasiramo in kuhamo, saj tako zagotovimo boljšo kvaliteto omake. Kupujemo zgolj pelate, ki so zrasli v peti italijanskega škornja, v pokrajini Apulija, in so dozoreli na soncu. So neprimerljivo boljši kot kakšni drugi. Od sirov uporabljamo pravi starani pekorino in parmezan, potem še rikoto, ki je v bistvu albuminska skuta, in burato, v pašti Norma slano ovčjo rikoto. Gre za tipično sicilijansko jed z melancani in tem sirom...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.2/2025.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Pomodoro & burrata
-Carbonara
-Mare & monti
-Pesto genovese
-Tiramisu

Deli na
03 / 2025
Restavracija Cubo, Ljubljana
GOSTINSTVO ZAME NI SLUŽBA, AMPAK NAČIN ŽIVLJENJA Boštjan Trstenjak ni le gostinec, ki je restavracijo Cubo postavil na kulinarični zemljevid Slovenije, kar mu priznavata tudi vodiča Gault&Millau (3 kape) in Michelin (priporočilo). Je tudi oče in človek z vizijo, močno voljo, občutkom...
03 / 2025
Hotel Occidental Ljubljana
Nov sodoben hotel španske verige Barceló ne le za turiste, ampak tudi za Ljubljančane V strogem središču naše prestolnice, v neposredni bližini Kongresnega trga in nasproti gledališča SNG Drama Ljubljana, se je pred letom in pol odprl štirizvezdični hotel Occidental Ljubljana španske verige...
03 / 2025
Avstrija - Slovenija 82:10
Avstrijci imajo po 16 letih spet Michelinove zvezdice. Kaj njihovo veliko število pomeni za slovensko »majhnost«? 2:1 v neprimerljivih milijonih! Podelitev avstrijskih Michelinovih zvezdic v Hangarju 7 na salzburškem letališču, v katerem sicer domuje restavracija Ikarus (ki ima 2 zvezdici), so...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna