Objavili smo

Pivo leta je stout iz sevniške pivovarne Ape

10 / 2022

Nefiltrirani stout iz prve posavske kraft pivovarne Ape v kozarcu navduši s temno, skoraj črno barvo, v okusu pa s polnim telesom in aromami po kavi in čokoladi. Strokovna komisija 4. ocenjevanja »GASTexpo Pivo leta 2022«, ki je v začetku leta potekalo v organizaciji Primorskega sejma, mu je med rekordno prijavljenim številom vzorcev, kar 76 iz 24 kraft pivovarn, podelila 1. mesto med temnimi pivi in naziv absolutnega zmagovalca. K pogovoru smo povabili njegovega avtorja, 40-letnega Aljaža Papeža, ki je mikro pivovar postal iz ljubezni do piva. 

Dva ekstrema - zmagovalni stout  in lahki pale ale Siunšk' picik'l 
Aljaž s ponosom pove, da je bil njegov stout že pred zmago v Ljubljani večkrat nagrajen, celo v tujini. Leta 2019 je na ocenjevanju CEBA (Central European Beer Awards) na Madžarskem zanj prejel bronasto medaljo. Gre za močno temno pivo, skoraj črne barve, polnega telesa in okusa, v katerem je zaznati izrazite arome kave in čokolade, celo odtenke rženega kruha in suhega sadja. Kljub temu je presenetljivo pitno in za razliko od nekaterih drugih tovrstnih piv ne deluje sladko ali zagatno. Narejeno je iz osmih različnih sladov in štirih različnih hmeljev ter ima nekoliko višjo alkoholno stopnjo 6,6%: »Stout je narejen čisto po mojem okusu. Obožujem težja sladna piva z močnim telesom in okusom, takšna kot jih imajo radi na primer tudi v Belgiji. Pri nas si ljudje še vedno raje privoščijo lahkotnejša piva, zato imam v svoji ponudbi tudi takšna,« razloži Aljaž. Vsa njegova piva, zdaj jih ima šest, so nefiltrirana, nepasterizirana in iz družine »ejlov«...

Od ljubiteljskega varjenja do odprtja prve kraft pivovarne v Posavju 
O svojih začetkih varjenja piva Aljaž, sicer diplomirani ekonomist, v smehu pove: »Ko prvič zvariš svoje pivo, si tako navdušen, da ga spiješ, tudi če ni najboljše. Potem začneš seveda raziskovati naprej in to te popolnoma zasvoji.« Sam je že od nekdaj velik ljubitelj piva, njegovi prvi eksperimenti varjenja segajo v leto 2014. Želja po razširitvi domačega hobija v posel ga je gnala naprej in tako se je udeležil prvega resnejšega tečaja o pivu v organizaciji Pivopisa. Tam je odlično opravil preizkus znanja in za nagrado prejel pivino, ki so jo zvarili na tečaju. Leta 2016 je Aljaž v Sevnici odprl pivovarno, prvo v Posavju: »Takrat so bile kraft pivovarne v vzponu in kasneje nas je bilo v Posavju kar pet kraftarjev. Ostala sva samo dva, poleg mene še pivovarna Reset, ki je večja in ima tudi svojo pivnico.«...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 10/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: revija Pet zvezdic

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.