Objavili smo

Polona Klančnik - Pola

12 / 2020

ŠEPETALKA BAKTERIJAM O DROŽEH V SLADICAH IN ŠE ČEM

Polona Klančnik - Pola je v začetku novembra izdala svojo prvo knjigo z naslovom D(r)oživete sladkarije by PolaBekeraj, v kateri je objavljenih več kot 50 receptov za sladice, pripravljene z drožmi. Zanje pravi, da so izjemno uporabni in bodo uspeli tudi, če še nikoli prej niste pekli s fermentiranim testom. 

Browniji so ji »dali vetra«
Da je knjiga D(r)oživete sladkarije namenjena prav sladkim dobrotam ni naključje, saj je Polona že od nekdaj njihova velika ljubiteljica. Pri 24. letih se je najprej posvetila peki mini tort in svoje znanje delila na raznih delavnicah in tečajih. Že takrat je oboževala čokolado in karamelo, ki sta še danes, ko peče z drožmi, njeni priljubljeni sestavini za pripravo krem, polnil ali prelivov. Kot zanimivost pove, da se je največ ukvarjala prav z receptom za rjavčke (brownije), verjetno tudi zaradi tega, ker je bil to eden njenih prvih sladkih receptov. Zanj je uporabila samo droži in v testo ni dodajala moke: »Browniji so mi zares dali vetra. Ko sem se igrala s testom, sem ugotovila, da če ga pečenega pustim zunaj, na sobni temperaturi, dobim sicer odličen, a za brownije premehek biskvit. Če pa ga obtežim in dam še toplega v hladilnik, dobim ven ravno prav zbito čokoladno testo, ki je značilno za rjavčke.« 
Od receptov, objavljenih v knjigi in izposojenih iz tujine, so največ zanimanja in objav na socialnem omrežju Instagram poželi cruffini. Polona se je v njihovi peki prvič preizkusila pred kakšnim letom in pol, čeprav sladico v Avstraliji pripravljajo že vrsto let. Gre za »hibridni« recept francoskih rogljičkov, spečenih v modelčku za mafine, ki ga je sama prilagodila in spekla z drožmi. Iz tujine je »pripeljala« tudi recept za sconse, puhasto pecivo, ki ga Angleži ponujajo na čajankah in je podobno našemu domačemu prijatelju. Pravi, da zanje obstaja toliko različnih receptov, kot je gospodinj. 

V svoji knjigi se Polona, ki jo v knjigi skozi doživeto napisana besedila spoznavamo tudi osebno, posveti tudi tradiciji...

Celoten članek z receptom je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 12/2020. Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Veronika Cvilak Križmančič  Foto: arhiv Polona Klančnik - Pola

Recept:
-Najbolj d(r)oživeti browniji

Deli na
05 / 2023
Krčma na gradu Bogenšperk, chefa Mitja Zadravec Ribič in Marko Železnik
GRAD, NA KATEREM SE PIŠEJO ZANIMIVE ZGODBE Na gradu Bogenšperk na Dolenjskem je živel in pisal znameniti polihistor Janez Vajkard Valvasor. Tu se je pred tremi leti začela pisati tudi zanimiva, ustvarjalna in ambiciozna gostinska zgodba, katere avtor je Mitja Zadravec Ribič s svojo zagnano ekipo....
05 / 2023
Sibon Wine & Spa Resort, Jeruzalem - chef Zoran Ristič
V DEŽELI ŠIPONA ZDAJ TUDI BUTIČNI HOTEL SIBON! Med turistično najbolj prepoznavne kraje Prlekije zagotovo sodi Jeruzalem, ki je od Ljutomera oddaljen 7 kilometrov in mu pravijo tudi raj med vinogradi. Prav tu se je pred letom dni odprl štirizvezdični butični hotel Sibon Wine & Spa Resort....
05 / 2023
Gault&Millau Slovenija 2023
DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ! Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.