Objavili smo

Polona Klančnik - Pola

12 / 2020

ŠEPETALKA BAKTERIJAM O DROŽEH V SLADICAH IN ŠE ČEM

Polona Klančnik - Pola je v začetku novembra izdala svojo prvo knjigo z naslovom D(r)oživete sladkarije by PolaBekeraj, v kateri je objavljenih več kot 50 receptov za sladice, pripravljene z drožmi. Zanje pravi, da so izjemno uporabni in bodo uspeli tudi, če še nikoli prej niste pekli s fermentiranim testom. 

Browniji so ji »dali vetra«
Da je knjiga D(r)oživete sladkarije namenjena prav sladkim dobrotam ni naključje, saj je Polona že od nekdaj njihova velika ljubiteljica. Pri 24. letih se je najprej posvetila peki mini tort in svoje znanje delila na raznih delavnicah in tečajih. Že takrat je oboževala čokolado in karamelo, ki sta še danes, ko peče z drožmi, njeni priljubljeni sestavini za pripravo krem, polnil ali prelivov. Kot zanimivost pove, da se je največ ukvarjala prav z receptom za rjavčke (brownije), verjetno tudi zaradi tega, ker je bil to eden njenih prvih sladkih receptov. Zanj je uporabila samo droži in v testo ni dodajala moke: »Browniji so mi zares dali vetra. Ko sem se igrala s testom, sem ugotovila, da če ga pečenega pustim zunaj, na sobni temperaturi, dobim sicer odličen, a za brownije premehek biskvit. Če pa ga obtežim in dam še toplega v hladilnik, dobim ven ravno prav zbito čokoladno testo, ki je značilno za rjavčke.« 
Od receptov, objavljenih v knjigi in izposojenih iz tujine, so največ zanimanja in objav na socialnem omrežju Instagram poželi cruffini. Polona se je v njihovi peki prvič preizkusila pred kakšnim letom in pol, čeprav sladico v Avstraliji pripravljajo že vrsto let. Gre za »hibridni« recept francoskih rogljičkov, spečenih v modelčku za mafine, ki ga je sama prilagodila in spekla z drožmi. Iz tujine je »pripeljala« tudi recept za sconse, puhasto pecivo, ki ga Angleži ponujajo na čajankah in je podobno našemu domačemu prijatelju. Pravi, da zanje obstaja toliko različnih receptov, kot je gospodinj. 

V svoji knjigi se Polona, ki jo v knjigi skozi doživeto napisana besedila spoznavamo tudi osebno, posveti tudi tradiciji...

Celoten članek z receptom je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 12/2020. Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Veronika Cvilak Križmančič  Foto: arhiv Polona Klančnik - Pola

Recept:
-Najbolj d(r)oživeti browniji

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.