Objavili smo

Posestvo Gjerkeš, Fikšinci

10 / 2024

SOZVOČJE MODERNIH PREKMURSKIH OKUSOV NA KROŽNIKU IN V KOZARCU 

Pred komaj dobrim letom dni se je v Prekmurju, na posestvu družine Gjerkeš, znanem po vrhunskih vinih, odprla restavracija. Glas o sodobnih in drznih kreacijah mladega chefa Roka Smonkarja se je hitro razširil, k čemur je pripomogel tudi naziv Mladi talent leta, ki mu ga je maja podelil kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija. Takrat so tudi najzahtevnejši dobrojedci na svojem zemljevidu kulinaričnih odkrivanj naredili zaznamek pri kraju Fikšinci, v neposredni bližini Gornje Radgone in tik ob avstrijski meji.

Novodobna zgodovina posestva Gjerkeš v Prekmurju se je začela pisati z vinom in prav tam smo jo začeli odkrivati tudi mi. Najprej ob požirkih po klasični metodi pridelane penine brut, ki je lani na ocenjevanju Glass of Bubbly v Londonu prejela trofejo kot najboljša v eni od kategorij. Kasneje še ob pokušini prav tako nagrajene brut nature, pridelane iz chardonnaya in sivega pinota, ter brut nature rose, pridelane iz modrega pinota. To nista igrivi in sveži penini, ki bi ju morda pričakovali, ampak v vonju in okusu bogatejši, resnejši, kar je odraz tudi tega, da najmanj štiri leta zorita na kvasovkah. »Penine so v vzponu. Pred natanko desetimi leti smo napolnili prvo, samo za nas doma. Danes penine predstavljajo že eno tretjino naše pridelave,« je povedal Leon Gjerkeš, človek, ki se zlahka ne ustraši izzivov. 

Posestvo Gjerkeš je obdano z zelenjem - na eni strani z vinogradi in na drugi strani z gozdom, zato je pravo zatočišče za tiste, ki si želijo miru (sobe so »adults only«) in svežega zraka. Je kot nalašč tudi za manjše butične poroke, praznovanja in team buildinge. Predvsem pa je restavracija v komaj letu dni postala magnet za ljubitelje vrhunskih kulinaričnih užitkov od blizu in daleč. Ustvarja jih 24-letni chef Rok Smonkar, ki mu je kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija letos pripel pomenljivo nagrado »Mladi talent 2024«. Njegove kreacije lahko gostje okušajo izključno skozi degustacijski 5, 7 ali 9 hodni meni, pripravijo tudi veganskega...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.10/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Pozdrav iz kuhinje
-Svinjski jezik, krompir, bučno olje
-Pastinakova »kost«
-Buča, črna leča in črni oreh
-Teletina, šalotka, beli špargelj
-Kapucinka, robida, meta

Deli na
12 / 2024
Restavracija A3, Grad Rajhenburg
KJER SI DOBRE JEDI IN POSAVSKA VINA PODAJAJO ROKO Z GRAJSKO ZGODOVINO  Na pečini, s katere se odpira pogled na široko in lenobno ovinkasto strugo reke Save in Brestanico, v svoji celovito obnovljeni podobi stoji grad Rajhenburg. V njem so nekoč trapisti izdelovali čokolado, likerje in sir ter pridelovali...
12 / 2024
BIC Ljubljana - nagrajene magdalenice in druge praznične sladice
Decembra v slaščičarskih delavnicah na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC) diši po prazničnih piškotih, pitah in poticah. Še vedno pa odmeva tudi uspešen nastop dijakov, bodočih slaščičark in slaščičarjev, na mednarodnem tekmovanju Interslast v Termah Tuhelj na Hrvaškem....
11 / 2024
Hotel Plesnik, Logarska dolina
SVEŽ VETER V JADRIH HOTELA PLESNIK Hotel Plesnik bo prihodnje leto praznoval tri desetletja delovanja od ponovne otvoritve in v jubilejno leto vstopa s pomembnimi novostmi in zagonom. Novi chef Tom Čopar je pod taktirko pionirja slovenske visoke kulinarike Janeza Bratovža zasnoval ponudbo, v kateri...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna