Objavili smo

Potep po Franciji

04 / 2021

FRANCOSKA KLASIKA ZA VSAK DAN
Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je leta 2010 tradicionalni večhodni francoski obrok in njegovo postrežbo uvrstila na seznam svetovne kulturne dediščine. To je bil prvi primer, da je bila na seznam uvrščena gastronomija, kar pomeni veliko priznanje francoski kulinariki. A čeprav je vsaka stvar dobro premišljena, pa naj gre izbiro sestavin, pripravo jedi z uporabo različnih kuharskih tehnik, umetelno postrežbo ali spajanje hrane z vinom, se lahko s pripravo tipičnih francoskih jedi spoprimemo tudi sami. 

Recepti so objavljeni v reviji Pet zvezdic, št. 4/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Guliver / Stockfood

Recepti:
-Solata s popečenim kozjim sirom
-Fougasse, ploski kruh z rožmarinom in olivami
-Tartiflette, krompirjeva zloženka s slanino in sirom
-Solata nicoise s svežo tuno in stročjim fižolom
-Bržolni steak (rib-eye) s praženo šalotko in krompirčkom
-Školjke s pivom in crème fraiche
-Tarte au citron, limonina pita 
-Crème brulee
-Lavender madeleines, magdalenice s sivko

Deli na
04 / 2025
Gostilna Javornik, Rakovnik
V JAVORNIKOVI KUHINJI NOV VETER, A KRUŠNA PEČ OSTAJA SRCE HIŠE Gostilna Javornik na Rakovniku pri Šentrupertu ni le zgodba o jedeh iz krušne peči, prenovljeni hiši, kozolcu in Dolenjski! Ampak tudi o štirih generacijah družine Javornik in Pevec, ki so svoje življenje posvetile temu, da se...
04 / 2025
Restavracija Sedem, VSGT Maribor
»ZERO WASTE« V PRAKSI: KUHINJA, KJER NIČ NE GRE V NIČ Trajnostno kuhanje je postalo ključni element sodobne prehrambene kulture. Kuhinja brez odpadkov ni le trend, temveč filozofija, ki se osredotoča na načela, kot so lokalna pridelava, uporaba sezonskih sestavin in smiselno ravnanje z vsakim...
04 / 2025
Kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija že sedmič nagradil najboljše
Pod bliščem igrivih konfetov so se v soju fotografskih bliskavic v Festivalni dvorani v Ljubljani zadovoljno smejali prejemniki prestižnih gastronomskih nagrad Gault&Millau Slovenija za leto 2025. Zbrali so se najboljši med najboljšimi, pod reflektorji so se znašla tudi sveža imena slovenske...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna