Objavili smo

Pri Baronu, Planica nad Framom

09 / 2024

BARONOVA EKO IDILA NA POHORJU, PERMAKULTURNI VRT IN ZGODOVINSKE JEDI

Na Turistični in ekološki kmetiji Pri Baronu se je v družini turistična dejavnost začela v sedemdesetih letih, ko je babica sedanjega gospodarja Borisa Uranjeka začela z dejavnostjo na Gertovi domačiji v isti vasi. Na zdajšnji lokaciji pa sta leta 1991 z dejavnostjo začela njegova starša. Bila je tudi med prvimi kmetijami z ekološkim certifikatom, ki ga je pridobila že leta 1999, kasneje pa še trajnostna certifikata Green Key in Slovenia Green Cuisine. Danes ta izletniška kmetija na Framskem Pohorju privablja obiskovalce od vsepovsod, saj je znana po pristnih okusih, tudi zgodovinskih jedeh projekta Heriterra, ekoloških izdelkih in zanimivih izobraževalnih programih, ki otrokom in odraslim predstavijo življenje na kmetiji ter jih osveščajo o ekologiji.

Izgubljeni (in najdeni) v raju
Prava romantika in svet zase se začneta na dovozu k turistični in ekološki kmetiji Pri Baronu, kjer naju s fotografom pričaka simpatični in zgovorni gospodar Boris Uranjek. Posestvo od leta 2009, ko je bil mladi prevzemnik kmetije, vodita skupaj z ženo Mihelco, ki se je prav na dan našega prihoda veselila popolnoma prenovljene kuhinje. V njej ustvarjata skupaj s taščo Nado, medtem ko Boris v času, ko odprejo vrata za turiste, skrbi za strežbo. Večkrat mu na pomoč priskočita tudi hči Nana in sin Brin. 
Gostom sta na voljo 4 ali 5-hodno sezonsko kosilo. Njihove pecialitete so kruhov narastek z blitvo, gratiniran toskanski ohrovt, marinirana govedina, naribana surova pesa s hrenom, pesina juha, okisana zelenjava, pohorska gibanica, pirina pogača in pirini žepki, jabolčni cvrtnjak, po prednaročilu tudi enolončnica pohorski lonec in zgodovinska enoločnica. Poleg tipičnih jedi štajerskega in pohorskega konca namreč kot edini v Sloveniji v menije vključujejo zgodovinske jedi iz nabora znamke Heriterra, ki je leta 2019 zaživela po zaslugi mednarodnega projekta PalaeoDiversiStyria...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.9/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Solatka iz korenovk in lukanijska klobasica na pirini bombetki
-Okisana vložena zelenjava sladki komarček
-Govedina, kuhana v vinu, pirina polenta in pečeno korenje z medom
-Eliksir za dolgo življenje
-Jabolčni cvrtnjak z orehi in jurkino omako
-Sirup rdeče bazilike

Deli na
10 / 2024
Posestvo Gjerkeš, Fikšinci
SOZVOČJE MODERNIH PREKMURSKIH OKUSOV NA KROŽNIKU IN V KOZARCU  Pred komaj dobrim letom dni se je v Prekmurju, na posestvu družine Gjerkeš, znanem po vrhunskih vinih, odprla restavracija. Glas o sodobnih in drznih kreacijah mladega chefa Roka Smonkarja se je hitro razširil, k čemur je pripomogel...
10 / 2024
Gostilna Štirna, Opatje selo
STARA VAŠKA GOSTILNA Z MLADOSTNO ENERGIJO Vas Opatje selo se nahaja na goriškem Krasu, tik ob italijanski meji, in tukaj sta pred petnajstimi leti našla svoj pristan zakonca Jasmina in Jurij Golob iz Solkana. S pomočjo družine sta prenovila in obudila staro vaško gostilno, ki je zopet postala...
10 / 2024
Prenova znamke Gostilna Slovenija in novi prejemniki
Sekcija za gostinstvo in turizem, ki deluje pri OZS, je ob podpori Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter Slovenske turistične organizacije prenovila blagovno znamko Gostilna Slovenija. Ob tej priložnosti je bil znak podeljen štirim novim gostilnam in tako jih je zdaj že 40, ki se lahko...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna