Objavili smo

Rajski otok Phu Cuoq, Vietnam

12 / 2020

Phu Quoc sodi med največje vietnamske otoke in je znan po palmah, peščenih plažah, čistem morju z obilico rib, rakov in polžev. Pa tudi po izdelavi vrhunske fermentirane ribje omake, pridelavi popra in vzgoji biserov. Tujim turistom je dostopen šele od leta 2014. Ko si želim osvetliti turoben zimski dan ali razvedriti misli, z veseljem pomislim na kakšno potovanje, pogledam fotografije in preplavijo me prizori, okusi in vonjave daljnih destinacij.

Vietnam je prelepa dežela prijaznih ljudi, ima čudovito naravo in je ena od najboljših kulinaričnih destinacij, ki jo je vredno obiskati. Evropejski kolonizatorji, Portugalci in Francozi, so pustili svoje kulinarične vplive, ki so jih domačini odlično vpletli v svoje tradicionalne jedi. Letošnjega februarja sem se po enournem poletu iz Kuala Lumpurja znašla na rajskem otoku Phu Quoc. Nahaja se v Tajskem zalivu na jugu Vietnama, celo bližje Kambodži (samo 15 km) kot matični državi. Znan je po zelo razvitem ribolovu, v čistem morju je namreč obilica rib, rakov, polžev. Pa tudi po farmah popra in vzgoji biserov, ki so jo pred nekaj desetletji uspešno razvili priseljeni Avstralci. Tu je doma tudi izdelava vrhunske ribje omake (fish sauce) in v drugih delih države vedno poudarijo, da je ta najboljša...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 12/2020. Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst in foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Weinakademiker)

Deli na
06 / 2024
Restavracija Spargus, Špitalič - chef Andrej Smogavc
V NAJSTAREJŠI SLOVENSKI GOSTILNI NOVA ZGODBA, NOV CHEF IN NOVA VIZIJA Pravijo, da v dolini sv. Janeza Krstnika čas teče počasneje. Tukaj stoji mogočna Žička kartuzija, eden pomembnejših spomenikov srednjega veka v slovenskem prostoru in pomnik zgodovine življenja menihov. Le nekaj korakov...
06 / 2024
Gostilna in motel Pri Lešniku, Maribor
GOSTOLJUBNOST IN PRISTNI ŠTAJERSKI OKUSI ŽE OD LETA 1932 Na vzhodnem obrobju Maribora, v Brezju, stojita Gostilna in motel Pri Lešniku. Tukaj se še vedno zjutraj zamesi kruh, kuha prava goveja juha, počasi peče krača, postrežejo solato z vrta in v kozarec natočijo hišni bezgov sok. Tukaj natakarji...
06 / 2024
Turizem na podeželju do prepoznavnosti tudi s kolektivnimi znamkami
Teritorialne kolektivne blagovne znamke (TKBZ), vzpostavljene po modelu Izvorno slovensko, so postale pomembno gibalo razvoja slovenskega podeželja in njegovega gastronomskega turizma.Temeljijo na kratkih dobavnih poteh in vključujejo visokokakovostne lokalne izdelke, storitve in doživetja. O...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.