Objavili smo

Rajski otok Phu Cuoq, Vietnam

12 / 2020

Phu Quoc sodi med največje vietnamske otoke in je znan po palmah, peščenih plažah, čistem morju z obilico rib, rakov in polžev. Pa tudi po izdelavi vrhunske fermentirane ribje omake, pridelavi popra in vzgoji biserov. Tujim turistom je dostopen šele od leta 2014. Ko si želim osvetliti turoben zimski dan ali razvedriti misli, z veseljem pomislim na kakšno potovanje, pogledam fotografije in preplavijo me prizori, okusi in vonjave daljnih destinacij.

Vietnam je prelepa dežela prijaznih ljudi, ima čudovito naravo in je ena od najboljših kulinaričnih destinacij, ki jo je vredno obiskati. Evropejski kolonizatorji, Portugalci in Francozi, so pustili svoje kulinarične vplive, ki so jih domačini odlično vpletli v svoje tradicionalne jedi. Letošnjega februarja sem se po enournem poletu iz Kuala Lumpurja znašla na rajskem otoku Phu Quoc. Nahaja se v Tajskem zalivu na jugu Vietnama, celo bližje Kambodži (samo 15 km) kot matični državi. Znan je po zelo razvitem ribolovu, v čistem morju je namreč obilica rib, rakov, polžev. Pa tudi po farmah popra in vzgoji biserov, ki so jo pred nekaj desetletji uspešno razvili priseljeni Avstralci. Tu je doma tudi izdelava vrhunske ribje omake (fish sauce) in v drugih delih države vedno poudarijo, da je ta najboljša...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 12/2020. Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst in foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Weinakademiker)

Deli na
05 / 2023
Krčma na gradu Bogenšperk, chefa Mitja Zadravec Ribič in Marko Železnik
GRAD, NA KATEREM SE PIŠEJO ZANIMIVE ZGODBE Na gradu Bogenšperk na Dolenjskem je živel in pisal znameniti polihistor Janez Vajkard Valvasor. Tu se je pred tremi leti začela pisati tudi zanimiva, ustvarjalna in ambiciozna gostinska zgodba, katere avtor je Mitja Zadravec Ribič s svojo zagnano ekipo....
05 / 2023
Sibon Wine & Spa Resort, Jeruzalem - chef Zoran Ristič
V DEŽELI ŠIPONA ZDAJ TUDI BUTIČNI HOTEL SIBON! Med turistično najbolj prepoznavne kraje Prlekije zagotovo sodi Jeruzalem, ki je od Ljutomera oddaljen 7 kilometrov in mu pravijo tudi raj med vinogradi. Prav tu se je pred letom dni odprl štirizvezdični butični hotel Sibon Wine & Spa Resort....
05 / 2023
Gault&Millau Slovenija 2023
DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ! Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.