Objavili smo
02 / 2025
Restavracija Kogo ni v središču Kopra, a zaradi nje in po zaslugi kleti Vinakoper postaja Šmarska cesta vedno bolj prepoznavna in privlačna tudi za turiste in tuje obiskovalce. K temu je pripomoglo tudi Michelinovo priporočilo, ki se ga je Kogova ekipa razveselila pred dvema letoma, in priznanja, ki jih osvajajo vina kleti Vinakoper. Kogo je prava izbira za vse, ki si želite v sproščenem vzdušju uživati v istrskih okusih na krožniku in v kozarcu.
Dnevna soba za domačine in prijetno odkritje tudi za turiste
V kompleksu kleti Vinakoper so pred leti odprli degustacijski, prodajni in gostinski prostor z imenom Hiša refoška. V njem deluje Vinski butik, poleg katerega je maja leta 2021 po popolni prenovi in s prihodom novih najemnikov vrata odprla restavracija Kogo. »Morda se komu zdi ime nenavadno, a v starem istrskem narečju kuharju rečemo kogo,« je v smehu razložil direktor in vodja lokala Marko Kozel.
Kogova bistrojska kosila so postala tako znana in priljubljena, da včasih celo zmanjka prostih sedežev. Seveda so obiskovalcem čez dan in ob večerih vedno na voljo tudi jedi po naročilu, pri katerih pride do izraza kreativnost chefa Tilna Župevca. Ob tem je Marko poudaril: »Naša ponudba vedno izhaja iz istrske tradicije in okusov, ki jih pripravimo in predstavimo na bolj sodoben način. To je rdeča nit, ki nas vodi že od začetka in se sklada tudi s filozofijo in vini kleti Vinakoper, s katero tesno sodelujemo.«
Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.2/2025. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst: Urša Cvilak Foto: Jaka Ivančič
Recepti:
-Brancinov tatar z ostrigino emulzijo in gelom rdeče pomaranče
-Ša-ppuccino in istrski tartuf
-Raviol »surf and turf carbonara«
-Brancin s cvetačo na kvadrat, holandsko omako in črnim tartufom
-Fritula 2.0 In sladoled slane karamele s črno trobento