Objavili smo

Ribogojstvo v Sloveniji

03 / 2023

SLADKOVODNO RIBOGOJSTVO V SLOVENIJI
Sladkovodno ribogojstvo oziroma akvakultura ima v Sloveniji dolgoletno tradicijo, ribogojnice različnih vrst pa so razpršene po celotni državi. Vzrejamo predvsem hladnovodne, to je postrvje vrste rib, od teh največ šarenko, manj pa potočno postrv in potočno zlatovčico, redko tudi sulca. Od toplovodnih pa največ krapa, občasno pridejo v ribarnice tudi ščuke in somi. V zadnjih letih se v posebnih ribogojnicah z ogrevano vodo vzrejajo tudi afriški somi. 
Kot so nam odgovorili z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je v Sloveniji okrog 80 hladnovodnih ribogojnic za vzrejo postrvi, 20 ribnikov za toplovodne vrste in 3 ribogojnice zaprtega tipa za vzrejo afriškega soma. Sladkovodne ribe lahko gostinci in drugi potrošniki kupujejo izključno od ribogojcev. Kajti v sladkih vodah v Sloveniji nimamo gospodarskega ribolova, iz rekreacijskega ribolova pa riba ne sme v prodajo in je dovoljena izključno omejena raba za lastne potrebe. Na ministrstvu so izvajali (in še bodo) različne promocijske kampanje za dvig osveščenosti javnosti o lokalnih ribiških proizvodih in proizvodih iz ribogojstva, katere del je tudi spletna stran www.nasasuperhrana.si/ribe. Na njej lahko najdete nekatere ponudnike, nekaj pa smo jih tudi v našem uredništvu povprašali o tem, kaj vse ponujajo...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 3/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Faronika

Ribogojnice, predstavljene v članku:
-FARONIKA, ribogojstvo in ribištvo
-Ribogojnica VODOMEC
-Ribogojnica ZUPAN
-Ribogojstvo Pavlič – znamka AKVAL
-Ribogojstvo Goričar – znamka STUDENEC
-Ribogojstvo COLARIČ

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.