Objavili smo

Ribogojstvo v Sloveniji

03 / 2023

SLADKOVODNO RIBOGOJSTVO V SLOVENIJI
Sladkovodno ribogojstvo oziroma akvakultura ima v Sloveniji dolgoletno tradicijo, ribogojnice različnih vrst pa so razpršene po celotni državi. Vzrejamo predvsem hladnovodne, to je postrvje vrste rib, od teh največ šarenko, manj pa potočno postrv in potočno zlatovčico, redko tudi sulca. Od toplovodnih pa največ krapa, občasno pridejo v ribarnice tudi ščuke in somi. V zadnjih letih se v posebnih ribogojnicah z ogrevano vodo vzrejajo tudi afriški somi. 
Kot so nam odgovorili z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je v Sloveniji okrog 80 hladnovodnih ribogojnic za vzrejo postrvi, 20 ribnikov za toplovodne vrste in 3 ribogojnice zaprtega tipa za vzrejo afriškega soma. Sladkovodne ribe lahko gostinci in drugi potrošniki kupujejo izključno od ribogojcev. Kajti v sladkih vodah v Sloveniji nimamo gospodarskega ribolova, iz rekreacijskega ribolova pa riba ne sme v prodajo in je dovoljena izključno omejena raba za lastne potrebe. Na ministrstvu so izvajali (in še bodo) različne promocijske kampanje za dvig osveščenosti javnosti o lokalnih ribiških proizvodih in proizvodih iz ribogojstva, katere del je tudi spletna stran www.nasasuperhrana.si/ribe. Na njej lahko najdete nekatere ponudnike, nekaj pa smo jih tudi v našem uredništvu povprašali o tem, kaj vse ponujajo...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 3/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Faronika

Ribogojnice, predstavljene v članku:
-FARONIKA, ribogojstvo in ribištvo
-Ribogojnica VODOMEC
-Ribogojnica ZUPAN
-Ribogojstvo Pavlič – znamka AKVAL
-Ribogojstvo Goričar – znamka STUDENEC
-Ribogojstvo COLARIČ

Deli na
09 / 2023
Bro'Sis Bar & Restaurant, Maribor
KO SESTRA IN BRAT ZDRUŽITA MOČI, SE BRO'SIS RODI Gostinska zgodba, ki jo v Mariboru pišeta Anja in Rok Zebec, sestra in brat, dokazuje dvoje – da se tudi v težkih časih lahko rodijo dobre stvari in da obstajajo mladi, ki jih delo v kuhinji in strežbi zelo veseli. Okusno hrano in prijazno postrežbo...
09 / 2023
Bistro Štorja, Postojna
NOVE ZGODBE IN OKUSI MED GOZDOM IN MORJEM Zakonca Marko in Anja Stanković, chef in slaščičarka, pravita, da želita z Bistrojem Štorja postaviti Postojno na kulinarični zemljevid Slovenije. Da bi se domači in tuji gostje v njej ustavljali ne le zaradi Postojnske jame, ampak tudi vrhunske kulinarične...
09 / 2023
Miralem Junuzović, Najboljši natakar / sommelier 2023
VČASIH POZABLJAMO, KAJ JE NAŠA PRVA NALOGA - DA SE GOST POČUTI DOBRO! Pri gastronomskem vodniku Gault&Millau Slovenija želijo doprinesti k dvigu ugleda in zanimanja mladih za poklic natakar, zato vsako leto podelijo tudi posebno nagrado Najboljši natakar / sommelier. Letos je šel prestižni...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.