Objavili smo

Riso Gallo, ikona italijanskega riža in rižote

02 / 2021

Poslanstvo italijanskega podjetja in znamke Riso Gallo je širiti kulturo riža in rižote po vsem svetu, pri čemer sodeluje s številnimi chefi v Italiji in po vsem svetu. Njegovi izkušeni strokovnjaki pa veliko pozornosti namenjajo tudi raziskavam sort riža, trajnostni pridelavi in posebnostim, kot so izbrani in zorjeni riži linije Gran Riserva ter mešanicam riža z drugimi žiti. 

Kjer se »rojeva« riž za rižote
Ste vedeli, da je ne tako daleč stran od nas, v dolini reke Pad v Italiji, eno največjih in najpomembnejših evropskih območij za pridelavo riža? Spomladi se odpira slikovit pogled na ogromna jezera z otoki, dovršen sistem namakalnih kanalov, ki ga je zasnoval že Leonardo da Vinci. Ko se riževe rastline trdno ugnezdijo, pa riževa polja postanejo slikoviti zeleni močvirnati »travniki«. Riž pobirajo septembra in oktobra, ga posušijo v silosih in od tam potuje v predelavo ter na različne konce sveta. Večino riža iz Padske nižine se porabi za pripravo znamenite italijanske rižote. Italijanski riž je tudi sicer visoko cenjen v vrhunski gastronomiji po celem svetu.
Riso Gallo sodi med najstarejše italijanske pridelovalce riža. Je tudi eno največjih in najbolj naprednih podjetij v Evropi, ki se ukvarjajo z rižem. Sedež podjetja, raziskovalni center in obrat za predelavo se nahajajo v kraju Robbio, 70 km južno od Milana, v osrčju italijanske regije za gojenje riža. Začetki podjetja segajo v davno leto 1856 in v Genovo, ko je trgovec Giobatto Preve začel s predelavo uvoženega neoluščenega riž in ga med drugim izvažal tudi v Južno Ameriko. Podjetje je takrat imelo v lasti še rižarno v Argentini, iz katere so oskrbovali argentinski trg. Riž so pakirali v pločevinke in zaradi visoke nepismenosti prebivalstva posamezne sorte namesto z napisi označili kar z različnimi živalskimi podobami. Med kupci se je najbolj prijela vrsta riža s petelinom (gallo) na embalaži in tako se je kasneje, leta 1943, rodilo ime in prepoznavni znak blagovne znamke Riso Gallo. A če se vrnemo nazaj - do leta 1926 so si v podjetju nabrali precej strokovnega znanja in zato so se odločili osredotočiti na riž, pridelan v rodni Italiji. Tovarna za luščenje in predelavo riža je bila preseljena iz Genove v Robbio. Leta 2016 je podjetje obeležilo 160 let obstoja in ob tej priložnosti je Mario Preve prepustil vodenje svojim štirim sinovom, šesti generaciji družine Preve, ki se ukvarja z rižem. Podjetje italijanski riž izvaža v 80 držav sveta, tudi v Slovenijo...

Celoten intervju z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 2/2021.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Riso Gallo/AA EU trade d.o.o.

Recepta:
-Rižota z radičem in sirom Taleggio
-Neapeljska pečena riževa pita »Sartù di riso«

Deli na
06 / 2021
Hotel & bistro Linhart, Radovljica - chef Uroš Štefelin
TUDI V LINHARTU LOKALNE SESTAVINE IN GORENJSKA TRADICIJA  Uroš Štefelin je med kolegi znan kot prijazen in dobrovoljen, vedno pripravljen priskočiti na pomoč in deliti svoje kuharsko znanje, tudi otrokom. Je velik zagovornik povezovanja, lokalnih pridelovalcev in dobaviteljev ter slovenske kuhinje....
06 / 2021
Fink & Situla, Novo mesto - chef Damjan Fink
URBANO, BREZGLUTENSKO IN Z JAPONSKIM PRIDIHOM Ja, prav ste prebrali – natančno takšna je restavracija Fink & Situla, ki se je pred letom dni odprla v peš coni na Glavnem trgu v Novem mestu. Njeno srčno zgodbo pišeta zakonca in izkušena gostinca Damjan in Tanja Fink, on priznan chef in...
06 / 2021
Zeliščna kmetija Rogelja, Kras
ZELIŠČA GOVORIJO, ČE JIM ZNAŠ PRISLUHNITI Magda Rogelja ima posluh za naravo in njena velika ljubezen so zelišča. Na Zeliščni kmetiji Rogelja na Krasu jih goji blizu osemdeset, iz katerih skupaj z divje rastočimi pripravlja mešanice čajev in druge pripravke. Z njimi pomaga ljudem do boljšega...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.