Objavili smo

Riso Gallo, ikona italijanskega riža in rižote

02 / 2021

Poslanstvo italijanskega podjetja in znamke Riso Gallo je širiti kulturo riža in rižote po vsem svetu, pri čemer sodeluje s številnimi chefi v Italiji in po vsem svetu. Njegovi izkušeni strokovnjaki pa veliko pozornosti namenjajo tudi raziskavam sort riža, trajnostni pridelavi in posebnostim, kot so izbrani in zorjeni riži linije Gran Riserva ter mešanicam riža z drugimi žiti. 

Kjer se »rojeva« riž za rižote
Ste vedeli, da je ne tako daleč stran od nas, v dolini reke Pad v Italiji, eno največjih in najpomembnejših evropskih območij za pridelavo riža? Spomladi se odpira slikovit pogled na ogromna jezera z otoki, dovršen sistem namakalnih kanalov, ki ga je zasnoval že Leonardo da Vinci. Ko se riževe rastline trdno ugnezdijo, pa riževa polja postanejo slikoviti zeleni močvirnati »travniki«. Riž pobirajo septembra in oktobra, ga posušijo v silosih in od tam potuje v predelavo ter na različne konce sveta. Večino riža iz Padske nižine se porabi za pripravo znamenite italijanske rižote. Italijanski riž je tudi sicer visoko cenjen v vrhunski gastronomiji po celem svetu.
Riso Gallo sodi med najstarejše italijanske pridelovalce riža. Je tudi eno največjih in najbolj naprednih podjetij v Evropi, ki se ukvarjajo z rižem. Sedež podjetja, raziskovalni center in obrat za predelavo se nahajajo v kraju Robbio, 70 km južno od Milana, v osrčju italijanske regije za gojenje riža. Začetki podjetja segajo v davno leto 1856 in v Genovo, ko je trgovec Giobatto Preve začel s predelavo uvoženega neoluščenega riž in ga med drugim izvažal tudi v Južno Ameriko. Podjetje je takrat imelo v lasti še rižarno v Argentini, iz katere so oskrbovali argentinski trg. Riž so pakirali v pločevinke in zaradi visoke nepismenosti prebivalstva posamezne sorte namesto z napisi označili kar z različnimi živalskimi podobami. Med kupci se je najbolj prijela vrsta riža s petelinom (gallo) na embalaži in tako se je kasneje, leta 1943, rodilo ime in prepoznavni znak blagovne znamke Riso Gallo. A če se vrnemo nazaj - do leta 1926 so si v podjetju nabrali precej strokovnega znanja in zato so se odločili osredotočiti na riž, pridelan v rodni Italiji. Tovarna za luščenje in predelavo riža je bila preseljena iz Genove v Robbio. Leta 2016 je podjetje obeležilo 160 let obstoja in ob tej priložnosti je Mario Preve prepustil vodenje svojim štirim sinovom, šesti generaciji družine Preve, ki se ukvarja z rižem. Podjetje italijanski riž izvaža v 80 držav sveta, tudi v Slovenijo...

Celoten intervju z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 2/2021.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Riso Gallo/AA EU trade d.o.o.

Recepta:
-Rižota z radičem in sirom Taleggio
-Neapeljska pečena riževa pita »Sartù di riso«

Deli na
07 / 2024
Gostilna na Gradu, Ljubljana
TUJI GOSTJE SI ŽELIJO SPOZNATI SLOVENSKE OKUSE IN VINA! Na Ljubljanski grad iz starega mestnega jedra vodi več pešpoti in tudi razgledna vzpenjača. Ena najbolj priljubljenih turističnih točk v prestolnici je privlačna zaradi slikovite srednjeveške utrdbe in čudovitega razgleda na mesto, toda...
07 / 2024
Gostilna Rajh, Bakovci
NIKOLI NISEM POZABIL NA TRADICIJO, PREKMURSKE OKUSE IN RECEPTE, KI SEM JIH PODEDOVAL! V Gostilni Rajh jedi dišijo po Prekmurju, naj gre za tradicionalne, kot so bograč, dödoli, prekmurska gibanica in retaši, ali sodobne s podpisom 30-letnega chefa Leona Pintariča. Leta 2016 je bil nacionalni zmagovalec...
07 / 2024
Luka Jezeršek - Jezeršek gostinstvo
PARTNERSTVO NA TAGGENBRUNNU JE ZA NAS PRIZNANJE, PRILOŽNOST IN IZZIV! Posestvo in grad Taggenbrunn na avstrijskem Koroškem slovita kot priljubljena turistična točka ter tudi lokacija za prireditve in praznovanja. Njegovi lastniki, družina Riedl, so gostinski in hotelski del v upravljanje zaupali...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna