Objavili smo

Riso Gallo, ikona italijanskega riža in rižote

02 / 2021

Poslanstvo italijanskega podjetja in znamke Riso Gallo je širiti kulturo riža in rižote po vsem svetu, pri čemer sodeluje s številnimi chefi v Italiji in po vsem svetu. Njegovi izkušeni strokovnjaki pa veliko pozornosti namenjajo tudi raziskavam sort riža, trajnostni pridelavi in posebnostim, kot so izbrani in zorjeni riži linije Gran Riserva ter mešanicam riža z drugimi žiti. 

Kjer se »rojeva« riž za rižote
Ste vedeli, da je ne tako daleč stran od nas, v dolini reke Pad v Italiji, eno največjih in najpomembnejših evropskih območij za pridelavo riža? Spomladi se odpira slikovit pogled na ogromna jezera z otoki, dovršen sistem namakalnih kanalov, ki ga je zasnoval že Leonardo da Vinci. Ko se riževe rastline trdno ugnezdijo, pa riževa polja postanejo slikoviti zeleni močvirnati »travniki«. Riž pobirajo septembra in oktobra, ga posušijo v silosih in od tam potuje v predelavo ter na različne konce sveta. Večino riža iz Padske nižine se porabi za pripravo znamenite italijanske rižote. Italijanski riž je tudi sicer visoko cenjen v vrhunski gastronomiji po celem svetu.
Riso Gallo sodi med najstarejše italijanske pridelovalce riža. Je tudi eno največjih in najbolj naprednih podjetij v Evropi, ki se ukvarjajo z rižem. Sedež podjetja, raziskovalni center in obrat za predelavo se nahajajo v kraju Robbio, 70 km južno od Milana, v osrčju italijanske regije za gojenje riža. Začetki podjetja segajo v davno leto 1856 in v Genovo, ko je trgovec Giobatto Preve začel s predelavo uvoženega neoluščenega riž in ga med drugim izvažal tudi v Južno Ameriko. Podjetje je takrat imelo v lasti še rižarno v Argentini, iz katere so oskrbovali argentinski trg. Riž so pakirali v pločevinke in zaradi visoke nepismenosti prebivalstva posamezne sorte namesto z napisi označili kar z različnimi živalskimi podobami. Med kupci se je najbolj prijela vrsta riža s petelinom (gallo) na embalaži in tako se je kasneje, leta 1943, rodilo ime in prepoznavni znak blagovne znamke Riso Gallo. A če se vrnemo nazaj - do leta 1926 so si v podjetju nabrali precej strokovnega znanja in zato so se odločili osredotočiti na riž, pridelan v rodni Italiji. Tovarna za luščenje in predelavo riža je bila preseljena iz Genove v Robbio. Leta 2016 je podjetje obeležilo 160 let obstoja in ob tej priložnosti je Mario Preve prepustil vodenje svojim štirim sinovom, šesti generaciji družine Preve, ki se ukvarja z rižem. Podjetje italijanski riž izvaža v 80 držav sveta, tudi v Slovenijo...

Celoten intervju z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 2/2021.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Riso Gallo/AA EU trade d.o.o.

Recepta:
-Rižota z radičem in sirom Taleggio
-Neapeljska pečena riževa pita »Sartù di riso«

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.