Objavili smo

Riso Gallo, ikona italijanskega riža in rižote

02 / 2021

Poslanstvo italijanskega podjetja in znamke Riso Gallo je širiti kulturo riža in rižote po vsem svetu, pri čemer sodeluje s številnimi chefi v Italiji in po vsem svetu. Njegovi izkušeni strokovnjaki pa veliko pozornosti namenjajo tudi raziskavam sort riža, trajnostni pridelavi in posebnostim, kot so izbrani in zorjeni riži linije Gran Riserva ter mešanicam riža z drugimi žiti. 

Kjer se »rojeva« riž za rižote
Ste vedeli, da je ne tako daleč stran od nas, v dolini reke Pad v Italiji, eno največjih in najpomembnejših evropskih območij za pridelavo riža? Spomladi se odpira slikovit pogled na ogromna jezera z otoki, dovršen sistem namakalnih kanalov, ki ga je zasnoval že Leonardo da Vinci. Ko se riževe rastline trdno ugnezdijo, pa riževa polja postanejo slikoviti zeleni močvirnati »travniki«. Riž pobirajo septembra in oktobra, ga posušijo v silosih in od tam potuje v predelavo ter na različne konce sveta. Večino riža iz Padske nižine se porabi za pripravo znamenite italijanske rižote. Italijanski riž je tudi sicer visoko cenjen v vrhunski gastronomiji po celem svetu.
Riso Gallo sodi med najstarejše italijanske pridelovalce riža. Je tudi eno največjih in najbolj naprednih podjetij v Evropi, ki se ukvarjajo z rižem. Sedež podjetja, raziskovalni center in obrat za predelavo se nahajajo v kraju Robbio, 70 km južno od Milana, v osrčju italijanske regije za gojenje riža. Začetki podjetja segajo v davno leto 1856 in v Genovo, ko je trgovec Giobatto Preve začel s predelavo uvoženega neoluščenega riž in ga med drugim izvažal tudi v Južno Ameriko. Podjetje je takrat imelo v lasti še rižarno v Argentini, iz katere so oskrbovali argentinski trg. Riž so pakirali v pločevinke in zaradi visoke nepismenosti prebivalstva posamezne sorte namesto z napisi označili kar z različnimi živalskimi podobami. Med kupci se je najbolj prijela vrsta riža s petelinom (gallo) na embalaži in tako se je kasneje, leta 1943, rodilo ime in prepoznavni znak blagovne znamke Riso Gallo. A če se vrnemo nazaj - do leta 1926 so si v podjetju nabrali precej strokovnega znanja in zato so se odločili osredotočiti na riž, pridelan v rodni Italiji. Tovarna za luščenje in predelavo riža je bila preseljena iz Genove v Robbio. Leta 2016 je podjetje obeležilo 160 let obstoja in ob tej priložnosti je Mario Preve prepustil vodenje svojim štirim sinovom, šesti generaciji družine Preve, ki se ukvarja z rižem. Podjetje italijanski riž izvaža v 80 držav sveta, tudi v Slovenijo...

Celoten intervju z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 2/2021.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Riso Gallo/AA EU trade d.o.o.

Recepta:
-Rižota z radičem in sirom Taleggio
-Neapeljska pečena riževa pita »Sartù di riso«

Deli na
02 / 2021
Gostilna Mihovec, Zgornje Pirniče - chefinja Mojca Trnovec
PUSTNE JEDI S CHEFINJO TRADICIJE Znana je kot prijazna kuharska sodnica iz tv oddaje Mali šef Slovenije. Pa tudi kot tista, ki na Odprti kuhni v Ljubljani vedno nasmejana v veliki ponvi praži jetrca in razvaja s hrustljavimi flancati. Drugače pa je 48-letna Mojca Trnovec prava gostinka in glavna v...
02 / 2021
Vodnik Gault&Millau Slovenija za leto 2021
NAJBOLJŠIH RESTAVRACIJ ŠEST, NAZIV CHEF LETA V ROKE GREGORJU VRAČKU! Čeprav malce drugačna, a prav nič manj pomembna – takšna je bila letošnja, že tretja razglasitev najboljših po izboru gastronomskega vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2021.  Zaradi epidemioloških razmer je razkritje...
02 / 2021
7 slastnih valentinovih kolačkov
Morda je prav letos pravi čas, da na valentinovo razveselite svojo ljubezen, družino ali vam najdražje prijatelje z zapeljivimi kolački (cupcakes). Med sedmimi recepti boste našli za vsak okus nekaj  – od takšnih za jutranja razvajanja z vonjem po kavi do čokoladnih in tistih, ki prikličejo...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.