Objavili smo
04 / 2023
KAŽIPOT TAKO ZA TURISTE KOT PONUDNIKE!
Turisti na odkrivanju Slovenije velikokrat vprašajo »Je domače, je pristno?« in pri tem so jim lahko v veliko pomoč tudi kolektivne blagovne znamke, ki nastajajo po modelu Izvorno Slovensko (Provital d.o.o.). Ena takšnih je Sevnica Premium in tokrat smo se odločili obiskati ponudnike, ki so nedavno prejeli certifikat in znamko za jedi, postrežene na gostinski način.
JABOLČNA PITA PRVA DAMA
Obiskali smo ponudnike, ki so se po treh letih zopet prijavili v obvezno obnovitev ali na novo pridobitev certifikata kolektivne blagovne znamke (krajše KBZ) Sevnica Premium, tokrat v kategoriji jedi in pijač, postreženih na gostinski način. Na ocenjevanje se je prijavilo 6 ponudnikov s 15 jedmi, pijače ni prijavil nihče. Po poti odkrivanja okusov nas je vodila Annemarie Culetto, svetovalka za turizem pri KŠTM Sevnica, ki je nosilec kolektivne znamke Sevnica Premium, njena lastnica pa je sicer Občina Sevnica.
Naša pot se je začela v Sevnici, kjer se nahajajo Okusne dobrote, bolj znane kot Kavarna in pekarna Kruhek. »Že 30 let imamo pekarno, z njo sta se ukvarjala že mama in oče. Znani smo po kruhu, pekovskih izdelkih in pecivu, tudi poticah,« je kot zanimivost povedala Maja Kozole in dodala, da ima tudi njena sestra svojo pekarno, in sicer v Krškem. Da znajo svojim gostom in kupcem prisluhniti ter jih vedno znova presenetiti priča tudi to, da so v času letošnjega pusta pekli tako krofe klasične velikosti kot manjše, vseh pa je bilo samo na pustni torek okoli 5 tisoč! V ponovno certificiranje in pridobitev znaka Sevnica Premium je Maja prijavila jabolčno pito Prva dama. Zasnovali so jo v času Trumpovega predsednikovanja v čast njegovi ženi in Sevničanki Melaniji, v njej pa so združili obliko ameriške pite s slovensko obarvanim nadevom in sestavinami. Moko za krhko masleno testo kupujejo v mlinu Katić v Krškem, medtem ko jabolka za polnilo kupujejo pri posavskem pridelovalcu Evrosad. Monoporcijsko pito, ki jo imajo v dnevni ponudbi, označuje sladkorni vzorec s črko M (na fotografiji).
Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 4/2023. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst in foto: Urša Cvilak
V članku so omenjeni:
-Kavarna in pekarna Kruhek
-Tončkov dom na Lisci
-Gostišče Močivnik
-Hotel Ajdovec, Restavracija Ajda in slaščičarna Julija
-Turistična kmetija Grobelnik
-Restavracija A3