Objavili smo

Sommelierska selekcija 2021

04 / 2021

V ISKANJU HARMONIJE MED VINOM IN JEDMI
Ocenjevanje Sommelierska selekcija, znano tudi kot Sommelier Selection, se je leta 2004 začela z izborom Špargelj - vina, ki se podajo k jedem s šparglji. Od takrat se je razširilo še na druge kategorije in kupcem ter vinoljubom postalo vsakoletni smerokaz pri nakupu vina in njihovemu povezovanju z jedmi. Marca se je tako v organizaciji Zavoda SloVino in pod okriljem Sommelier.si Academy odvilo že 18. zapored.

Letošnja selekcija je bila po številu prijavljenih vzorcev rekordna, saj je nanjo 94 vinarjev z vseh koncev Slovenije prijavilo kar 321 vin. Tekmovanje je zaradi upoštevanja vseh predpisov zaradi pandemije potekalo tri dni. V vsaki od štirih sommelierskih komisij, ki so jih vodili predsedniki Janez Verboten, Robert Puklavec, Zlatko Šparakl in Alojz Cedula, je vina ocenjevalo 10 oseb. Pokušnja in izbira vin k posameznim sklopom jedi je bila »slepa«, degustatorji torej niso poznali nobenih podatkov o vinu. Pri ocenjevanju so upoštevali organoleptične lastnosti vin, najpomembnejša postavka točkovanja pa je bila skladnost vina z jedmi in uporabnost v kulinariki. Seštevek točk je na koncu povedal, katera vina so se v posameznih kategorijah odrezala najboljše. Le nanje bodo vinarji lahko nalepili znamko »Sommelierska selekcija 2021«. Dejan Baier, direktor Zavoda SloVino in gonilna sila izbora, je ob koncu zahtevnega, a uspešno izpeljanega izbora poudaril: »Vsi prisotni sommelierji so se strinjali, da je izvedba selekcije nujna tudi v teh, za vinarsko in gostinsko panogo zahtevnih časih, saj bo zmagovalcem tekmovanja nedvomno pripomogla tudi pri prodaji. Zmagovalci tekmovanja bodo lahko steklenice opremili z nalepkami, ki bodo potrošnikom olajšale odločitev o izbiri primernega vina k jedem.«

Članek s seznamom najbolje ocenjenih vin je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 4/2021. Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Zavod SloVino

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: "UŽIVANJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU."

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.