Objavili smo

Sommelierska selekcija 2021

04 / 2021

V ISKANJU HARMONIJE MED VINOM IN JEDMI
Ocenjevanje Sommelierska selekcija, znano tudi kot Sommelier Selection, se je leta 2004 začela z izborom Špargelj - vina, ki se podajo k jedem s šparglji. Od takrat se je razširilo še na druge kategorije in kupcem ter vinoljubom postalo vsakoletni smerokaz pri nakupu vina in njihovemu povezovanju z jedmi. Marca se je tako v organizaciji Zavoda SloVino in pod okriljem Sommelier.si Academy odvilo že 18. zapored.

Letošnja selekcija je bila po številu prijavljenih vzorcev rekordna, saj je nanjo 94 vinarjev z vseh koncev Slovenije prijavilo kar 321 vin. Tekmovanje je zaradi upoštevanja vseh predpisov zaradi pandemije potekalo tri dni. V vsaki od štirih sommelierskih komisij, ki so jih vodili predsedniki Janez Verboten, Robert Puklavec, Zlatko Šparakl in Alojz Cedula, je vina ocenjevalo 10 oseb. Pokušnja in izbira vin k posameznim sklopom jedi je bila »slepa«, degustatorji torej niso poznali nobenih podatkov o vinu. Pri ocenjevanju so upoštevali organoleptične lastnosti vin, najpomembnejša postavka točkovanja pa je bila skladnost vina z jedmi in uporabnost v kulinariki. Seštevek točk je na koncu povedal, katera vina so se v posameznih kategorijah odrezala najboljše. Le nanje bodo vinarji lahko nalepili znamko »Sommelierska selekcija 2021«. Dejan Baier, direktor Zavoda SloVino in gonilna sila izbora, je ob koncu zahtevnega, a uspešno izpeljanega izbora poudaril: »Vsi prisotni sommelierji so se strinjali, da je izvedba selekcije nujna tudi v teh, za vinarsko in gostinsko panogo zahtevnih časih, saj bo zmagovalcem tekmovanja nedvomno pripomogla tudi pri prodaji. Zmagovalci tekmovanja bodo lahko steklenice opremili z nalepkami, ki bodo potrošnikom olajšale odločitev o izbiri primernega vina k jedem.«

Članek s seznamom najbolje ocenjenih vin je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 4/2021. Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Zavod SloVino

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: "UŽIVANJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU."

Deli na
03 / 2025
Restavracija Cubo, Ljubljana
GOSTINSTVO ZAME NI SLUŽBA, AMPAK NAČIN ŽIVLJENJA Boštjan Trstenjak ni le gostinec, ki je restavracijo Cubo postavil na kulinarični zemljevid Slovenije, kar mu priznavata tudi vodiča Gault&Millau (3 kape) in Michelin (priporočilo). Je tudi oče in človek z vizijo, močno voljo, občutkom...
03 / 2025
Hotel Occidental Ljubljana
Nov sodoben hotel španske verige Barceló ne le za turiste, ampak tudi za Ljubljančane V strogem središču naše prestolnice, v neposredni bližini Kongresnega trga in nasproti gledališča SNG Drama Ljubljana, se je pred letom in pol odprl štirizvezdični hotel Occidental Ljubljana španske verige...
03 / 2025
Avstrija - Slovenija 82:10
Avstrijci imajo po 16 letih spet Michelinove zvezdice. Kaj njihovo veliko število pomeni za slovensko »majhnost«? 2:1 v neprimerljivih milijonih! Podelitev avstrijskih Michelinovih zvezdic v Hangarju 7 na salzburškem letališču, v katerem sicer domuje restavracija Ikarus (ki ima 2 zvezdici), so...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna