Objavili smo

V kraljestvu špargljev

04 / 2023

Beluši ali šparglji (lat. Asparagus officinalis) so ena izmed prvih spomladanskih zelenjav, ki nas razveseli divje rastoča med grmovjem in po obronkih gozdov, malo kasneje pa še na vrtovih in v trgovinah. Čeprav je dolgo veljalo, da prihajajo iz družine lilijevk (tako kot čebula, por ali česen), to sploh ne drži. Genetske raziskave so namreč šparglje uvrstile v novo družino, imenovano Asparagaceae. 

BELI, ZELENI IN VIJOLIČNI
Poznamo številne sorte, ki pa niso vedno zelene, čeprav prav te kraljujejo v kulinariki, saj jih odlikuje intenziven, nekoliko grenak okus. Obstajajo tudi beli šparglji (od tod ime beluši), ki so tehnično gledani zeleni, a rastejo brez sončne svetlobe in tako ne proizvajajo klorofila, ki bi jih obarval zeleno. So nekoliko nežnejšega okusa in manj grenki od zelenih. Sorte, ki so primerne za gojenje zelenih špargljev, so praviloma primerne tudi za gojenje belih špargljev, obratno pa ne velja vedno. Za gojenje zelenih špargljev so namreč manj primerne tiste sorte, ki zelo zgodaj odpirajo vršiček poganjka in hitro olesenijo. Iz Albenge v Italiji izvirajo vijolični šparglji, imenovani Violetto d’Albenga, za katere sta značilna kremasta tekstura in oreščkast okus. Ker niso tako vlaknasti kot zeleni, jih lahko jemo tudi surove. Če jih kuhamo, jih ne smemo predolgo, saj izgubijo svojo lepo temno vijolično barvo. Prva in za mnoge ljubitelje špargljev najboljša poslastica, pa so divji šparglji, ki jih najdemo pri nas predvsem v primorskih gozdovih. Gre za zelene šparglje, ki se prosto zasadijo, ko semena raznašajo ptice in druge živali...

Celoten članek z receptom z naslovnice je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 4/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Foto: Shutterstock

Recept:
-Pita z divjimi šparglji in rdečo čebulo

Deli na
11 / 2023
Gostilna Pri Kuklju, Velike Lašče
H KUKLJU NA JESENSKE JEDI, GLUHE ŠTRUKLJE IN POTICO VELIKANKO! Pri Kuklju so od leta 2009 družinski gostilničarski posli v rokah že šeste generacije. Vodi jih energična Margareta Damjanić, sommelierka in mojstrica peke potic, za pripravo ostalih kulinaričnih dobrot, ki stavijo na slovensko tradicijo,...
11 / 2023
Hiša Putr, Trzin
V PUTRU SO GOSTOM VRATA VEDNO ODPRTA Hitro se je razširil glas o trzinskem Putru, ki da je stalno poln, všečen tako tistim, ki tja zahajajo na malico ali kosilo, kot tistim, ki naročajo jedi po naročilu, cenovno prijazen. Ko ga je opazil in v svoj gastro vodnik za leto 2023 uvrstil še avstrijski...
11 / 2023
Jeruzalemske gorice
Člani Društva turističnih novinarjev Slovenije smo se tokrat odpravili v Prlekijo. Odzvali smo se povabilu k odkrivanju lepot in dobrot destinacije Jeruzalem Slovenija in mesta Ormož, ki letos praznuje častitljivih 750 let od njegove prve pisne omembe. Skozi bogat dvodnevni program, ki so nam ga...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.