Objavili smo
04 / 2023
Beluši ali šparglji (lat. Asparagus officinalis) so ena izmed prvih spomladanskih zelenjav, ki nas razveseli divje rastoča med grmovjem in po obronkih gozdov, malo kasneje pa še na vrtovih in v trgovinah. Čeprav je dolgo veljalo, da prihajajo iz družine lilijevk (tako kot čebula, por ali česen), to sploh ne drži. Genetske raziskave so namreč šparglje uvrstile v novo družino, imenovano Asparagaceae.
BELI, ZELENI IN VIJOLIČNI
Poznamo številne sorte, ki pa niso vedno zelene, čeprav prav te kraljujejo v kulinariki, saj jih odlikuje intenziven, nekoliko grenak okus. Obstajajo tudi beli šparglji (od tod ime beluši), ki so tehnično gledani zeleni, a rastejo brez sončne svetlobe in tako ne proizvajajo klorofila, ki bi jih obarval zeleno. So nekoliko nežnejšega okusa in manj grenki od zelenih. Sorte, ki so primerne za gojenje zelenih špargljev, so praviloma primerne tudi za gojenje belih špargljev, obratno pa ne velja vedno. Za gojenje zelenih špargljev so namreč manj primerne tiste sorte, ki zelo zgodaj odpirajo vršiček poganjka in hitro olesenijo. Iz Albenge v Italiji izvirajo vijolični šparglji, imenovani Violetto d’Albenga, za katere sta značilna kremasta tekstura in oreščkast okus. Ker niso tako vlaknasti kot zeleni, jih lahko jemo tudi surove. Če jih kuhamo, jih ne smemo predolgo, saj izgubijo svojo lepo temno vijolično barvo. Prva in za mnoge ljubitelje špargljev najboljša poslastica, pa so divji šparglji, ki jih najdemo pri nas predvsem v primorskih gozdovih. Gre za zelene šparglje, ki se prosto zasadijo, ko semena raznašajo ptice in druge živali...
Celoten članek z receptom z naslovnice je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 4/2023. Nakup izvoda / Letna naročnina
Foto: Shutterstock
Recept:
-Pita z divjimi šparglji in rdečo čebulo