Objavili smo

V kraljestvu špargljev

04 / 2023

Beluši ali šparglji (lat. Asparagus officinalis) so ena izmed prvih spomladanskih zelenjav, ki nas razveseli divje rastoča med grmovjem in po obronkih gozdov, malo kasneje pa še na vrtovih in v trgovinah. Čeprav je dolgo veljalo, da prihajajo iz družine lilijevk (tako kot čebula, por ali česen), to sploh ne drži. Genetske raziskave so namreč šparglje uvrstile v novo družino, imenovano Asparagaceae. 

BELI, ZELENI IN VIJOLIČNI
Poznamo številne sorte, ki pa niso vedno zelene, čeprav prav te kraljujejo v kulinariki, saj jih odlikuje intenziven, nekoliko grenak okus. Obstajajo tudi beli šparglji (od tod ime beluši), ki so tehnično gledani zeleni, a rastejo brez sončne svetlobe in tako ne proizvajajo klorofila, ki bi jih obarval zeleno. So nekoliko nežnejšega okusa in manj grenki od zelenih. Sorte, ki so primerne za gojenje zelenih špargljev, so praviloma primerne tudi za gojenje belih špargljev, obratno pa ne velja vedno. Za gojenje zelenih špargljev so namreč manj primerne tiste sorte, ki zelo zgodaj odpirajo vršiček poganjka in hitro olesenijo. Iz Albenge v Italiji izvirajo vijolični šparglji, imenovani Violetto d’Albenga, za katere sta značilna kremasta tekstura in oreščkast okus. Ker niso tako vlaknasti kot zeleni, jih lahko jemo tudi surove. Če jih kuhamo, jih ne smemo predolgo, saj izgubijo svojo lepo temno vijolično barvo. Prva in za mnoge ljubitelje špargljev najboljša poslastica, pa so divji šparglji, ki jih najdemo pri nas predvsem v primorskih gozdovih. Gre za zelene šparglje, ki se prosto zasadijo, ko semena raznašajo ptice in druge živali...

Celoten članek z receptom z naslovnice je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 4/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Foto: Shutterstock

Recept:
-Pita z divjimi šparglji in rdečo čebulo

Deli na
05 / 2023
Krčma na gradu Bogenšperk, chefa Mitja Zadravec Ribič in Marko Železnik
GRAD, NA KATEREM SE PIŠEJO ZANIMIVE ZGODBE Na gradu Bogenšperk na Dolenjskem je živel in pisal znameniti polihistor Janez Vajkard Valvasor. Tu se je pred tremi leti začela pisati tudi zanimiva, ustvarjalna in ambiciozna gostinska zgodba, katere avtor je Mitja Zadravec Ribič s svojo zagnano ekipo....
05 / 2023
Sibon Wine & Spa Resort, Jeruzalem - chef Zoran Ristič
V DEŽELI ŠIPONA ZDAJ TUDI BUTIČNI HOTEL SIBON! Med turistično najbolj prepoznavne kraje Prlekije zagotovo sodi Jeruzalem, ki je od Ljutomera oddaljen 7 kilometrov in mu pravijo tudi raj med vinogradi. Prav tu se je pred letom dni odprl štirizvezdični butični hotel Sibon Wine & Spa Resort....
05 / 2023
Gault&Millau Slovenija 2023
DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ! Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.