Objavili smo

V kraljestvu špargljev

04 / 2023

Beluši ali šparglji (lat. Asparagus officinalis) so ena izmed prvih spomladanskih zelenjav, ki nas razveseli divje rastoča med grmovjem in po obronkih gozdov, malo kasneje pa še na vrtovih in v trgovinah. Čeprav je dolgo veljalo, da prihajajo iz družine lilijevk (tako kot čebula, por ali česen), to sploh ne drži. Genetske raziskave so namreč šparglje uvrstile v novo družino, imenovano Asparagaceae. 

BELI, ZELENI IN VIJOLIČNI
Poznamo številne sorte, ki pa niso vedno zelene, čeprav prav te kraljujejo v kulinariki, saj jih odlikuje intenziven, nekoliko grenak okus. Obstajajo tudi beli šparglji (od tod ime beluši), ki so tehnično gledani zeleni, a rastejo brez sončne svetlobe in tako ne proizvajajo klorofila, ki bi jih obarval zeleno. So nekoliko nežnejšega okusa in manj grenki od zelenih. Sorte, ki so primerne za gojenje zelenih špargljev, so praviloma primerne tudi za gojenje belih špargljev, obratno pa ne velja vedno. Za gojenje zelenih špargljev so namreč manj primerne tiste sorte, ki zelo zgodaj odpirajo vršiček poganjka in hitro olesenijo. Iz Albenge v Italiji izvirajo vijolični šparglji, imenovani Violetto d’Albenga, za katere sta značilna kremasta tekstura in oreščkast okus. Ker niso tako vlaknasti kot zeleni, jih lahko jemo tudi surove. Če jih kuhamo, jih ne smemo predolgo, saj izgubijo svojo lepo temno vijolično barvo. Prva in za mnoge ljubitelje špargljev najboljša poslastica, pa so divji šparglji, ki jih najdemo pri nas predvsem v primorskih gozdovih. Gre za zelene šparglje, ki se prosto zasadijo, ko semena raznašajo ptice in druge živali...

Celoten članek z receptom z naslovnice je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 4/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Foto: Shutterstock

Recept:
-Pita z divjimi šparglji in rdečo čebulo

Deli na
03 / 2025
Restavracija Cubo, Ljubljana
GOSTINSTVO ZAME NI SLUŽBA, AMPAK NAČIN ŽIVLJENJA Boštjan Trstenjak ni le gostinec, ki je restavracijo Cubo postavil na kulinarični zemljevid Slovenije, kar mu priznavata tudi vodiča Gault&Millau (3 kape) in Michelin (priporočilo). Je tudi oče in človek z vizijo, močno voljo, občutkom...
03 / 2025
Hotel Occidental Ljubljana
Nov sodoben hotel španske verige Barceló ne le za turiste, ampak tudi za Ljubljančane V strogem središču naše prestolnice, v neposredni bližini Kongresnega trga in nasproti gledališča SNG Drama Ljubljana, se je pred letom in pol odprl štirizvezdični hotel Occidental Ljubljana španske verige...
03 / 2025
Avstrija - Slovenija 82:10
Avstrijci imajo po 16 letih spet Michelinove zvezdice. Kaj njihovo veliko število pomeni za slovensko »majhnost«? 2:1 v neprimerljivih milijonih! Podelitev avstrijskih Michelinovih zvezdic v Hangarju 7 na salzburškem letališču, v katerem sicer domuje restavracija Ikarus (ki ima 2 zvezdici), so...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna