Objavili smo

Vinska klet in restavracija Dveri-Pax, Jarenina - chef Gregor Šagi

07 / 2022

V DVERI-PAXU ZDAJ POLEG ODLIČNIH VIN TUDI IZVRSTNA KULINARIKA!
Na posestvu vinske kleti Dveri-Pax v Poličkem vrhu v Jarenini lahko obiskovalci uživajo ne le v pokušini vrhunskih vin, ampak tudi degustacijskih menijih izkušenega chefa Gregorja Šagija. V obokani kleti obnovljenega Jareninskega dvora, kjer so benediktinci pridelovali vina že davnega leta 1139, je namreč po novem stalno, od četrtka do nedelje, odprta restavracija. Tisti z malo manj časa ali lakote pa ste na vinsko degustacijo s prigrizki vabljeni v prijetno vinoteko. V poletnih mesecih se vinsko kulinaričnemu razvajanju lahko prepustite tudi v senci kostanjev.

VINARSKA TRADICIJA BENEDIKTINCEV
Posestvo Jareninski dvor, kjer se danes nahajata sodobno urejena vinska klet Dveri-Pax in nekaj korakov stran čudovito obnovljen dvor z vinoteko in restavracijo, je prava oaza miru in zelenja. Sploh si ni težko predstavljati, kako so se pred več kot 800 leti tukaj sprehajali menihi reda benediktincev iz avstrijskega Admonta in živeli po načelu "Ora et Labora - moli in delaj". Pisni viri govorijo, da so bili samostanski vinogradi vzorno obdelani, menihi pa so bili vešči tudi pridelave vina. Posest Jareninski dvor je v letih 1130-1135 plemeniti Rudolf Wittenswald podaril v zahvalo cerkvi, škof Konrad I. Salzburški pa jo je dodelil benediktinskemu samostanu iz Admonta na Avstrijskem Štajerskem. Posest se je v stoletjih z dokupovanjem in darovanji še večala. Red je medbdrugim pridobil vinograde na območju Železnih dveri (Dveri-Pax), po katerih današnja klet in znamka vin nosi ime...
V nekdanjem gospodarskem poslopju je leta 2007 začela delovati sodobna vinska klet, vina znamke Dveri-Pax so skozi leta postala prepoznavna in cenjena, v Jareninskem dvoru pa se je leta 2015 odprla vinoteka, nato še restavracija. Ekipi stalno zaposlenih v Dveri-Paxu, ki šteje 29 ljudi, zagotovo ni dolgčas. "Vsega skupaj obdelujemo 73 hektarjev vinogradov, od tega smo jih precej zasadili na novo. Drugo leto načrtujemo prenovo še zadnjih 6 hektarjev, kjer bomo posadili sivi pinot in poizkusno nekaj ti. tolerantnih, bolj odpornih sort," o načrtih, ki gredo tudi v smer ekološkega vinogradništva, pove Danilo Flakus, dolgoletni direktor in enolog Dveri-paxa.

ŠIPON JE ZVEZDA, TUDI KOT PENINA
Vinogradi Dveri-Paxa se raztezajo v treh štajerskih vinorodnih podokoliših: Jeruzalem (lege Železne dveri, Radomerje, Nunska graba, Ilovci), Kapela – Radgona (Murski vrh, Janžev vrh) in Maribor (Vajgen, Štrihovec, Pekel). V njih rastejo skoraj vse štajerske sorte, od sauvignona, laškega rizlinga, rumenega muškata, chardonnaya in sivega pinota do renskega rizlinga. Rdeče sorte zastopata modra frankinja in modri pinot. A med vsemi je po Flakusovih besedah največja zvezda nedvomno šipon. "Iz šipona pridelujemo praktično vse stile vina – penino, ki je med našimi kupci zelo priljubljena, mirno sveže suho vino, pa zorjeno v velikih hrastovih sodih (šipon Ilovci) in v barikih (šipon I). Ter sladko vino iz grozdja, sušenega na slami. V kleti preizkušamo tudi zorenje šipona v ba rikih, ki so iz hrastovega in delno akacijevega lesa," razlaga enolog Danilo Flakus...

CHEFA NAVDIHUJEJO VINA, VRT IN SLADOLED
Stalna kulinarična ponudba je zares zaživela s prihodom izkušenega chefa Gregorja Šagija, ki je sicer doma iz bližnje Kungote. Po končani Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru se je med drugim slabo leto dni kalil v restavraciji La Subida na italijanski strani meje, pred prihodom v Jarenino pa je bil kar sedem let zaposlen v kuhinji odličnega avstrijskega vinskega hotela Sattlerhof v Gamlitzu. "To je bila res dobra izkušnja. Tam smo delali po principu "vse z vrta" in prav to je smer, h kateri stremimo tudi tukaj v Dveri-Paxu", poudari Gregor. Degustacijske menije – naročiti je mogoče od 4 do 7 hodnega – pripravlja na podlagi tega, kar prinese z vrta in iz majhnega rastlinjaka ob dvorcu. V času našega obiska se je na vrtu, ki ga tako za svoj hobi obdeluje kar sam direktor Flakus, vse bohotilo od bujnega rastja...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 7-8/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Ožgana rdeča postrv z janeževo kremo, »jajčno lupinico« in kumarami
-Rižev čips z belgijskim radičem in koromačeva krema s kardamomom
-Tortelon z dimljeno skuto, juho zorjene govedine, hrenovo peno in kapucinkinim oljem
-Telečji rep v kuhanem kruhu z brezovo omako in listi ter borovim oljem
-Zajčja potrebušina z ovčjim sirom, pehtranom, sladkim krompirjem, mlado blitvo in rmanom
-Nugat tortica z gozdnimi jagodami in sladoled zelenega popra z vaniljo

Dodatne informacije o restavraciji:
Dveri-Pax d.o.o., Polički vrh 1, 2221 Jarenina
https://dveri-pax.com / office@dveri-pax.com / 031 789 100

Deli na
11 / 2022
Gostilna Zlato runo, Dobrova
GRUZIJA NI SAMO VINO IZ AMFORE, AMPAK TUDI ODLIČNA HRANA! Na obrobju Ljubljane je gostilna Zlato runo, na vrtu katere stojita največja glinena amfora in vrč pri nas. Oba prepoznavna simbola Gruzije, katere bogato kulinarično in vinsko tradicijo Slovencem že desetletja z ljubeznijo predstavlja simpatična...
11 / 2022
Irena Orešnik: Kmečko sirarstvo je v vzponu
Sirarka Irena Orešnik je energična sogovornica, ki je do slovenskega kmečkega sirarstva in državnih vatlov, ki krojijo njegovo usodo, kritična, a obenem tudi optimistična. Več mandatov je bila predsednica in gonilna sila Združenja kmečkih sirarjev Slovenije, zdaj je podpredsednica Evropske mreže...
11 / 2022
Izvorno slovensko - Iz Doline Soče
SOČA, ZELENA NIT KOLEKTIVNE ZNAMKE Dolina Soče, ena izmed vodilnih turističnih destinacij Slovenije, privablja obiskovalce od vsepovsod. Edinstvena barva reke Soče, vršaci Julijskih Alp, dediščina prve svetovne vojne ter čarobna mešanica Mediterana in Alp v kulturi in gastronomiji ponujajo izjemne...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.