Objavili smo

Vinska klet in restavracija Dveri-Pax, Jarenina - chef Gregor Šagi

07 / 2022

V DVERI-PAXU ZDAJ POLEG ODLIČNIH VIN TUDI IZVRSTNA KULINARIKA!
Na posestvu vinske kleti Dveri-Pax v Poličkem vrhu v Jarenini lahko obiskovalci uživajo ne le v pokušini vrhunskih vin, ampak tudi degustacijskih menijih izkušenega chefa Gregorja Šagija. V obokani kleti obnovljenega Jareninskega dvora, kjer so benediktinci pridelovali vina že davnega leta 1139, je namreč po novem stalno, od četrtka do nedelje, odprta restavracija. Tisti z malo manj časa ali lakote pa ste na vinsko degustacijo s prigrizki vabljeni v prijetno vinoteko. V poletnih mesecih se vinsko kulinaričnemu razvajanju lahko prepustite tudi v senci kostanjev.

VINARSKA TRADICIJA BENEDIKTINCEV
Posestvo Jareninski dvor, kjer se danes nahajata sodobno urejena vinska klet Dveri-Pax in nekaj korakov stran čudovito obnovljen dvor z vinoteko in restavracijo, je prava oaza miru in zelenja. Sploh si ni težko predstavljati, kako so se pred več kot 800 leti tukaj sprehajali menihi reda benediktincev iz avstrijskega Admonta in živeli po načelu "Ora et Labora - moli in delaj". Pisni viri govorijo, da so bili samostanski vinogradi vzorno obdelani, menihi pa so bili vešči tudi pridelave vina. Posest Jareninski dvor je v letih 1130-1135 plemeniti Rudolf Wittenswald podaril v zahvalo cerkvi, škof Konrad I. Salzburški pa jo je dodelil benediktinskemu samostanu iz Admonta na Avstrijskem Štajerskem. Posest se je v stoletjih z dokupovanjem in darovanji še večala. Red je medbdrugim pridobil vinograde na območju Železnih dveri (Dveri-Pax), po katerih današnja klet in znamka vin nosi ime...
V nekdanjem gospodarskem poslopju je leta 2007 začela delovati sodobna vinska klet, vina znamke Dveri-Pax so skozi leta postala prepoznavna in cenjena, v Jareninskem dvoru pa se je leta 2015 odprla vinoteka, nato še restavracija. Ekipi stalno zaposlenih v Dveri-Paxu, ki šteje 29 ljudi, zagotovo ni dolgčas. "Vsega skupaj obdelujemo 73 hektarjev vinogradov, od tega smo jih precej zasadili na novo. Drugo leto načrtujemo prenovo še zadnjih 6 hektarjev, kjer bomo posadili sivi pinot in poizkusno nekaj ti. tolerantnih, bolj odpornih sort," o načrtih, ki gredo tudi v smer ekološkega vinogradništva, pove Danilo Flakus, dolgoletni direktor in enolog Dveri-paxa.

ŠIPON JE ZVEZDA, TUDI KOT PENINA
Vinogradi Dveri-Paxa se raztezajo v treh štajerskih vinorodnih podokoliših: Jeruzalem (lege Železne dveri, Radomerje, Nunska graba, Ilovci), Kapela – Radgona (Murski vrh, Janžev vrh) in Maribor (Vajgen, Štrihovec, Pekel). V njih rastejo skoraj vse štajerske sorte, od sauvignona, laškega rizlinga, rumenega muškata, chardonnaya in sivega pinota do renskega rizlinga. Rdeče sorte zastopata modra frankinja in modri pinot. A med vsemi je po Flakusovih besedah največja zvezda nedvomno šipon. "Iz šipona pridelujemo praktično vse stile vina – penino, ki je med našimi kupci zelo priljubljena, mirno sveže suho vino, pa zorjeno v velikih hrastovih sodih (šipon Ilovci) in v barikih (šipon I). Ter sladko vino iz grozdja, sušenega na slami. V kleti preizkušamo tudi zorenje šipona v ba rikih, ki so iz hrastovega in delno akacijevega lesa," razlaga enolog Danilo Flakus...

CHEFA NAVDIHUJEJO VINA, VRT IN SLADOLED
Stalna kulinarična ponudba je zares zaživela s prihodom izkušenega chefa Gregorja Šagija, ki je sicer doma iz bližnje Kungote. Po končani Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru se je med drugim slabo leto dni kalil v restavraciji La Subida na italijanski strani meje, pred prihodom v Jarenino pa je bil kar sedem let zaposlen v kuhinji odličnega avstrijskega vinskega hotela Sattlerhof v Gamlitzu. "To je bila res dobra izkušnja. Tam smo delali po principu "vse z vrta" in prav to je smer, h kateri stremimo tudi tukaj v Dveri-Paxu", poudari Gregor. Degustacijske menije – naročiti je mogoče od 4 do 7 hodnega – pripravlja na podlagi tega, kar prinese z vrta in iz majhnega rastlinjaka ob dvorcu. V času našega obiska se je na vrtu, ki ga tako za svoj hobi obdeluje kar sam direktor Flakus, vse bohotilo od bujnega rastja...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 7-8/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Ožgana rdeča postrv z janeževo kremo, »jajčno lupinico« in kumarami
-Rižev čips z belgijskim radičem in koromačeva krema s kardamomom
-Tortelon z dimljeno skuto, juho zorjene govedine, hrenovo peno in kapucinkinim oljem
-Telečji rep v kuhanem kruhu z brezovo omako in listi ter borovim oljem
-Zajčja potrebušina z ovčjim sirom, pehtranom, sladkim krompirjem, mlado blitvo in rmanom
-Nugat tortica z gozdnimi jagodami in sladoled zelenega popra z vaniljo

Dodatne informacije o restavraciji:
Dveri-Pax d.o.o., Polički vrh 1, 2221 Jarenina
https://dveri-pax.com / office@dveri-pax.com / 031 789 100

Deli na
08 / 2022
Nemška tradicija – pivo, kruh in klobase
Ko je govora o Nemčiji, kaj hitro pomislimo tudi na pivo. Pivska kultura je nepogrešljiva sestavina nemške družbe. Podobno je s kruhom in pekovskimi izdelki, saj se Nemčija ponaša tudi z edinstveno pekovsko kulturo. Če Nemca v tujini vprašate, kaj iz svoje domovine najbolj pogreša, bo med naštetimi...
07 / 2022
Zebra Patisseries, Ljubljana - chef Tomi Češek
ZA PRIHODNOST SLAŠČIČARSTVA PRI NAS SE SPLOH NE BOJIM! Majhna slaščičarna v ljubljanskih Kosezah deluje kot zlatarna. V vitrinah z barvami in oblikami vabijo dragulji – sladke miniature, ki jih kupci izbirajo s svetlečimi očmi in odnašajo domov v lični embalaži. Tortice, sladice v kozarčkih,...
07 / 2022
Restavracija Cubis, Šenčur - barman Edin Halačević
KOKTAJLI DRŽAVNEGA PRVAKA ZA POLETNO OSVEŽITEV! Edin Halačević je znano ime na slovenski barmanski sceni, saj je dolgoletni član Društva barmanov Slovenije in aktualni državni prvak v mešanju pijač. Aprila se je na tradicionalnem državnem prvenstvu že četrtič zavihtel na zmagovalne stopničke...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.