Objavili smo

Vinski vlak Vipavske doline

06 / 2023

Z VINSKIM VLAKOM ODKRIVALI VIPAVSKO
Bi si želeli z vinskim vlakom na potep po Vipavski dolini? Ideja za to edinstveno turistično doživetje, ki so ga oživeli na skoraj opuščeni železniški progi med Novo Gorico in Ajdovščino, se je rodila že pred pandemijo v turistični agenciji Burjatik iz Ajdovščine, zares pa zaživela šele predlani.

Ne le vina, tudi odlična oljčna olja
Turistični novinarji smo Vinski vlak Vipavske doline poleg drugih vipavskih zanimivosti in dobrot spoznali na študijskem dnevu, ki ga je organiziral Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina skupaj z LAS V objemu sonca – vodilni partner RRA Severne Primorske, Mestno občino Nova Gorica in Konzorcijem vinarjev Vipavske doline. Naš »Skok v rajsko dolino«, kot so ga poimenovali, se je začel na glavni železniški postaji v Novi Gorici, kjer so nas s kavo, pecivom in pesmijo pričakale kmečke žene iz Dornberka. Na vlaku nas je sprejel vipavski vinar Mitja Colja s kozarcem očarljive penine Carmi 2020. Pridelana je po klasični metodi iz chardonnaya in je bila letos izbrana za Županovo vino. Seveda smo med vožnjo pokusili še druga vina in kar prehitro prišli do Prvačine, kjer so nas sprejele aleksandrinke s svojimi zanimivimi zgodbami. Nato smo se sprehodili do le nekaj korakov od postaje oddaljene kleti Boruta Lebana, kjer se iz vinarskega hobija razvija vedno bolj resna zgodba. Stavijo na dlje časa v glinenih posodah (kvevrih), zakopanih v zemljo, fermentirana in macerirana vina, ki nato zorijo v hrastovih sodih. Poleg tega imajo tudi odlične suhe mesnine. 
Na vrtu je sledila še degustacija vin iz vipavskih sort, kot so klarnica, zelen in pinela, ki so jih predstavile kleti Berce, Vinarstvo Lisjak in Vina Colja. Ter oljčnih olj nekaterih predstavnikov Goriškega oljkarskega društva, ki šteje kar okoli 120 članov. Kot so povedali, je v zadnjem desetletju oljkarstvo v Vipavski dolini v razcvetu, saj je vsako leto nekaj hektarjev na novo zasajenih z oljkami...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 6/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Ana Rojc

Deli na
09 / 2024
Gostilna in hotel Kunst, Leskovec pri Krškem
KUNSTOVI TA MLADI NADALJUJEJO, V PONUDBI OSTAJATA GLAVNA KRŠKOPOLJEC IN KOPUN Čeprav na obrobju Krškega in v hotelskem delu s poudarkom na poslovnem turizmu, družinsko vodena Gostilna in hotel Kunst ter njegova ekipa živita in dihata z lokalnim okoljem in domačini. Tukaj so doma prijazen sprejem...
09 / 2024
Pri Baronu, Planica nad Framom
BARONOVA EKO IDILA NA POHORJU, PERMAKULTURNI VRT IN ZGODOVINSKE JEDI Na Turistični in ekološki kmetiji Pri Baronu se je v družini turistična dejavnost začela v sedemdesetih letih, ko je babica sedanjega gospodarja Borisa Uranjeka začela z dejavnostjo na Gertovi domačiji v isti vasi. Na zdajšnji...
09 / 2024
Pršut in teran – ambasadorja kraške gastronomije
Doc. dr. Stanislav Renčelj je priznan kot eden vodilnih slovenskih strokovnjakov na področju predelave in priprave suhih mesnin. Svoje bogato znanje in izkušnje je uspešno prenašal v številna podjetja. Obenem je avtor več kot 50 knjig na temo suhih mesnin in slovenske kulinarične dediščine,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna