Objavili smo

Vinski vlak Vipavske doline

06 / 2023

Z VINSKIM VLAKOM ODKRIVALI VIPAVSKO
Bi si želeli z vinskim vlakom na potep po Vipavski dolini? Ideja za to edinstveno turistično doživetje, ki so ga oživeli na skoraj opuščeni železniški progi med Novo Gorico in Ajdovščino, se je rodila že pred pandemijo v turistični agenciji Burjatik iz Ajdovščine, zares pa zaživela šele predlani.

Ne le vina, tudi odlična oljčna olja
Turistični novinarji smo Vinski vlak Vipavske doline poleg drugih vipavskih zanimivosti in dobrot spoznali na študijskem dnevu, ki ga je organiziral Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina skupaj z LAS V objemu sonca – vodilni partner RRA Severne Primorske, Mestno občino Nova Gorica in Konzorcijem vinarjev Vipavske doline. Naš »Skok v rajsko dolino«, kot so ga poimenovali, se je začel na glavni železniški postaji v Novi Gorici, kjer so nas s kavo, pecivom in pesmijo pričakale kmečke žene iz Dornberka. Na vlaku nas je sprejel vipavski vinar Mitja Colja s kozarcem očarljive penine Carmi 2020. Pridelana je po klasični metodi iz chardonnaya in je bila letos izbrana za Županovo vino. Seveda smo med vožnjo pokusili še druga vina in kar prehitro prišli do Prvačine, kjer so nas sprejele aleksandrinke s svojimi zanimivimi zgodbami. Nato smo se sprehodili do le nekaj korakov od postaje oddaljene kleti Boruta Lebana, kjer se iz vinarskega hobija razvija vedno bolj resna zgodba. Stavijo na dlje časa v glinenih posodah (kvevrih), zakopanih v zemljo, fermentirana in macerirana vina, ki nato zorijo v hrastovih sodih. Poleg tega imajo tudi odlične suhe mesnine. 
Na vrtu je sledila še degustacija vin iz vipavskih sort, kot so klarnica, zelen in pinela, ki so jih predstavile kleti Berce, Vinarstvo Lisjak in Vina Colja. Ter oljčnih olj nekaterih predstavnikov Goriškega oljkarskega društva, ki šteje kar okoli 120 članov. Kot so povedali, je v zadnjem desetletju oljkarstvo v Vipavski dolini v razcvetu, saj je vsako leto nekaj hektarjev na novo zasajenih z oljkami...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 6/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Ana Rojc

Deli na
09 / 2023
Bro'Sis Bar & Restaurant, Maribor
KO SESTRA IN BRAT ZDRUŽITA MOČI, SE BRO'SIS RODI Gostinska zgodba, ki jo v Mariboru pišeta Anja in Rok Zebec, sestra in brat, dokazuje dvoje – da se tudi v težkih časih lahko rodijo dobre stvari in da obstajajo mladi, ki jih delo v kuhinji in strežbi zelo veseli. Okusno hrano in prijazno postrežbo...
09 / 2023
Bistro Štorja, Postojna
NOVE ZGODBE IN OKUSI MED GOZDOM IN MORJEM Zakonca Marko in Anja Stanković, chef in slaščičarka, pravita, da želita z Bistrojem Štorja postaviti Postojno na kulinarični zemljevid Slovenije. Da bi se domači in tuji gostje v njej ustavljali ne le zaradi Postojnske jame, ampak tudi vrhunske kulinarične...
09 / 2023
Miralem Junuzović, Najboljši natakar / sommelier 2023
VČASIH POZABLJAMO, KAJ JE NAŠA PRVA NALOGA - DA SE GOST POČUTI DOBRO! Pri gastronomskem vodniku Gault&Millau Slovenija želijo doprinesti k dvigu ugleda in zanimanja mladih za poklic natakar, zato vsako leto podelijo tudi posebno nagrado Najboljši natakar / sommelier. Letos je šel prestižni...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.