Objavili smo

Vodko lahko narediš čez noč, viskija pa ne!

09 / 2024

Majda Debevc o vinih, žganih pijača in cigarah vedno govori s strastjo in nalezljivim navdušenjem, pogovor z njo pa se kaj hitro lahko z ene zavleče na več ur. Velja za eno naših največjih poznavalk žganih pijač (certifikat za vino in žgane pijače WSET 3 in specializiran certifikat WSET žgane pijače), njena velika ljubezen so tudi vina (sommelierka 3. stopnje). Je soustanoviteljica in predavateljica na šoli Sommelier Master Slovenija ter akademiji za žgane pijače Spirit Academy by Majda Debevc. Delček svojega znanja bo delila tudi na delavnici, ki se bo odvila na bližajočem se festivalu žganih pijač in vina v Ljubljani, zato smo jo povabili k pogovoru.

Izsek iz intervjuja

Pri vinih velikokrat govorimo, da so odraz rastišča (vpliv podnebja, sestava tal, lega...) in vinogradniško-vinarske tradicije določenega območja. Je tudi pri žganih pijačah mogoče govoriti o terroirju?
Majda:
 Ne toliko kot pri vinu, a do določene mere tudi, sploh pri tistih žganih pijačah, ki imajo zaščiteno poreklo, in destilatih iz vina. Pri aromatiziranih žganih pijačah pa se terroir lahko odraža v tem, kateri aromati so bili uporabljeni. Po letu 1999 smo tako na primer dobili nov tip ginov, pri katerih so vedno poleg klasičnih aromatov uporabljeni tudi lokalni, ki poudarjajo področje, kjer so zvarjeni.

Zanimivo je, da je sicer najbolj prodajana žgana pijača na svetu vodka, čeprav le težko navduši s takšno paleto arom, kot na primer viski. 
Majda: 
Vodka je za mladino in koktajle, je osnova lahko za karkoli in kjerkoli. Vodka je etilni alkohol, je torej zelo prečiščen alkohol, ki mora biti destiliran do na najmanj 96% čistosti. Zaradi tega se izgubijo vse arome, ki jih s sabo prinese osnovna surovina (ta je lahko praktično karkoli, od krompirja do žita). Razlike med vodkami iščemo v niansah, podobno kot pri vodi. No, morda niste vedeli, toda sicer je eno najbolj prodajanih žganj na svetu baijiu, ki ga imajo radi Kitajci. Je prozoren, tako kot vodka, a ga varijo drugače, ima nižji odstotek alkohola in nekoliko bolj definiran okus. Sicer pa med najbolj priljubljene, cenjene in prodajane žgane pijače na svetu zagotovo sodi viski...

Celoten intervju je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.9/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Deli na
03 / 2025
Restavracija Cubo, Ljubljana
GOSTINSTVO ZAME NI SLUŽBA, AMPAK NAČIN ŽIVLJENJA Boštjan Trstenjak ni le gostinec, ki je restavracijo Cubo postavil na kulinarični zemljevid Slovenije, kar mu priznavata tudi vodiča Gault&Millau (3 kape) in Michelin (priporočilo). Je tudi oče in človek z vizijo, močno voljo, občutkom...
03 / 2025
Hotel Occidental Ljubljana
Nov sodoben hotel španske verige Barceló ne le za turiste, ampak tudi za Ljubljančane V strogem središču naše prestolnice, v neposredni bližini Kongresnega trga in nasproti gledališča SNG Drama Ljubljana, se je pred letom in pol odprl štirizvezdični hotel Occidental Ljubljana španske verige...
03 / 2025
Avstrija - Slovenija 82:10
Avstrijci imajo po 16 letih spet Michelinove zvezdice. Kaj njihovo veliko število pomeni za slovensko »majhnost«? 2:1 v neprimerljivih milijonih! Podelitev avstrijskih Michelinovih zvezdic v Hangarju 7 na salzburškem letališču, v katerem sicer domuje restavracija Ikarus (ki ima 2 zvezdici), so...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna