Objavili smo

Vodko lahko narediš čez noč, viskija pa ne!

09 / 2024

Majda Debevc o vinih, žganih pijača in cigarah vedno govori s strastjo in nalezljivim navdušenjem, pogovor z njo pa se kaj hitro lahko z ene zavleče na več ur. Velja za eno naših največjih poznavalk žganih pijač (certifikat za vino in žgane pijače WSET 3 in specializiran certifikat WSET žgane pijače), njena velika ljubezen so tudi vina (sommelierka 3. stopnje). Je soustanoviteljica in predavateljica na šoli Sommelier Master Slovenija ter akademiji za žgane pijače Spirit Academy by Majda Debevc. Delček svojega znanja bo delila tudi na delavnici, ki se bo odvila na bližajočem se festivalu žganih pijač in vina v Ljubljani, zato smo jo povabili k pogovoru.

Izsek iz intervjuja

Pri vinih velikokrat govorimo, da so odraz rastišča (vpliv podnebja, sestava tal, lega...) in vinogradniško-vinarske tradicije določenega območja. Je tudi pri žganih pijačah mogoče govoriti o terroirju?
Majda:
 Ne toliko kot pri vinu, a do določene mere tudi, sploh pri tistih žganih pijačah, ki imajo zaščiteno poreklo, in destilatih iz vina. Pri aromatiziranih žganih pijačah pa se terroir lahko odraža v tem, kateri aromati so bili uporabljeni. Po letu 1999 smo tako na primer dobili nov tip ginov, pri katerih so vedno poleg klasičnih aromatov uporabljeni tudi lokalni, ki poudarjajo področje, kjer so zvarjeni.

Zanimivo je, da je sicer najbolj prodajana žgana pijača na svetu vodka, čeprav le težko navduši s takšno paleto arom, kot na primer viski. 
Majda: 
Vodka je za mladino in koktajle, je osnova lahko za karkoli in kjerkoli. Vodka je etilni alkohol, je torej zelo prečiščen alkohol, ki mora biti destiliran do na najmanj 96% čistosti. Zaradi tega se izgubijo vse arome, ki jih s sabo prinese osnovna surovina (ta je lahko praktično karkoli, od krompirja do žita). Razlike med vodkami iščemo v niansah, podobno kot pri vodi. No, morda niste vedeli, toda sicer je eno najbolj prodajanih žganj na svetu baijiu, ki ga imajo radi Kitajci. Je prozoren, tako kot vodka, a ga varijo drugače, ima nižji odstotek alkohola in nekoliko bolj definiran okus. Sicer pa med najbolj priljubljene, cenjene in prodajane žgane pijače na svetu zagotovo sodi viski...

Celoten intervju je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.9/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Deli na
10 / 2024
Posestvo Gjerkeš, Fikšinci
SOZVOČJE MODERNIH PREKMURSKIH OKUSOV NA KROŽNIKU IN V KOZARCU  Pred komaj dobrim letom dni se je v Prekmurju, na posestvu družine Gjerkeš, znanem po vrhunskih vinih, odprla restavracija. Glas o sodobnih in drznih kreacijah mladega chefa Roka Smonkarja se je hitro razširil, k čemur je pripomogel...
10 / 2024
Gostilna Štirna, Opatje selo
STARA VAŠKA GOSTILNA Z MLADOSTNO ENERGIJO Vas Opatje selo se nahaja na goriškem Krasu, tik ob italijanski meji, in tukaj sta pred petnajstimi leti našla svoj pristan zakonca Jasmina in Jurij Golob iz Solkana. S pomočjo družine sta prenovila in obudila staro vaško gostilno, ki je zopet postala...
10 / 2024
Prenova znamke Gostilna Slovenija in novi prejemniki
Sekcija za gostinstvo in turizem, ki deluje pri OZS, je ob podpori Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter Slovenske turistične organizacije prenovila blagovno znamko Gostilna Slovenija. Ob tej priložnosti je bil znak podeljen štirim novim gostilnam in tako jih je zdaj že 40, ki se lahko...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna