Objavili smo
03 / 2021
Pregovor »korenje za dolgo življenje« še kako drži. Ta, sicer skromna in skozi celo leto dosegljiva vrtnina, je prava zakladnica hranilnih snovi. Izmed vseh vrst zelenjave vsebuje največ betakarotena (ki se v telesu pretvori v vitamin A) in veliko vitamina C, pa tudi vitamine skupine B, D, E in K ter minerale (selen, magnezij, kalij, kalcij). Korenje različnih barv se med seboj razlikujejo predvsem po različni vsebnosti antioksidantov. Oranžno vsebujejo največ alfa in betakarotena, v rumenem je več kot polovica karotenoidov v obliki luteina, rdeče in vijoličaste sorte pa imajo največ antocianov. Ne glede na to, ali boste korenje jedli surovo ali kuhano, vedno je dobro zraven zaužiti še malo maščobe. Tako bo naš organizem lahko prejel čim več vitamina A, ki se topi v maščobah. Zahvaljujoč antioksidantom, predvsem betakarotenu, je korenje edinstveno, saj zaustavlja procese staranja (je dobro za ohranjanje vida, lepe kože in las), krepi srce in ožilje, spodbuja delovanje imunskega sistema. Zato tokrat nekaj idej, kako pripraviti korenčkove jedi malo drugače, tudi s pridihom eksotike...
Tekst, foto: Guliver / Stockfood
Recepti so objavljeni v reviji Pet zvezdic, številka 3/2021. Kupi izvod / Letna naročnina
Recepti:
-Korenčkova juha z lečo in koriandrovim pestom
-Solata iz pečene zelenjave, čičerike in začimbne mešanice za'atar
-Sendvič s škarpeno, vloženo zelenjavo in pikantno majonezo
-Zelenjavne polpete s korenčkovim jogurtom
-Korenčkove kroglice z jogurtom tahini
-Korenčkove tortice z datljevo kremo
-Polnozrnata pica z gomoljnicami