Objavili smo

Zdrave korenčkove jedi s pridihom eksotike

03 / 2021

Pregovor »korenje za dolgo življenje« še kako drži. Ta, sicer skromna in skozi celo leto dosegljiva vrtnina, je prava zakladnica hranilnih snovi. Izmed vseh vrst zelenjave vsebuje največ betakarotena (ki se v telesu pretvori v vitamin A) in veliko vitamina C, pa tudi vitamine skupine B, D, E in K ter minerale (selen, magnezij, kalij, kalcij). Korenje različnih barv se med seboj razlikujejo predvsem po različni vsebnosti antioksidantov. Oranžno vsebujejo največ alfa in betakarotena, v rumenem je več kot polovica karotenoidov v obliki luteina, rdeče in vijoličaste sorte pa imajo največ antocianov. Ne glede na to, ali boste korenje jedli surovo ali kuhano, vedno je dobro zraven zaužiti še malo maščobe. Tako bo naš organizem lahko prejel čim več vitamina A, ki se topi v maščobah. Zahvaljujoč antioksidantom, predvsem betakarotenu, je korenje edinstveno, saj zaustavlja procese staranja (je dobro za ohranjanje vida, lepe kože in las), krepi srce in ožilje, spodbuja delovanje imunskega sistema. Zato tokrat nekaj idej, kako pripraviti korenčkove jedi malo drugače, tudi s pridihom eksotike...

Tekst, foto: Guliver / Stockfood

Recepti so objavljeni v reviji Pet zvezdic, številka 3/2021.  Kupi izvod / Letna naročnina

Recepti:
-Korenčkova juha z lečo in koriandrovim pestom
-Solata iz pečene zelenjave, čičerike in začimbne mešanice za'atar
-Sendvič s škarpeno, vloženo zelenjavo in pikantno majonezo
-Zelenjavne polpete s korenčkovim jogurtom
-Korenčkove kroglice z jogurtom tahini
-Korenčkove tortice z datljevo kremo
-Polnozrnata pica z gomoljnicami

Deli na
09 / 2021
Šunkarna in restavracija Kodila, Markišavci - chefa Boštjan Lačen in Daniel Sukič
V HIŠI PREKMURSKE ŠUNKE IN DRUGIH MESNIH DOBROT Družina Kodila je leta 2013 z novim kulinaričnim centrom, pod streho katerega so združene predelava in zorilnica mesa, trgovina in restavracija, še nadgradila svojo uspešno poslovno zgodbo. Šunkarna Kodila tako ni več le raj za ljubitelje mesnih...
09 / 2021
Norma 23, Ljubljana - chef Mickaël Alix
CRÊPES IN GALETTES Pod Plečnikovimi arkadami na glavni ljubljanski tržnici po novem pečejo palačinke s francoskim stilom! Zakonca Mateja Todić Curk in Predrag Todić sta se namreč odločila, da svojemu lokalu Norma 23 poleg imena (prej Grand Cafe Ljubljana) spremenita tudi vsebino in v glavno...
09 / 2021
Več kot le kulinarični pozdrav z Idrijskega
Ste vedeli, da se Idrija ponaša s kar nekaj presežki – drugim največjim rudnikom živega srebra na svetu, največjim lesenim pogonskim vodnim kolesom v Evropi (idrijski kamšt), najstarejšo neprekinjeno delujočo čipkarsko šolo na svetu, najstarejšim filmskim gledališčem v Evropi, v katerem...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.