Objavili smo

Zdrave korenčkove jedi s pridihom eksotike

03 / 2021

Pregovor »korenje za dolgo življenje« še kako drži. Ta, sicer skromna in skozi celo leto dosegljiva vrtnina, je prava zakladnica hranilnih snovi. Izmed vseh vrst zelenjave vsebuje največ betakarotena (ki se v telesu pretvori v vitamin A) in veliko vitamina C, pa tudi vitamine skupine B, D, E in K ter minerale (selen, magnezij, kalij, kalcij). Korenje različnih barv se med seboj razlikujejo predvsem po različni vsebnosti antioksidantov. Oranžno vsebujejo največ alfa in betakarotena, v rumenem je več kot polovica karotenoidov v obliki luteina, rdeče in vijoličaste sorte pa imajo največ antocianov. Ne glede na to, ali boste korenje jedli surovo ali kuhano, vedno je dobro zraven zaužiti še malo maščobe. Tako bo naš organizem lahko prejel čim več vitamina A, ki se topi v maščobah. Zahvaljujoč antioksidantom, predvsem betakarotenu, je korenje edinstveno, saj zaustavlja procese staranja (je dobro za ohranjanje vida, lepe kože in las), krepi srce in ožilje, spodbuja delovanje imunskega sistema. Zato tokrat nekaj idej, kako pripraviti korenčkove jedi malo drugače, tudi s pridihom eksotike...

Tekst, foto: Guliver / Stockfood

Recepti so objavljeni v reviji Pet zvezdic, številka 3/2021.  Kupi izvod / Letna naročnina

Recepti:
-Korenčkova juha z lečo in koriandrovim pestom
-Solata iz pečene zelenjave, čičerike in začimbne mešanice za'atar
-Sendvič s škarpeno, vloženo zelenjavo in pikantno majonezo
-Zelenjavne polpete s korenčkovim jogurtom
-Korenčkove kroglice z jogurtom tahini
-Korenčkove tortice z datljevo kremo
-Polnozrnata pica z gomoljnicami

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.