Skuhaj sam
11. 09. 2023
750 g moke
1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala
1 zavitek kislega testa Fala
300 g mleka
250 g kisle smetane
4 rumenjaki
60 g sladkorja
10 g soli (2 žlički)
60 g zmehčanega masla
750 g svežih fig
300 g lešnikovega namaza
50 g raztopljenega masla
1 jajce za premaz
• Kvas raztopimo v toplem mleku. V posodo električnega mešalnika odmerimo moko in sol ter primešamo kislo testo Fala iz vrečke. Nato dodamo raztopljeni kvas in vse ostale sestavine, razen masla, ter zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi, nato še 10 minut na najvišji hitrosti. Med mešanjem postopoma dodajamo zmehčano maslo. Ko je testo gladko, ga pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati.
• Vzhajano testo pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Nato ga na rahlo pomokani površini razvaljamo za prst na debelo in razrežemo na kvadrate. Na vsak košček testa položimo žlico lešnikovega namaza in figo. Vse vogale testa na vrhu stisnemo skupaj in pri tem pazimo, da testo povsod dobro prekrije nadev in ni odprtinic, skozi katere bi uhajal.
• Vsak buhtelj nato povaljamo v raztopljenem maslu in jih polagamo enega poleg drugega v pomaščen pekač. Pustimo jih vzhajati na toplem.
• Vzhajane buhtlje premažemo z razžvrkljanim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih 45 minut na 180°C.
Recept je pripravil Slonček Fala, več v reviji Pet zvezdic, št. 9/2023. Nakup izvoda / Letna naročnina
Foto in tekst: Slonček Fala
Vsi recepti iz rubrike:
-Enostaven figov zavitek
-Buhtlji z lešnikovim namazom in figami