Skuhaj sam

Juha iz pečene cvetače z ocvrtkom iz morskih kozic

13. 06. 2025

za 4 osebe

Juha iz pečene cvetače

1 cvetača
1 l jušne osnove
3 dl smetane za kuhanje
sol, beli poper
muškatni orešček
beli balzamični kis

Ocvrtek iz gamberov

200 g morskih kozic (gamberov)
1 žlica nasekljanim olupljenim mandljev
olivno olje
limonin sok
pol limonine lupinice
sol, beli poper

Serviranje

sveža cvetača
balzamične perle

PRIPRAVA:

• Juha: Cvetačo razdelimo na cvetke oziroma narežemo na manjše kose, ki jih damo v pekač (en lep kos cvetače si pustimo za pozneje, da ga bomo narezali na tanke rezine in uporabili ob serviranju). Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200°C, za približno 15 do 20 minut, da se cvetača zlato-rjavo zapeče. 
• Pečeno cvetačo predevamo v lonec, zalijemo z jušno osnovo in smetano ter začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Kuhamo tako dolgo, da se cvetača zmehča.
• Ko je cvetača skuhana, vse skupaj zmiksamo do gladkega. Po potrebi še dodatno začinimo in dodamo žlico belega balzamičnega kisa.
• Ocvrtek iz gamberov: Polovico gamberov prepražimo, drugo polovico surovih zmiksamo. Prepražene gambere nasekljamo in dodamo k zmiksanim. Dodamo še nasekljane mandlje, nastrgano limonino lupinico in začinimo z olivnim olje, malo limoninega soka, soljo in poprom. Dobro premešamo in iz mase oblikujemo kroglice, ki jih zmrznemo. Zmrznjene kroglice spaniramo v ostri moki, jajcu in panko drobtinah ter ocvremo.
• Serviranje: Juho pečene cvetače nalijemo v jušni krožnik. Dodamo ocvrtek iz gamberov, tanke rezine sveže cvetače in perle iz staranega balzamičnega kisa. Postrežemo.

Recept so za revijo Pet zvezdic pripravili v Gostilni Podfarovž iz Vipave. Objavljeno v reviji Pet zvezdic, št. 6 / 2025.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Foto: Peter Irman

Vsi recepti, objavljeni v članku:
-Pozdrav iz kuhinje
-Postrvji tatarec z grahom v omaki ponzu, koromačem in limonino majonezo
-Goveji "sekanec" s čebulno majonezo in vloženo šalotko
-Juha iz pečene cvetače z ocvrtkom iz morskih kozic
-Ješprenj s šparglji, pršutovo peno in dehidriranim rumenjakom
-Odojkova potrebušina s polento, sirovo kremo in češnjami
-Goveja rebra z ocvrto krompirjevo polento, pečenim in vloženim korenjem ter čemažem
-Polenta z belo čokolado, pasijonko in sladoledom iz kislega mleka

Deli na
13. 06. 2025
Mariniran file postrvi
16. 05. 2025
Frika - tradicionalna pastirska jed
17. 04. 2025
Tris potic - orehova, kokosova in makova z brusnicami
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna