Skuhaj sam
11. 10. 2024
za 4 osebe
400 g koruznega zdroba
0,5 kg svežih jurčkov
10 dag kraške pancete
mlada rukola
sol, poper
olivno olje
• V lonec damo približno liter vode, v katero dodamo ščep ali dva soli in kanček olivnega olja. Ko voda zavre, vanjo stresemo zdrob in ga pri nizkem ognju kuhamo približno 40 minut, vmes ves čas mešamo. Skuhano polento na tanko vlijemo v pekač, tako da v višino sega približno 1 cm. Pustimo, da se ohladi in strdi, nato jo narežemo na trikotnike, ki jih pred postrežbo popečemo na žaru.
• Jurčke narežemo na tanke lističe, ki jih damo na žar in med pečenjem posolimo in popopramo.
• Panceto narežemo na tanke rezine, ki jih na žaru ali v ponvi hrustljavo spečemo.
• Na krožnik položimo svežo rukolo, nanjo popečeno polento in jurčke ter nazadnje panceto. Vse skupaj pokapamo z dobrim olivnim oljem in postrežemo.
Foto: Peter Irman
Recept so za revijo Pet zvezdic pripravili v Gostilni Štirna, Opatje selo. Objavljeno v reviji Pet zvezdic, št. 10/2024. Nakup izvoda / Letna naročnina
Ostali recepti, objavljeni v članku:
-Pozdrav iz kuhinje
-Junčji tatarski biftek s popečenim kruhom in maslom
-Bučna kremna juha z bučni semeni in parmezanovo skorjico
-Pisani jesenski njoki z bučo, kostanjem in klobaso
-Popečena polenta z jurčki na žaru in kraško panceto
-Svinjska lička v teranovi omaki in pire s črnimi tartufi
-Bučni štruklji s karamelno omako