Za profesionalce

Janez Ravbar - Neostro rezilo uniči še tako dobro meso

02 / 2021

Janez Ravbar iz Novega mesta je že 35 let predan svojemu delu, ki je tesno povezano s trgovinami in gostinstvom. Njegova samostojna obrtniška pot izučenega finomehanika se je začela s prodajo in overjanjem tehtnic, danes pa pomemben del predstavljata prodaja in servis salamoreznic, nožev, mlinov za meso in drugih mesarskih ter kuhinjskih pripomočkov.

Berkel, vedno moderna klasika
Ne moreš je spregledati. Rustikalno zaobljenih, a obenem večno modernih linij, največkrat v zapeljivo temnejše rdeči ali črni barvi. Z lahkoto in gladko zareže v še tako čvrst kos suhe mesnine… Ja, tudi tako romantično bi lahko začeli z opisovanjem legendarne salamoreznice Berkel, ki ne le krasi marsikatero gostilno, bar ali vinoteko po svetu, ampak tudi domove tistih, ki cenijo estetiko njenega oblikovanja in kakovost rezanja. »To je res vrhunski izdelek, ki ob enostavnem in pravilnem vzdrževanju praktično ne potrebuje popravil,« poudari Janez Ravbar, prodajni zastopnik za to znamko, ki pa je edini v Sloveniji tudi njen uradni serviser. 
Ideja za rezalnik se je porodila Nizozemcu W.A. van Berklu, rojenemu leta 1869, ki je kot 20-letni mesar s smislom za finomehaniko skušal olajšati delo sebi in drugim mesarjem, tudi ponudnikom mesnih delikates. Rezalnik je združeval veliko konkavno krožno rezilo, velik ročno upravljan vztrajnik in mobilni voziček, ki se je pomikal avtomatsko naprej proti rezilu. To so še vedno glavni elementi slavnega Berklovega modela Volano, ki je lahko postavljen na pult ali na prav tako dizajnersko oblikovano stojalo. Čeprav so mesarji sprva v rezalniku videli grožnjo, da bodo zaradi njega izgubili delo, a Berkel ni obupal. S predstavitvami na ulicah in v mesnicah jih je skušal prepričati, da je v resnici odličen pripomoček. Počasi mu je uspevalo in leta 1898 je bilo v Rotterdamu ustanovljeno podjetje za serijsko proizvodnjo salamoreznic Berkel. Z izborom sestavnih delov najboljših proizvajalcev, nenehnim razvojem in novimi patenti so začele na glavnih mednarodnih sejmih pobirati nagrade in osvajati svet. Preživele so tudi obe svetovni vojni ter v 50-ih letih 20. stoletja postale statusni simbol, ki je poudarjal kupčev življenjski stil, njegov smisel za eleganco in vrhunsko kakovost. In tako je še danes, ko se pojavljajo celo ponaredki in približki. »Za salamoreznico Berkel je glede na model, teh je osem, treba odšteti od dva do osem tisoč evrov, a cena opravičuje zares vrhunsko kakovost ohišja in rezil, ne le dizajn in ime. Najboljši modeli so v celoti iz inoksa in kromirani, imajo tudi vgrajen brusilec. To so naprave, ki so večne in gredo v marsikateri hiši iz roda v rod,« pove Janez Ravbar, ki kupcem pri nakupu rad svetuje ter jih pouči o uporabi in vzdrževanju...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 2/2021.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst, foto: Urša Cvilak

Deli na
12 / 2023
Ni vsaka obutev primerna za vsako nogo
Ljubljansko podjetje Protrade se ukvarja s prodajo delovne in ortopedske obutve že 34 let. Njihovo poslanstvo je ponuditi kakovostno obutev zlasti tistim, ki preživijo večino dneva na nogah, torej tudi zaposlenim v gostinstvu in hotelirstvu. V ponudbi imajo obutev svetovno priznanih znamk in najrazličnejših...
12 / 2023
Ko zadiši po vrhunski kavi in čaju
V podjetju Gastpro iz Kamnika so strokovnjaki za najbolj priljubljene tople napitke, saj z vrhunskimi specialnimi kavami in premium čaji že vrsto let oskrbujejo restavracije, gostinske lokale, hotele doma in po svetu, ter tudi vse ljubiteljske navdušence, ki si skodelico odličnega napitka radi pripravijo...
05 / 2023
Trendi pri postrežbi hrane in pijače
Celjsko podjetje Alpeks, ki gostince že več kot 30 let oskrbuje z opremo za pripravo, serviranje ter postrežbo jedi in pijač, je po treh letih premora ponovno pripravilo srečanje z gostinci. Tokrat so v ljubljanskem hotelu Intercontinental povabljeni predstavniki gostinskih obratov in hotelskih...
Za profesionalce Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna