Za profesionalce

Ledene kocke dovršenih oblik in brez primesi

04 / 2022

Vsak barman bi se strinjal, da je kakovosten led - naj gre za takšnega v obliki kock, krogel ali drobljenega - pomemben sestavni del priprave koktajlov in postrežbe najrazličnejših pijač. Ledomati japonske znamke Hoshizaki, ki jih pri nas zastopa in prodaja podjetje DSP d.o.o., so v svetu cenjeni zaradi tehnološke dovršenosti, ki omogoča izdelavo kompaktnega, počasi talečega in popolnoma bistrega ledu različnih oblik. 

BISTROST IN NEVTRALEN OKUS LEDU 
Edinstven sistem za izdelavo kock v ledomatih Hoshizaki zagotavlja, da se za vsak cikel uporabi sveža voda, poleg tega zaprt sistem izdelave preprečuje prisotnost kakršnihkoli nečistoč. Tako so ledene kocke povsem brez okusa in obenem higiensko neoporečne, zato so uporabne za vse vrste napitkov, ne da bi ogrozile njihov okus. 
K temu pripomorejo tudi vodni filtri Hoshizaki. Ti varujejo naprave (ledomat, vodomat) pred okvaro in poskrbijo za odstranitev odvečnih vodnih primesi, kot je vodni kamen. Po drugi strani vodni filter zagotavlja nevtralen okus, mikrobiološko neoporečnost in bistrost ledenih kock, saj iz vode odstrani mehanske delce, železo, klor, minerale, karbonate in druge odvečne snovi.
Široka paleta ledomatov Hoshizaki omogoča, da lahko vsak uporabnik izbere točno takšno zmogljivost, kot jo potrebuje. Različni modeli namreč zagotavljajo od 20 do kar 240 kg proizvodnje kock na dan. Možnost modularnega sestavljanja elementov to zmogljivost lahko po potrebi še poveča. 

POČASNO TALJENJE IN RAZLIČNE OBLIKE
Ledene kocke v ledomatih Hoshizaki serije IM nastajajo po principu, da je vsaka izdelana v svoji celici, ki je namenske oblike in zaprta z vseh strani. Izdelava v teh celicah poteka pod visokim tlakom in s pršenjem vode, s čimer je dosežena dovršena oblika kocke z značilno marmornato strukturo. Tako ustvarjene ledene kocke imajo visoko gostoto in so zato počasi topljive, zaradi česar koktajli in druge pijače dlje časa ohranijo svoj prvotni okus.
Različni modeli ledomatov Hoshizaki poleg številnih dimenzij kock (od XS do XXXL) omogočajo tudi izdelavo posebnih oblik ledu, ki bodo zagotovo pritegnile pozornost vsakega gosta. To so na primer krogle, valji, srca, zvezde… Za vsestransko uporabno obliko velja led v obliki polmeseca, ki ga izdelujejo ledomati serije KM. Tovrstni led je mogoče izdelati v zelo kratkem času v večjih količinah, zato jih je največkrat zaslediti na velikih dogodkih, kjer je poraba ledu visoka - na primer v nočnih klubih, na velikih zabavnih ali športnih prireditvah. Primeren je tudi za samopostrežne restavracije, predvsem za ohlajevanje brezalkoholnih napitkov, ter a la carte restavracije, na primer za hlajenje steklenic v vinskih posodah. Prav tako je uporaben za prevoz rib in celo za lasersko terapijo v medicini. Tehnologija ledomatov serije KM, pri kateri na izparilniku zamrznejo le najčistejše vodne molekule, zato je led v obliki polmeseca kristalno čist, je bila razvita in patentirana v podjetju Hoshizaki America.

ŠIROKA UPORABNOST DROBLJENEGA LEDU
Ledomati Hoshizaki serije FM proizvajajo kakovosten drobljeni led v dveh možnih oblikah, ki se razlikujeta v razmerju vsebnosti ledu in vode. Ledeni kosmiči (flake ice) vsebujejo 70% ledu in 30% vode. Njihova glavna značilnost je, da preprečujejo zamrznitev živil, zato so zelo uporabni za shranjevanje rib in sadja. V praksi se največkrat uporablja v vitrinah za ribe in ostale sveže proizvode ter za pripravo smutijev. Ledena zrna (nugget ice) pa vsebujejo 88% ledu in le 12% vode, kar pomeni, da je led izjemno trd in zelo suh. Največkrat se uporablja za pripravo koktajlov in drugih pijač, saj se napitek izjemno hitro ohladi, led pa se topi počasi ter tako ne redči pijače in spreminja njenega okusa. 
Izdelavo tovrstnega ledu omogoča dodelan tehnološki postopek z edinstveno konstrukcijo polža, ki je izdelan iz dvojno kaljenega jekla. Nameščen je v ležajih iz ogljikovih vlaken, kar omogoča vrtenje brez uporabe masti ali olja tudi v vlažnem okolju. S tem je zagotovljena dolga življenjska doba ledomata in izjemno nizki vzdrževalni stroški. 

EKOLOŠKO HLAJENJE IN TRAJNOST
Evropska unija je trdno zavezana k zaščiti ozonskega plašča in je uvedla zakonodajo, ki je med najstrožjimi in najnaprednejšimi na svetu. V prepričanju, da bodo ekološka hladilna sredstva igrala pomembno vlogo v prihodnosti hladilne tehnologije, se pri Hoshizakiju zavezali, da bodo prevzeli vodilno vlogo pri zasnovi in proizvodnji okolju prijaznih ledomatov in hladilnikov. 
Hladilno sredstvo R290 pri delovanju Hoshizaki ledomatov pomeni znatno zmanjšano porabo energije, na drugi strani pa povečanje njihove proizvodne zmogljivosti. Poleg tega so ledomati Hoshizaki zasnovani po principu trajnostne uporabe in zato opremljeni z vrhunskimi konstrukcijskimi dodatki, kot je na primer vodna črpalka z magnetnim prenosom vrtenja turbine. Ta preprečuje možnost izpusta vode ali blokado vrtenja črpalke, kar še podaljšuje že tako dolgo življenjsko dobo ledomatov Hoshizaki. So enostavni za uporabo, čiščenje in vzdrževanje, njihova zunanja konstrukcija je izdelana iz nerjavečega jekla.

OGLASNA VSEBINA (klik za več)
​​​​
Članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 4/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Deli na
04 / 2022
Platforma, ki gostince povezuje z dobavitelji
V času, ko je bil turistični sektor zaradi pandemije zavit v črnino, sta podjetnika Valentina Metež in Milorad Drljača začela razvijati platformo Proky.io, ki gostincem, hotelirjem, velikim kuhinjam, barom in drugim v HoReCa sektorju omogoča hitrejšo in preglednejšo digitalno naročilo živil...
12 / 2021
Pandemija je hotelirje prislila, da so začeli razmišljati drugače
Med najbolj prizadetimi dejavnostmi zaradi pandemije je zagotovo hotelirstvo. S kakšnimi težavami vse se sooča in kakšni so načrti za naprej, so bile glavne teme nedavnega letnega zbora članov Združenja hotelirjev Slovenije. Zato smo k pogovoru povabili Gregorja Jamnika, predsednika združenja,...
12 / 2021
E-mobilnost v gostinstvu - včasih luksuz, danes nepogrešljivi del ponudbe
Če so se električni avtomobili in polnilnice zanje še pred leti zdele oddaljena prihodnost in luksuz posameznikov, danes temu ni več tako. Koncept trajnostne in okolju prijazne mobilnosti, takoimenovana e-mobilnost, iz tujine hitro prodira tudi k nam. Zato smo se ob tej priložnosti pogovarjali...
Za profesionalce Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.