Objavili smo

dr. Polonca Andrejčič Mušič - Jedi lahko obogatimo tudi s hidrolati in oljčnimi listi

06 / 2022

Čeprav je Ljubljančanka dr. Polonca Andrejčič Mušič po poklicu gradbenica in se na svoji karierni poti v prvi vrsti ukvarja s prometno varnostjo in urbanističnimi ureditvami kolesarskega prometa, je tudi zelo velika ljubiteljica narave. Ta je njen stalni vir raziskovanja in ustvarjalnega navdiha, katerega delček razkriva v knjigi Mediteranska zelišča, ki je pred kratkim izšla pri Založbi Kmečki glas. V njej ljubiteljska zeliščarica opisuje uporabo zelišč in oljčnih listov v kozmetične in zdravilne namene. Obenem pa razkriva, kako so zeliščni hidrolati in prah sušenih oljčnih listov uporabni v kulinariki. 

POZOR, HIDROLAT NI ETERIČNO OLJE!
Zagotovo ste že slišali za blago aromatične cvetne ali rožne vode, ki jih bolj učeno imenujemo hidrolati ali destilati. Izdelani so iz svežih rastlin, lahko tudi iz sadežev, Polonca Andrejčič Mušič pa se je v svoji knjigi posvetila mediteranskim zeliščem – lovorju, rožmarinu, žajblju in sivki. Najboljše naravne in čiste hidrolate dobimo s postopkom parne destilacije listov in cvetov ekološko pridelanega ali v naravi nabranega rastlinja. »Pri profesionalni destilaciji je primarni cilj sicer večinoma usmerjen v pridobivanje dišečih eteričnih olj, hidrolat je le stranski proizvod tega procesa. Za domačo proizvodnjo pa običajno nabiramo manjše količine zdravilnih zelišč in za njihovo destilacijo uporabljamo tudi manjše destilatorje, tako je posledično hidrolat naš glavni proizvod. S postopkom parne destilacije svežih ali posušenih rastlin nastaja aromatizirana vodna para. Ko se ta ponovno utekočini oziroma kondenzira, dobimo takoimenovano cvetno vodo ali hidrolat, ki vsebuje v vodi topne zdravilne učinkovine,« razloži avtorica in poudari: »Hidrolat torej ni razredčeno eterično olje ali voda, ki so ji dodali eterično olje!«...

ČAJ IN POSIP IZ OLJČNIH LISTOV 
Ljudska medicina uči, da oljčne liste lahko s pridom uporabljamo za čaj, in sicer tako, da jih najprej posušimo. Predno jih uporabimo, jih s prsti na rahlo zdrobimo, da začutimo pristni vonj zelišč. Žličko posušenih oljčnih listov prelijemo z vrelo vodo in pokrito pustimo delovati 10 minut. Čaj nato precedimo in pijemo po požirkih, do tri skodelice na dan, najboljše je narediti 3-tedensko kuro. Andrejčič Mušičeva se je v knjigi lotila tudi te zelo zanimive teme: »Pri nas so pozitivne lastnosti čaja iz oljčnih listov še premalo znane in cenjene – predvsem znižuje pritisk, holesterol in sladkor. Poleg tega je oljčni čaj tudi dober podpornik pri shujševalnih dietah... 
Izvlečki in prah iz oljčnih listov veljajo tudi za zdravo prehransko dopolnilo, ki ga je mogoče kupiti celo v lekarnah. V njih se namreč skriva pravi zaklad zdravja, predvsem antioksidantov. Zato so oljčni listi nepogrešljiva sestavina v jedilnikih mediteranskih diet...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 6/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Urša Cvilak

Deli na
09 / 2022
Restavracija Rizibizi, Portorož - chef Tomaž Bevčič
MED OKUSI IN BARVAMI MORJA IN ZEMLJE Restavracija Rizibizi tudi na novi lokaciji v centru Portoroža razvaja goste, ki si želijo kreativnih morskih dobrot, pripravljenih po navdihu chefa Tomaža Bevčiča. Zaljubljen je v pristne okuse morja in barve, ki celo pozimi na krožnikih pričarajo poletje....
09 / 2022
Hotel in gostilna Ančka, Šenčur
PRI ANČKI SO ŠE VEDNO DOMA ŠTRUKLJI Z VELIKO ZAČETNICO! Po novem Gostilna Ančka v Šenčurju pri Kranju ni več samo gostilna, ampak tudi butični hotelček. Po prenovi se namreč ponaša z novo zunanjostjo, v gostinskem delu s sodobno urejeno zajtrkovalnico in veliko teraso ter v zgornjem nadstropju...
09 / 2022
Bremerhaven - ribje palčke, Elvis Presley in klobasa z jabolčno čežano
Na območju ribiškega pristanišča Fischereihafen v Bremerhavnu, ki leži na nemški obali Severnega morja in v bližini mesta Bremen, so največji industrijski obrati za predelavo rib v Evropi. Glavnino predelave in priprave rib iz severnih morij za končno potrošnjo danes opravijo strojno, edino...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.