Objavili smo

Martini - Bondova pijača od klasike do sodobne preobleke

01 / 2022

Zmešan ali stresen, z olivo ali koktajl češnjo, klasično suh ali v novih okusih… Ime Martini je uporabljeno za nešteto mešanih pijač (preko 200), od katerih so mnoge zelo daleč od pravega Martinija, ki temelji na ginu in vermutu. Po njem je poimenovan celo stil kozarca, v katerem je postrežen! Več o mešani pijači, ki sodi med najbolj priljubljene na svetu, je povedal izkušeni barman Aleš Ogrin. Posebej za revijo je pripravil tudi dva odlična koktajla z jabolčnim pridihom.

Martinez, prednik Martinija in druge teorije
Pravzaprav nihče točno ne ve, kako je nastal koktajl Martini. Ena od teorij pravi, da so ga v času zlate mrzlice izumili rudarji v kalifornijskem mestu Martinez, spet druga, da je bil enostavno poimenovan po slavni znamki vermuta proizvajalca Martini & Rossi. Še najbolj uveljavljena je teorija, da je bil njegov predhodnik koktajl Martinez, ki pa se je razvil iz koktajla Manhattan. Vendar je tudi ta zgodovina skrivnostno zapletena zaradi številnih kombinacij, ki so nastale konec 19. in v začetku 20. stoletja ter ustvarile družino sorodnih koktajlov, kot so Martini, Martine, Martigny, Marguerite…
Prvi znani zapis o koktajlu Martinez je mogoče najti v priročniku za barmane Bartenders Guide iz leta 1862, katerega avtor je Jerry Thomas, ki danes velja za pionirja miksologije v Ameriki. Osnova takratnega koktajla je bil slajši nizozemski gin genever ali angleški gin Old Tom, ki so mu bili dodani sladki vermut, pomarančni liker in kanček bitra (grenčice). 
V primerjavi s slajšim Martinezom je klasični koktajl Martini prav tako pripravljen na osnovi gina in vermuta (italijansko aromatizirano vino), le da je skozi leta postajal vedno bolj suh. Pri tem, kako suha bo pijača, glavno vlogo igra izbira znamke oziroma stila gina in vermuta, saj so nekateri bolj suhi od drugih - med ekstra suhimi vermuti sta na primer Martini Extra Dry in Noilly Prat. Prav tako se gini in vermuti razlikujejo po aromatiki...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak, Aleš Ogrin. Foto: Peter Irman

Recepta:
-Jabolčni martini
-Skrivnostni jabolčni navdih

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.