Objavili smo

Martini - Bondova pijača od klasike do sodobne preobleke

01 / 2022

Zmešan ali stresen, z olivo ali koktajl češnjo, klasično suh ali v novih okusih… Ime Martini je uporabljeno za nešteto mešanih pijač (preko 200), od katerih so mnoge zelo daleč od pravega Martinija, ki temelji na ginu in vermutu. Po njem je poimenovan celo stil kozarca, v katerem je postrežen! Več o mešani pijači, ki sodi med najbolj priljubljene na svetu, je povedal izkušeni barman Aleš Ogrin. Posebej za revijo je pripravil tudi dva odlična koktajla z jabolčnim pridihom.

Martinez, prednik Martinija in druge teorije
Pravzaprav nihče točno ne ve, kako je nastal koktajl Martini. Ena od teorij pravi, da so ga v času zlate mrzlice izumili rudarji v kalifornijskem mestu Martinez, spet druga, da je bil enostavno poimenovan po slavni znamki vermuta proizvajalca Martini & Rossi. Še najbolj uveljavljena je teorija, da je bil njegov predhodnik koktajl Martinez, ki pa se je razvil iz koktajla Manhattan. Vendar je tudi ta zgodovina skrivnostno zapletena zaradi številnih kombinacij, ki so nastale konec 19. in v začetku 20. stoletja ter ustvarile družino sorodnih koktajlov, kot so Martini, Martine, Martigny, Marguerite…
Prvi znani zapis o koktajlu Martinez je mogoče najti v priročniku za barmane Bartenders Guide iz leta 1862, katerega avtor je Jerry Thomas, ki danes velja za pionirja miksologije v Ameriki. Osnova takratnega koktajla je bil slajši nizozemski gin genever ali angleški gin Old Tom, ki so mu bili dodani sladki vermut, pomarančni liker in kanček bitra (grenčice). 
V primerjavi s slajšim Martinezom je klasični koktajl Martini prav tako pripravljen na osnovi gina in vermuta (italijansko aromatizirano vino), le da je skozi leta postajal vedno bolj suh. Pri tem, kako suha bo pijača, glavno vlogo igra izbira znamke oziroma stila gina in vermuta, saj so nekateri bolj suhi od drugih - med ekstra suhimi vermuti sta na primer Martini Extra Dry in Noilly Prat. Prav tako se gini in vermuti razlikujejo po aromatiki...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak, Aleš Ogrin. Foto: Peter Irman

Recepta:
-Jabolčni martini
-Skrivnostni jabolčni navdih

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!

Deli na
11 / 2022
Gostilna Zlato runo, Dobrova
GRUZIJA NI SAMO VINO IZ AMFORE, AMPAK TUDI ODLIČNA HRANA! Na obrobju Ljubljane je gostilna Zlato runo, na vrtu katere stojita največja glinena amfora in vrč pri nas. Oba prepoznavna simbola Gruzije, katere bogato kulinarično in vinsko tradicijo Slovencem že desetletja z ljubeznijo predstavlja simpatična...
11 / 2022
Irena Orešnik: Kmečko sirarstvo je v vzponu
Sirarka Irena Orešnik je energična sogovornica, ki je do slovenskega kmečkega sirarstva in državnih vatlov, ki krojijo njegovo usodo, kritična, a obenem tudi optimistična. Več mandatov je bila predsednica in gonilna sila Združenja kmečkih sirarjev Slovenije, zdaj je podpredsednica Evropske mreže...
11 / 2022
Izvorno slovensko - Iz Doline Soče
SOČA, ZELENA NIT KOLEKTIVNE ZNAMKE Dolina Soče, ena izmed vodilnih turističnih destinacij Slovenije, privablja obiskovalce od vsepovsod. Edinstvena barva reke Soče, vršaci Julijskih Alp, dediščina prve svetovne vojne ter čarobna mešanica Mediterana in Alp v kulturi in gastronomiji ponujajo izjemne...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.