Objavili smo
07 / 2022
KOKTAJLI DRŽAVNEGA PRVAKA ZA POLETNO OSVEŽITEV!
Edin Halačević je znano ime na slovenski barmanski sceni, saj je dolgoletni član Društva barmanov Slovenije in aktualni državni prvak v mešanju pijač. Aprila se je na tradicionalnem državnem prvenstvu že četrtič zavihtel na zmagovalne stopničke in v skupnem seštevku osvojil Pokal Bleda ter s tem dokazal, da je še vedno v odlični »barmanski formi«. Obiskali smo ga v Restavraciji Cubis v Poslovni coni Šenčur pri Kranju, znani po steakih in burgerjih, kjer dela kot natakar in barman.
Intervju
Na državnem prvenstvu ste z zmago v kategoriji long drink osvojili naziv državnega prvaka, z 2. mestom v kategoriji after dinner pa v skupnem seštevku še Pokal Bleda. Ali to pomeni, da vam ležijo vsi stili mešanih pijač?
Edin: Očitno res, saj če pogledam nazaj, sem bil državni prvak že v vseh kategorijah. Leta 2007 in 2012 v pripravi kratkega aperitivnega koktajla (before dinner), leta 2014 v kategoriji slajših kratkih pijač (after dinner) in letos v dolgih mešanih pijačah (long drink). Tako sem se leta 2012 potem uvrstil tudi na svetovno prvenstvo, ki je bilo v Pekingu in kjer sem v kategoriji before dinner osvojil 2. mesto. Leta 2014 pa sem na svetovnem v Južni Afriki med after dinner koktajli zasedel 4. mesto. Ali bo ta zadnja zmaga na Bledu dovolj, da se bom v skupnem seštevku zopet kvalificiral na svetovno prvenstvo, ki bo novembra na Kubi, ne vem. Še čakam na uradno objavo Društva barmanov Slovenije. Morda pa nisem zaman zmagovalnega koktajla poimenoval Cubano. (smeh) Osebno so mi sicer najbolj pri srcu before dinner, torej kratke močnejše in suhe mešane pijače.
Prosili smo vas, da za poletno številko pripravite tudi bovlo, gin tonic malo drugače in en brezalkoholni koktajl. Kakšni so sicer trendi poletnih mešanih pijač, se spreminjajo?
Edin: Po mojih opažanjih je Mojito nekoliko v zatonu, še vedno pa je zelo priljubljen Gin tonic v različnih izvedbah. V Cubisovi poletni ponudbi se sicer zelo lepo prodaja tudi klasiki, kot sta Cuba libre in Moscow mule. Slednji je sestavljen iz vodke, ingverjevega piva in limetinega soka ter okrašen z rezino limete (če namesto vodke uporabimo gin, dobimo London mule). Streže se v atraktivnih bakrenih skodelicah, zaradi katerih napitek ostane hladen dlje časa...
MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!
Celoten intervju z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 7-8/2022. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman
Recepti za koktajle, objavljeni v članku:
-Počitniška osvežitev
-Whiskey sour
-Vili sour
-Cubano, Crazy g&t
-Nemo (klik na recept)
Prigrizki:
-Piščančja pašteta z medom in tartufi
-Cheesecake cubis
Dodatne informacije o restavraciji:
Restavracija Cubis, steak & more, Poslovna cona A 2, Šenčur
www.restavracija-cubis.si / cubis@cubis.si / 051 313 063