Objavili smo

Zgodbe o slovenskih in tujih restavracijah ter chefih

12 / 2023
Bled Rose hotel - chef Martin Blejec, slaščičarka Urška Sonnenwald
Naj se čarobno praznovanje v blejskem hotelu doživetij začne! Ste za kraljevi zajtrk v postelji, zimsko čajanko v prozornem igluju, sprostitev v masažnem bazenu pod zvezdami ali vrhunski kulinarični večer? Morda načrtujete poleti poroko v cvetličnem paviljonu? Vse to in še več se vam lahko...
12 / 2023
Kavarna Zvezda, Ljubljana
Božična torta in potica sta Zvezdina praznična tradicija Kavarna Zvezda vstopa v četrt stoletja delovanja, kajti prihodnje leto bo na svoji rojstnodnevni torti upihnila 25 svečk! V prazničnem decembru v njenih petih izpostavah v prestolnici, štirih kavarnah in trgovini, zadiši po domačnosti...
12 / 2023
Mlekarna Krepko, Laze pri Logatcu
Tradicionalni kefir, eliksir zdravja in mladosti Mlekarna Krepko iz Laz pri Logatcu stavi na ekološke mlečne izdelke. Njen paradni konj pa je kefir, prepoznaven kot Krepki suhec, ki je narejen po tradicionalni metodi iz kefirnih zrn. Znana je tudi po inovativnosti, saj je samo v letošnjem letu...
11 / 2023
Gostilna Pri Kuklju, Velike Lašče
H KUKLJU NA JESENSKE JEDI, GLUHE ŠTRUKLJE IN POTICO VELIKANKO! Pri Kuklju so od leta 2009 družinski gostilničarski posli v rokah že šeste generacije. Vodi jih energična Margareta Damjanić, sommelierka in mojstrica peke potic, za pripravo ostalih kulinaričnih dobrot, ki stavijo na slovensko tradicijo,...
11 / 2023
Hiša Putr, Trzin
V PUTRU SO GOSTOM VRATA VEDNO ODPRTA Hitro se je razširil glas o trzinskem Putru, ki da je stalno poln, všečen tako tistim, ki tja zahajajo na malico ali kosilo, kot tistim, ki naročajo jedi po naročilu, cenovno prijazen. Ko ga je opazil in v svoj gastro vodnik za leto 2023 uvrstil še avstrijski...
11 / 2023
Jeruzalemske gorice
Člani Društva turističnih novinarjev Slovenije smo se tokrat odpravili v Prlekijo. Odzvali smo se povabilu k odkrivanju lepot in dobrot destinacije Jeruzalem Slovenija in mesta Ormož, ki letos praznuje častitljivih 750 let od njegove prve pisne omembe. Skozi bogat dvodnevni program, ki so nam ga...
11 / 2023
Veuve Clicquot - šampanjec, ki slavi žensko moč
Znana francoska hiša šampanjcev je Slovenijo izbrala za premiero projekta Veuve Clicquot Solaire Table, ki želi izpostaviti izjemne ženske, ne le iz poslovnega, ampak tudi kulinaričnega sveta. Prvi chefinji, ki jima je pripadla ta čast, sta Ksenija Mahorčič in Sabina Repovž. Čarobni večer,...
10 / 2023
Restavracija Grič, Šentjošt nad Horjulom - chef Luka Košir
ČE NE BI MOGEL BITI KREATIVEN, BI ZAMENJAL POKLIC! Tretje leto je, odkar je Michelinov vodič Griču in chefu Luki Koširju prvič pripel eno zvezdico. Obiskali smo ga le dan po nedavni razglasitvi, ko se je skupaj z ekipo veselil ponovne potrditve in je rdečo tablico ob vhodu zamenjal s tisto, na...
10 / 2023
Michelin 2023
SLOVENSKA GASTRONOMIJA BOGATEJŠA ZA NAJVIŠJE MICHELINOVO PRIZNANJE – 3 ZVEZDICE! 19. september 2023 bo z veliki črkami zapisan v zgodovino slovenske gastronomije, saj je chefinja Ana Roš Stojan iz kobariške Hiše Franko prejela 3 zvezdice, najvišje priznanje Michelinovega vodiča! Za drugo presenečenje...
10 / 2023
Rastlinski obroki Jeej!
RIČET, KI BI GA JEDEL ŠE RICHARD GERE! Kaj ko bi vedno pri roki, doma ali v službi, okusen in iz lokalnih živil pripravljen polnovreden rastlinski obrok, ki ga je potrebno le še pogreti? To je bilo poleg skupnih vrednot glede trajnostnega načina življenja in prehranjevanja glavno vodilo simpatične...
09 / 2023
Bro'Sis Bar & Restaurant, Maribor
KO SESTRA IN BRAT ZDRUŽITA MOČI, SE BRO'SIS RODI Gostinska zgodba, ki jo v Mariboru pišeta Anja in Rok Zebec, sestra in brat, dokazuje dvoje – da se tudi v težkih časih lahko rodijo dobre stvari in da obstajajo mladi, ki jih delo v kuhinji in strežbi zelo veseli. Okusno hrano in prijazno postrežbo...
09 / 2023
Bistro Štorja, Postojna
NOVE ZGODBE IN OKUSI MED GOZDOM IN MORJEM Zakonca Marko in Anja Stanković, chef in slaščičarka, pravita, da želita z Bistrojem Štorja postaviti Postojno na kulinarični zemljevid Slovenije. Da bi se domači in tuji gostje v njej ustavljali ne le zaradi Postojnske jame, ampak tudi vrhunske kulinarične...
09 / 2023
Miralem Junuzović, Najboljši natakar / sommelier 2023
VČASIH POZABLJAMO, KAJ JE NAŠA PRVA NALOGA - DA SE GOST POČUTI DOBRO! Pri gastronomskem vodniku Gault&Millau Slovenija želijo doprinesti k dvigu ugleda in zanimanja mladih za poklic natakar, zato vsako leto podelijo tudi posebno nagrado Najboljši natakar / sommelier. Letos je šel prestižni...
09 / 2023
Odprta kuhna Ljubljana
MAVRICA OKUSOV Navkljub vročini je bilo na zadnji avgustovski petek na Odprti kuhni v Ljubljani živahno. Tudi v 11. sezoni znamenita kulinarična tržnica privablja ljubitelje urbanega druženja, tako domače kot iz tujine. Mednje smo se pomešali tudi mi in uživali v barviti mešanici jedi in pijač...
09 / 2023
Umetnost priprave najboljšega espressa
Svet kave se nenehno razvija in spreminja. Pridobivanje znanj in veščin na tem področju je za bariste in gostince pomembno, saj lahko le tako pripravijo vrhunske kavne napitke, zaradi katerih se bodo stalni in novi gostje radi vračali v njihov lokal. Udeležili smo se enega od izobraževanj o pripravi...
07 / 2023
Gostišče Tolc, Spodnja Sorica
PRI TOLCU POD SORIŠKO PLANINO SO DOMA PRISTNI OKUSI! Selška dolina, po kateri se vije Selška Sora, je znana po svoji železarski tradiciji, čipkarstvu, rojstnem kraju impresionista Ivana Groharja, slikoviti pokrajini, smučišču Soriška planina in okusih, ki so na prepihu Gorenjske in Primorske....
07 / 2023
BIC Ljubljana - naj bo piknik s stilom!
Topli dnevi in večeri so kot nalašč za pogostitve na vrtu ali v naravi. Nekaj predlogov za okusne in osvežilne jedi in napitke, ki so enostavni in hitri za pripravo, so pod vodstvom mentorjev pripravili študenti Višje strokovne šole BIC Ljubljana. Posneli smo jih v slikovitem okolju Botaničnega...
07 / 2023
Eta Kamnik - gorčica in kisle kumarice po okusu slovencev že 100 let!
Davnega leta 1923 se je zgodba Ete Kamnik, znane po prehranskih izdelkih blagovne znamke Natureta, začela pisati z gorčico, ki je še danes njen paradni konj. Podjetje tako letos praznuje 100-letnico obstoja in po turbulentnem obdobju lastniških menjav je v zadnjem desetletju zaplulo v mirnejše vode....
07 / 2023
Giorgio Fadda - barmanska legenda
UMETNOST BARMANSKEGA POKLICA JE V PRVI VRSTI GOSTOLJUBNOST! Giorgio Fadda se je kot najstnik podal v barmanske vode, ki so ga iz rodne Sardinije popeljale v svet. Delal je v barih petzvezdičnih hotelov, kjer je spoznal tudi nekatere slavne osebnosti. Strastno je vpet v delo svetovne barmanske organizacije...
06 / 2023
Restavracija Altrokè, Ljubljana
KULINARIKA JE KOT GLASBA - SESTAVLJENA IZ NOT IN AKORDOV! Primorec Matjaž Čok je leta 2015 z odprtjem Restavracije Altrokè v Staro Ljubljano prinesel pristne istrske in mediteranske okuse, ki jih zaokrožajo oljčna olja in vina z njegovega družinskega posestva Čok. Zadnji dve leti v kuhinji ustvarjata...
06 / 2023
Restavracija Mangrt, Log pod Mangartom
TO JE ZGODBA O KULINARIKI, UMETNOSTI IN SLOVENSKO-JAPONSKI LJUBEZNI V vasici Log pod Mangartom, nedaleč od Bovca in v bližini reke Soče, se nahaja gostilna z dolgo in bogato zgodovino. Pred štirimi leti je ponovno odprla svoja vrata v prenovljeni podobi in z novima najemnikoma. Zakonca Tomaž in...
06 / 2023
Kolektivna blagovna znamka Belokranjsko
TUDI BELA KRAJINA IMA SVOJO KOLEKTIVNO BLAGOVNO ZNAMKO Deležniki z območja Bele krajine so prepoznali nujnost nadgradnje dosedanjega delovanja, in sicer z vzpostavitvijo kolektivne blagovne znamke Belokranjsko. Na prvi presoji je 39 ponudnikov, med njimi 6 gostinskih, prejelo certifikat za 100 svojih...
06 / 2023
Vinski vlak Vipavske doline
Z VINSKIM VLAKOM ODKRIVALI VIPAVSKO Bi si želeli z vinskim vlakom na potep po Vipavski dolini? Ideja za to edinstveno turistično doživetje, ki so ga oživeli na skoraj opuščeni železniški progi med Novo Gorico in Ajdovščino, se je rodila že pred pandemijo v turistični agenciji Burjatik iz...
05 / 2023
Krčma na gradu Bogenšperk, chefa Mitja Zadravec Ribič in Marko Železnik
GRAD, NA KATEREM SE PIŠEJO ZANIMIVE ZGODBE Na gradu Bogenšperk na Dolenjskem je živel in pisal znameniti polihistor Janez Vajkard Valvasor. Tu se je pred tremi leti začela pisati tudi zanimiva, ustvarjalna in ambiciozna gostinska zgodba, katere avtor je Mitja Zadravec Ribič s svojo zagnano ekipo....
05 / 2023
Sibon Wine & Spa Resort, Jeruzalem - chef Zoran Ristič
V DEŽELI ŠIPONA ZDAJ TUDI BUTIČNI HOTEL SIBON! Med turistično najbolj prepoznavne kraje Prlekije zagotovo sodi Jeruzalem, ki je od Ljutomera oddaljen 7 kilometrov in mu pravijo tudi raj med vinogradi. Prav tu se je pred letom dni odprl štirizvezdični butični hotel Sibon Wine & Spa Resort....
05 / 2023
Gault&Millau Slovenija 2023
DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ! Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska...
05 / 2023
Srednjeveški Motovun in zakladi doline reke Mirne
V notranjosti Hrvaške Istre se med priljubljene turistične destinacije uvršča dolina reke Mirne z motovunskim gozdom in srednjeveškim mestecem Motovun. Območje je zakladnica tartufov, domačih pridelkov, istrske kulinarike in vina. Ter pravi raj za ljubitelje zgodovine, neokrnjene narave, sprehodov...
04 / 2023
Hotel in restavracija Korošica, Otiški Vrh
NA KULINARIČNO RAZVAJANJE K TREM KOROŠKIM DEČVAM! Hotel in restavracija Korošica, ki se nahaja v Otiškem Vrhu v bližini Dravograda, je prepoznavna po udobnih namestitvenih zmogljivostih, izvrstni gostinski ponudbi ter tudi energični lastnici, gonilni sili, kuharici in sommelierki Zofki Kanovnik....
04 / 2023
Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje
V ŠOLSTVU JE VEDNO PRAVI ČAS ZA SPREMEMBE Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Celje smo obiskali v času pred velikonočnimi prazniki, zato so dijaki v učnih kuhinjah spoznavali tudi to, kako zamesiti in speči potico. Posebej za našo revijo so skupaj z mentorji pripravili tudi nekaj spomladanskih...
04 / 2023
Fuerteventura, otok peščenih sipin, vetra in pozitivnih vibracij
Ko se z letalom spuščaš proti Fuerteventuri, enem izmed sedmih Kanarskih otokov, se ti zdi, da si se znašel miljarde let nazaj, ko na Zemlji še ni bilo sledu življenja. Povsod same skale, kamen in pesek. A na prvi pogled nič kaj zanimiv vulkanski otok, je v začetku februarja, ko je pri nas pritisnil...
04 / 2023
Sevnica Premium - kolektivna blagovna znamka
KAŽIPOT TAKO ZA TURISTE KOT PONUDNIKE! Turisti na odkrivanju Slovenije velikokrat vprašajo »Je domače, je pristno?« in pri tem so jim lahko v veliko pomoč tudi kolektivne blagovne znamke, ki nastajajo po modelu Izvorno Slovensko (Provital d.o.o.). Ena takšnih je Sevnica Premium in tokrat smo...
04 / 2023
V kraljestvu špargljev
Beluši ali šparglji (lat. Asparagus officinalis) so ena izmed prvih spomladanskih zelenjav, ki nas razveseli divje rastoča med grmovjem in po obronkih gozdov, malo kasneje pa še na vrtovih in v trgovinah. Čeprav je dolgo veljalo, da prihajajo iz družine lilijevk (tako kot čebula, por ali česen),...
04 / 2023
Naj pralina 2023
Pred začetkom jubilejnega, 10. Festivala čokolade, ki se bo 15. in 16. aprila odvijal v Radovljici, je v znani avstrijski čokoladnici Zotter potekalo ocenjevanje pralin. Na tekmovanje se je letos prijavilo sedem slovenskih čokoladnic, ki se bodo predstavile tudi na festivalu. Sedem čokoladnic pogumno...
03 / 2023
Villa Majda, Osp - chef Bojan Gržentić
OAZA MIRU IN KULINARIČNIH UŽITKOV POD KRAŠKIM ROBOM V vasi Osp, ki leži pod mogočnim Kraškim robom, kjer se stikata Istra in Kras, ter v objemu zelenih oljčnih nasadov in vinogradov, svojo novo zgodbo piše prenovljena vila iz 19. stoletja. Butični hotel Villa Majda, nad katerim boste navdušeni...
03 / 2023
Nova Rajngla, Ribniki Preserje
SLADKOVODNE RIBE V »RAJNGLAH« IN NA KROŽNIKIH Če boste s štajerske avtoceste zavili pri odcepu za Logarsko dolino, vas bodo po le petih kilometrih vožnje in v neposredni bližini Braslovč presenetili ribniki Preserje. Ob njih je iz nekdanjega ribiškega doma zrastla restavracija, ki se je z novim...
03 / 2023
Ribogojstvo v Sloveniji
SLADKOVODNO RIBOGOJSTVO V SLOVENIJI Sladkovodno ribogojstvo oziroma akvakultura ima v Sloveniji dolgoletno tradicijo, ribogojnice različnih vrst pa so razpršene po celotni državi. Vzrejamo predvsem hladnovodne, to je postrvje vrste rib, od teh največ šarenko, manj pa potočno postrv in potočno...
03 / 2023
Čas je za proso
LETO PROSA – POVRATEK PRASTAREGA ŽITA Leto 2023 je s strani Organizacije Združenih narodov razglašeno za Mednarodno leto prosa. To starodavno žito preprečuje lakoto in zagotavlja pomembna hranila za zdravje in razvoj ljudi marsikje po svetu. Zaradi odpornosti na visoke temperature in sušo predstavlja...
02 / 2023
Gostilna Čubr, Križ pri Komendi - chef Luka Potočnik
ČUBR, ČETRTA GENERACIJA DOBRIH OKUSOV Na poslovno kosilo ali rojstnodnevno družinsko pogostitev, na klasične jedi ali takšne s sodobnim pridihom, na mesne ali veganske dobrote – karkoli boste izbrali, Čubr je gostilna, ki ne bo razočarala. Prihodnje leto bo praznovala okroglih 90 let, odkar...
02 / 2023
Lolita, Kaval Group - barmanka Draga Kepeš
LOLITINE SLADKE SLAŠČIČARSKE IN BARMANSKE SKRIVNOSTI Bliža se valentinovo, praznik zaljubljenih in ljubezni nasploh, tudi prijateljstva. Zato smo obiskali najnovejšo izpostavo slaščičarne in kavarne Lolita (Kaval Group) v Supernovi Rudnik v Ljubljani in se prepustili užitkom njene sladke valentinove...
02 / 2023
Krompir naš vsakdanji
Krompir je po količini pridelane hrane na svetu za koruzo, rižem in pšenico četrta najpomembnejša poljščina. Je osnovno škrobno živilo v številnih svetovnih kuhinjah – nepogrešljiv je v španskih tapasih, Danci ga kot tolažilno zimsko jed pripravljajo iz pireja, popečene čebule in slanine,...
02 / 2023
Beograd - kulinarični potpuri in mesto prijaznih natakarjev
Glavno mesto Srbije, ki leži na sotočju Save in Donave, danes šteje 1,7 milijona prebivalcev, z okolico menda že 2 milijona. Ni čudno, da je življenje v njem na trenutke lahko kaotično, sploh kar se tiče prometa, a po drugi strani te zna s svojim utripom, pisano kulinarično ponudbo in prijaznimi...
01 / 2023
Ošterija Branik, Branik
NI POTREBE, DA KOPIRAMO DRUGE – IMAMO TOLIKO SVOJEGA! Patricija Furlan je gostinka in sommelierka po srcu in duši. Od lanskega poletja je tudi predsednica Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Z njo smo se pogovarjali ne le o težavah, s katerimi se trenutno...
01 / 2023
Na Kozjanskem luštno je!
Kozjansko je mnogim znano po vsakoletni prireditvi Praznik kozjanskega jabolka, ljubiteljem neokrnjene narave pa po Kozjanskem parku, enem najstarejših in največjih zavarovanih območij v Sloveniji. Tukaj je še mogoče občudovati zaščitene visokodebelne travniške sadovnjake in suhe travnike, ki...
01 / 2023
Čas je za citruse
ŽAREK SONCA V ZIMSKIH DNEH Čeprav so citrusi na voljo skozi celo leto, dosežejo svoj vrhunec prav v zimskih mesecih. To je čas, ko je na trgovskih policah največ vrst pomaranč, limon, grenivk, klementin, mandarin, k nakupu vabijo tudi limete, pomelo, kumkvat, tangelo in ostali malo manj znani citrusi....
01 / 2023
Dubrovnik in Pelješac, zanimiva tudi pozimi
Na povabilo Vlada Šestana, urednika portala Travel-Advisor.eu in Hotela Rixos Premium Dubrovnik, smo turistični novinarji obiskali dva južno dalmatinska bisera – mesto Dubrovnik in otok Pelješac. Ker so v zimskih mesecih temperature in vreme na jugu Dalmacije precej prijaznejše kot pri nas, smo...
01 / 2023
Poklon kulinarični tradiciji kolin z jedmi v sodobni preobleki
Koline so del slovenske kulinarične tradicije in na destinaciji Zeleni Kras so se domislili, kako jo obuditi ter na zanimiv način predstaviti širši publiki. Organizirali so kulinarični večer Koline 2022, na katerem je osem gostinskih ponudnikov pripravilo meni z mesnimi in drugimi jedmi, značilnimi...
01 / 2023
Šiponova prihodnost je lahko neverjetna!
Šipon (pušipel, furmint, zapfer, sonnentraube...) je iz kislega špricar vina že prehodil pot do lahkega, razgibanega vina v prestižnih evropskih restavracijah. Sosedje Hrvati in Madžari se tega zelo dobro zavedajo, kaj pa mi, so se spraševali udeleženci okrogle mize in pokušine šiponov, ki...
Arhiv objav
2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.