Objavili smo

Zgodbe o slovenskih in tujih restavracijah ter chefih

12 / 2018
Hotel Slon, Restavracija Slon 1552, Ljubljana - chef Janez Šetina
S svetlečimi kometi praznično okrašena Slovenska cesta v središču Ljubljane je pravi magnet za obiskovalce od blizu in daleč. Živahen utrip mesta pa je zaznati tudi v lobiju Best Western Premier Hotela Slon, Slaščičarni Zvezda Slon in Restavraciji Slon 1552, ki sta njegov sestavni del. Hotel...
12 / 2018
Jed z zgodbo - božični kruh
Čeprav nam našo prehransko kulturo čez celo leto zagotavlja tudi kruh, ima ta še poseben pomen prav ob iztekajočem se letu. V posameznih gastronomskih regijah Slovenije so ljudje v bolj ali manj dolgem zgodovinskem razvoju razvili razne vrste obrednega kruha, ki je imel izrazito simbolni pomen. Zlasti...
12 / 2018
Korona, restavracija Montana, Kranjska Gora - chefinja Janja Bučić
Po dobrem letu dni prenove, se štirizvezdični igralniško zabaviščni center Korona v Kranjski Gori v leto 2019 podaja v novi podobi. Njegovo notranjost krasijo tople barve in les, a la carte restavracijo Montana pa tudi panoramski razgled in manjša terasa. Na pokušino kulinarike, pripravljene...
11 / 2018
Vivo catering, Ljubljana
Vivo Catering je eno prvih podjetij pri nas, ki se profesionalno ukvarja s pogostitvijo izven matične hiše. Jeseni 2018 je praznovalo 25. letnico delovanja. Direktorica in ustanoviteljica Jerneja Kamnikar se je za takšno podjetniško pot odločila že v prvem letniku fakultete, ki pa ni bila povezana...
11 / 2018
Gostilna Pri Lojzetu, Dvorec Zemono - chef Tomaž Kavčič
Tomaž Kavčič z Dvorca Zemono, kjer domuje Gostilna Pri Lojzetu, je eden najbolj prepoznavnih imen slovenske kuharske scene ter zaželen gost na kulinaričnih festivalih doma in po svetu. Kajti njegove jedi so vedno tudi zanimive zgodbe - o tradiciji in inovaciji, o Vipavski dolini in širše, o lokalnih...
11 / 2018
Jed z zgodbo - Skuhaj žgance, zbudi zaspance!
Tak poziv je prebudil tudi največje zaspance, saj so bili žganci med priljubljenimi vsakdanjimi jedmi. Ne le na kmetijah, vsaj enkrat tedensko tudi kot jedilni obrok mestnih družin. Zlasti ajdovi so bili množična vsakdanja jed osrednjega in alpskega dela Slovenije ter so jih uživali kot samostojno...
10 / 2018
Hiša Fink, Irča vas - Damjan in Tanja Fink
Glas o novi, pred nekaj meseci odprti dolenjski kulinarični destinaciji, se je med dobrojedci hitro razširil. Tanja in Damjan Fink sta z odprtjem Hiše Fink v Irči vasi pri Novem mestu začela pisati lastno zgodbo. Pristno, ki prisega na gostoljubnost, sveže sestavine in kuhinjo s hrbtenico.  Obema...
10 / 2018
Za vsako jed se pravo zrno riža najde!
Mojca Koman je univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije, a odkar pomni, jo privlači kuhanje. Predava o zdravi prehrani, je pa tudi avtorica več kuharskih knjig in skupaj z možem Krištofom, fotografom, tudi stalna sodelavka priloge Odprta kuhinja. Pravi, da klasične recepte vedno...
10 / 2018
Hoi An, kjer je chef Bourdain odkril najboljši sendvič
Po vrvežu v Hošiminhu se je prilegla umirjenost Hoi Ana, ki leži ob morju in reki. Staro mestno jedro je pod Unescovo zaščito. Slikovite ulice so polne odlične ulične hrane in vrsta pred okrepčevalnico s sendviči, ki ji je slavo prinesla oddaja slavnega chefa Bourdaina, je še vedno dolga.  Prve...
09 / 2018
Gostilna in glamping Pr´ Bizjak, Zg. Bela - chefinja Veronika Aljančič
Gostilna Pr' Bizjak v gorenjski vasici Zgornja Bela se ponaša z več kot 200-letno tradicijo. Tukaj dolgoletna gostinka in kuharica Veronika Aljančič še vedno zamesi kruh in peče potico. Skupaj s sinom Janezom, četrto generacijo gostilničarske družine, pa snujeta in uresničujeta nove ideje ter...
09 / 2018
Hošiminh, mesto tisočerih okusov
Pred več kot desetletjem sem na eksotičnem filipinskem otočku srečala starejši nemški par, ki je živel na vzhodu. Veliko smo se pogovarjali o kulinariki in kulinaričnih presežkih. Kot svetovna popotnika sta poudarjala, da je najboljša vietnamska kulinarika.  Skoraj vsako leto sem se odpravljala...
07 / 2018
Očarljivi Potsdam z okolico, Nemčija
Mesto Potsdam, po številu prebivalcev veliko za malo več kot pol našega glavnega mesta, leži 24 km jugozahodno od Berlina ob reki Havel, ki s svojimi meandri tvori številna jezerca. Prijetno mesto s čudovitim parkom, vrtovi in rokokojsko palačo Sanssouci... Glavno in največje mesto zvezne...
07 / 2018
Steak House Sorbara, Ljubljana - chef Ivo Tomšič
Na desnem bregu Ljubljanice - bližje je do Karlovškega na eni kot do Šuštarskega mostu na drugi strani ulice - kraljuje Sorbara Steak House. Jih ni malo, ki prisegajo, da so tukaj doma najboljši steaki v mestu in da je chef Ivo Tomšič edini pravi sogovornik zapriseženim mesojedcem. Tukaj se...
07 / 2018
Jed z zgodbo - Frika in jota
Geografski položaj Slovenije na stičišču Alp, Mediterana, Panonske nižine in Balkana je skozi stoletja omogočal spoznavanje in sprejemanje jedi iz sosednjih okolij. Vendar smo šele v okviru sodobnega množičnega potrošništva začeli prevzemati ali kopirati najrazličnejše jedi. Naši predniki...
07 / 2018
Restavracija David Toutain, Pariz
Če boste v Parizu vprašali ljubitelja dobre hrane, kdo od mlajših kuharjev je v samem vrhu, bodo brez pomisleka izstrelili ime David Toutain. Mladi chef se je učil in bil sous-chef pri slavnih kuharjih v Franciji, potoval je po svetu in dopolnjeval svoje znanje. Leta 2010 se je David Toutain...
07 / 2018
Užitne divje rastline - nabiralca dr. Katja Rebolj in Peter Zajc
Začelo se je z Rožma piškoti z zelišči. Danes pa dr. Katja Rebolj in Peter Zajc z užitnimi, v neokrnjenem okolju sveže nabranimi in očiščenimi divjimi rastlinami ter gojenim jedilnim cvetjem oskrbujeta znane ljubljanske chefe. Izvajata tudi delavnice o prepoznavanju in okusni pripravi rastlin... Katja...
07 / 2018
V Izolo na pedoče
Ste vedeli, da školjke klapavice, po primorsko pedoči, vzgojene v našem morju, veljajo za posebej okusne? V Izoli so jih že pred osmimi leti prepoznali tudi kot zanimiv turistični produkt, ki pomembno zaznamuje sicer vedno bolj pestro kulinarično dogajanje v mestu. Tako so v okviru projekta...
06 / 2018
Bučno olje in bučna semena - tekmovanje
Medtem ko je bila predlani tema med in lani mleko, je bila rdeča nit letošnjega, 4. tekmovanja dijakov in študentov Konzorcija biotehniških šol Slovenije, ki ga je tokrat gostil Izobraževalni center Piramida v Mariboru, bučno olje in bučna semena. Mladi z desetih šol so svoje znanje in spretnosti...
06 / 2018
Gostilna Krištof, Predoslje - chef Uroš Gorjanc
Gostilno Krištof v Predosljah pri Kranju že 20 let predano vodita brata Krištof in Tomaž Bolka. od nekdaj skrbita, da gostje uživajo v vrhunski domači kulinariki in pestrem izboru vin, še posebej ekološko pridelanih. Pred dvema letoma sta v svojo ekipo sprejela chefa Uroša Gorjanca, ki je bil...
06 / 2018
Sprehod po Nemčiji
Le malo stvari o državi in njenih ljudeh pove več kot narodna kuhinja in z njo povezana tradicija. S hrano in pijačo raziskujemo življenjski slog regije in uživamo v nepozabnih doživetjih. Kulinarika je sestavni del kulture - in Nemčija lahko v tem pogledu vsekakor veliko ponudi. Vsakdanjik in...
05 / 2018
Gostilna Jakob Franc, Ljubljana
Konec leta 2016 se je v Ljubljani odprla gostilna Jakob Franc. Glas o njej se je po prestolnici razširil hitro in kmalu ovrgel dvome, da gostilna s ponudbo, ki temelji izključno na mesu in mesninah krškopoljskega prašiča, ne bo obstala. Gostov, ki cenijo slovenski izvor živil, pristnost okusov...
05 / 2018
Hotel Astoria, Bled - chef Andrej Puhek
Trizvezdični hotel Astoria na Bledu, ki leži le streljaj od jezera, je nekaj posebnega. Gre namreč za šolski hotel, zato vas bodo na recepciji prijazno sprejeli ali vam v restavraciji strokovno postregli tudi študenti Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled (VSŠ Bled). V maju...
05 / 2018
Erik Van Der Veken, belgijski slaščičarski mojster čokolade
31-letni Erik Van Der Veken je belgijski slaščičarski mojster čokolade, ki trenutno živi in dela na Irskem. Pred tem je delal v Londonu kot čokolater v luksuznem Hotelu Cafe Royal in kreiral sladice v The Greenhouse (2 Michelinovi zvezdici). Je tudi ambasador za čokolado Cacao Barry, zato veliko...
05 / 2018
Kulinarična Frankfurt in Leipzig
Nemčija s svojo navdihujočo kulturo, raznolikimi pokrajinami in bogato zgodovino navdušuje že od nekdaj. Z okusno nemško kulinariko pa je dežela svoji turistični ponudbi dodala še en vrhunec, h kateremu v veliki meri prispevajo tudi regionalne specialitete s stoletno tradicijo.  Za popotnike,...
05 / 2018
Jed z zgodbo - Medeni izdelki
Tokrat bo govora o vlogi in pomenu medu in medenih izdelkov v prehranski kulturi na Slovenskem. Že etimologija besede med privede do zanimivih ugotovitev, ki so še kako povezane tudi z eno od pomembnih turističnih posebnosti Slovenije, z medvedi. Beseda medved namreč pomeni med – jed, torej...
04 / 2018
Le Cinq, Pariz - chef Christian Le Squer
Med nedavnim obiskom Pariza sem doživela vrhunsko kulinarično izkušnjo. V svetovno znanem hotelu Four Seasons George V. je restavracija Le Cinq, ki je med štirimi najboljšimi pariškimi restavracijami. V njej kraljuje velika kuharska zvezda Christian Le Squer, ki se ponaša s tremi Michelinovimi...
04 / 2018
Skrivna večerja, povabilo na kulinarično avanturo
Neznana lokacija in tematika z vrhunsko kulinariko. Skrivna večerja je ime in blagovna znamka kulinaričnih doživetij, na katera moraš priti brez predsodkov, pravita idejni vodji in organizatorki Andreja Freyer in Melinda Rebrek. Da sta pri tem uspešni, priča dejstvo, da so bile vse štiri Skrivne...
04 / 2018
Gostilna Zorko, Boreci - chef Štefan Sraka
Družinska gostilna Zorko v Borecih, tudi hiša zmagovalne prleške gibanice, je znana po svoji prleški gostoljubnosti in tradiciji, pa tudi konjih kasačih. Lani se je njeni kuharski ekipi pridružil mladi in na kuharskih tekmovanjih večkrat nagrajeni chef Štefan Sraka, ki je v kuhinjo prinesel nov...
04 / 2018
Jed z zgodbo - Enolončnice
Enolončnice in juhe – dve obsežni skupini jedi, ki sta si pravzaprav v sorodu in imata del skupne razvojne poti. Enolončnice veljajo brez dvoma za razvojno starejše jedi. Juhe v današnjem pomenu so seveda veliko mlajše in so se začele množično uživati šele proti koncu 18. in v 19. stoletju....
03 / 2018
Torterija - slaščičarka Željka Bohar
Pred osmimi leti je Željko Bohar iz Hrvaške k nam pripeljala ljubezen. Nato je pred tremi leti poklic ekonomistke zamenjala za slaščičarskega in ustanovila svoje podjetje – Torterija, kreativne slaščice. Hitro je s svojimi torticami modernih oblik in okusov osvojila gostince in druge naročnike,...
03 / 2018
Les Amis, Singapur - chef Sebastien Lepinoy
Ko v oazo miru, okrašeno z umetninami znanih kitajskih umetnikov, vstopiš s hrupne, prometne ulice, se znajdeš v kulinaričnem paradižu, od leta 2016 osvetljenem z dvema Michelinovima zvezdicama – restavraciji Les Amis! V kuhinji kraljuje znani francoski chef Sebastien Lepinoy, dolga leta varovanec...
03 / 2018
Restavracija Kamin, Belvedere - chef Jernej Podpečan
S štirizvezdičnim Hotelom Cliff na Belvederju nad Izolo, se je na novo začela pisati tudi zgodba Restavracije Kamin. Ta je zdaj povezana s hotelom, a ostaja zvesta a la carte ponudbi, ki jo zadnje leto kreira novi vodja kuhinje Jernej Podpečan. Prisega na okuse morja in istrske zemlje, ki jih zaokrožuje...
03 / 2018
Bakala za veliko noč - ribič Boris Glavina Folpo
Ribič Boris Glavina alias Folpo se je leta 2015 začel ukvarjati z ročno proizvodnjo bakalaja, namaza, ki še posebej ob praznovanjih ne sme manjkati na mizah primorskih domov. Obiskali smo ga v proizvodnih prostorih v Spodnjih Škofijah, kjer nam je razkril, kakšna sta priprava in okus dobrega...
03 / 2018
Ošterija Žogica, Solkan - radič sukenski regut
Solkanska Ošterija Žogica več kot upravičeno nosi naziv Hiša sukenskega reguta! Njena zagnana in simpatična ekipa je že osmo leto zapored pripravila meni z jedmi iz solkanskega radiča oziroma sukenskega reguta, kot mu pravijo domačini, ker naj bi ga največ uspevalo na Solkanskem polju. Za novinarje...
03 / 2018
Japonski ajdovi rezanci soba
Šestnajst japonskih mojstrov iz Tokia in Fukušime je obiskalo Izobraževalni center Piramida Maribor, kar je bila priložnost za študente in zaposlene na šoli kot tudi širšo javnost za spoznavanje japonske kulture, predvsem pa načina in postopka izdelave japonskih ajdovih rezancev. Ajdovi...
02 / 2018
Jed z zgodbo - Repa in zelje za zdravo življenje
Repa in zelje sta pomembno sooblikovali prehransko kulturo skozi stoletja in generacijam omogočili najnujnejše preživetje. V preteklih stoletjih sta bili znamenje revščine in slabega življenja, danes pa sta temeljna simbola zdravega prehranjevanja. Pogled na zeljno repne stojnice na ljubljanski...
02 / 2018
Terme Zreče - chefica Ana Korošec
Podjetje Unitur d. o. o. se na Rogli in v Termah Zreče ukvarja s turistično in zdraviliško dejavnostjo. Enega od pomembnih stebrov turistične ponudbe obeh predstavlja kulinarika, prepoznavna tudi po znamki Okusi Rogle. Tokrat predstavljamo gostinstvo v Termah Zreče, natančneje v hotelu Atrij,...
02 / 2018
Grm Novo mesto - iz dolenjske kulinarične zakladnice
Dijaki in študenti programov gostinstva in turizma, ki se izvajajo v okviru zavoda Grm Novo mesto, v času izobraževanja dodobra spoznajo tudi pomen lokalno pridelane hrane in slovenske kulinarične tradicije, seveda s poudarkom na jedeh in pijačah dolenjske regije. Obiskali smo jih na Srednji šoli...
01 / 2018
Jed z zgodbo - Zaščitena slovenska potica
Slovenski mediji so 15. decembra 2017 objavili veselo novico o zaščiti slovenske potice z eno od treh shem kakovosti pri Evropski komisiji, in sicer kot zajamčeno tradicionalno posebnost (Traditional Specialty Guaranteed). To pomeni, da je živilo oziroma jed izdelana iz tradicionalnih sestavin po...
01 / 2018
Hotel Triglav, Restavracija 1906, Bled - chef Viktor Gros
Nekoliko odmaknjen od vrveža ob jezeru in glavne blejske promenade stoji zasebni butični Hotel Triglav. Ki dokazuje, da so tudi pri nas lahko hotelske a la carte restavracije uspešne in priljubljene. Zagotovo sta štirizvezdični Hotel Triglav in njegova Restavracija 1906 veliko več kot zgolj čudovit...
01 / 2018
Šeri, posebnež iz Andaluzije
Šeri je znamenito vino iz Andaluzije, najbolj južne španske pokrajine. Že stoletja ga pridelujejo iz belih avtohtonih sort in ojačajo z dodajanjem grozdnega žganja. Svoj prepoznavni okus in kompleksnost pridobi s staranjem v posebnem »solera« sistemu. Je suho belo vino, pridelano predvsem iz...
01 / 2018
Regensburg - od najstarejše klobasarne do pivovarske tradicije
Leto 2018 je Nemčija razglasila za leto kulinarike, zato je bila le-ta rdeča nit tudi v vseh njenih turističnih predstavitvah doma in po svetu. V času prazničnega decembra smo se prepričali, kako zanimiva in posebna je kulinarična tradicija Regensburga na Bavarskem, slikovitega srednjeveškega...
Arhiv objav
2020 2019 2018

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.