Objavili smo

Zgodbe o slovenskih in tujih restavracijah ter chefih

12 / 2019
Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2020
Znani so najboljši po izboru svetovnega gastronomskega vodnika Gault&Millau za Slovenijo v letu 2020! Inšpektorji Gault&Millau Slovenija so letošnje leto obiskali preko 180 restavracij, nekatere tudi po večkrat ter skladno s standardi ocenjevanja Gault&Millau pozornost namenili celotnemu...
12 / 2019
JGZ Brdo - chef Grega Rozman
Že razmišljate, s čim boste v prazničnih dneh ali morda celo na sam silvestrski večer pogostili družino in prijatelje? Za decembrsko številko revije Pet zvezdic je chef Grega Rozman, ki vodi kuharsko ekipo JGZ Brdo, pripravil nekaj idej za drobne prigrizke, znane tudi pod imenom »finger food«,...
12 / 2019
Oštarija Herbelier, Dolenjske Toplice - chef Robert Gregorčič
Izteka se leto, v katerem obeležujemo 200. obletnico smrti Valentina Vodnika in 220. obletnico izida njegovih Kuharskih bukev. Te veljajo za prvo kuharsko knjigo v slovenskem jeziku. Chef Roberto Gregorčič iz Oštarije Herbelier je posebej za revijo Pet zvezdic pripravil meni za praznične decembrske...
11 / 2019
Eko kmetija Urška, Križevec
Pod obronki Zreškega Pohorja mlada prev- zemnika kmetije, zakonca Urška in Jernej, nadaljujeta skoraj tri desetletja dolgo tra- dicijo podeželskega turizma družine Topol- šek. Eko turistična kmetija Urška se ponaša z najvišjo kakovostjo storitev, ki jo označujejo štiri jabolka, ter ekološkimi...
11 / 2019
Rimske terme, Rimske Toplice
Nedaleč od Celja ležijo Rimske terme, znane po blagodejni termalni vodi, ki so v zadnjih letih pod novim lastnikom zadihale s polnimi pljuči. Razvijajo se v sodoben termalni in klimatski resort, kjer prijazno osebje skrbi za dobro počutje domačih in tujih gostov. Ti se med drugim lahko sproščajo...
11 / 2019
Davide Argentino - intervju z italijanskim mojstrom peke
Davide Argentino je svetovno znan italijanski mojster peke, ki s svojim znanjem o peki kruha in pic navdušuje ljudi po vsem svetu. Novembra 2018 je na tekmovanju picopekov v Šanghaju na Kitajskem med dvesto udeleženci osvojil naziv svetovnega prvaka v peki neapeljske pice (Pizza Napoletana World Champion)....
11 / 2019
Festival slovenskih sirov
Kravji, kozji, ovčji, mladi in zorjeni, mehki, poltrdi in trdi. Tradicionalni, klasični in moderni. Tudi s plemenito plesnijo, mažo in dodatki ter dimljeni. Govora je o bogastvu okusov, predstavljenih na 2. Festivalu slovenskih sirov. Ob uspešnem zaključku festivala smo k pogovoru povabili Milana...
10 / 2019
Ayatana - veganska kulinarika
Gorenjka Aleksandra Grilc Tomažin je po izobrazbi ekonomistka in še pred nekaj leti si ni mislila, da ji bo svet veganske prehra- ne odprl toliko novih izzivov – osebnih in poslovnih! Danes skozi podjetje in blagov- no znamko Ayatana širi znanja o pripravi rastlinske hrane, na trg pa je lansirala...
10 / 2019
Restavracija in bar diVino, Ljubljana - chef Matjaž Cotič
Restavracija diVino v elegantni Kristalni palači v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC je del skupine Dulcis Gourmet. V njej družina Tomažič iz Goriških Brd združuje svojo vinarsko in gostinsko tradicijo. Vodenje kuhinje je zaupala izkušenemu chefu Matjažu Cotiču, ki goste razvaja s sezonskimi,...
09 / 2019
Okrepčevalnica Luda, Ljubljana - chef Simon Pirš
Okrepčevalnico Luda sta leta 2014 odprla Luka Nagode in Urška Dvoraček, ki ju je v gostinske vode popeljala ljubezen do hrane in kuhanja. Leta 2017 sta jo v samostojno vodenje prepustila Simonu Piršu, sama pa odšla novim izzivom naproti – picerijama Trappa in Trappica ter brezalkoholnemu ginu....
09 / 2019
Ošterija Debeluh - chef Jure Tomič
Za kulinarične in vinske hedoniste je Ošterija Debeluh v središču Brežic že nekaj let vroča točka. Tukaj pod taktirko 37-letnega chefa in sommelierja Jureta Tomiča nastajajo kombinacije vrhunske hrane in vina. Tudi zelo drzne in rojene iz hoje po robu, a harmonične in nepozabne. Jure Tomič...
09 / 2019
Jakob Pintar v izboru za najboljšega mladega chefa
Tik pred poletjem 2019 je odjeknila vest, da je izbranih in znanih 135 mladih chefov iz 50 držav, ki so se uvrstili v polfinale in so korak bližje k osvojitvi prestižnega naslova »S.Pellegrino Young Chef 2020«. Med njimi je tudi Jakob Pintar, nadarjeni chef, ki zadnji dve leti vodi kuhinjo ljubljanske...
09 / 2019
Le Grand Restaurant, Pariz - chef Jean-François Piège
Restavraciji Le Grand Restaurant v Parizu je kulinarični vodnik Gault&Millau lani podelil pet kuharskih kap in neverjetnih 19 od možnih 20 točk. Od leta 2016 dalje nosi tudi 2 Michelinovi zvezdici. V njej ustvarja chef Jean-François Piège, ki nas je navdušil z ognjemetom okusov. Poletje v...
09 / 2019
Anita Šumer - z drožmi po Sloveniji in svetu
Sredi julija se je Anita Šumer, prisrčna Prlečka, ki že devet let živi na Koroškem in je po izobrazbi prevajalka, s Kitajske vrnila z nagrado, pravzaprav kar dvema. Na prigovarjanje prijateljev je svojo knjigo Drožomanija, ki je veliko več kot zgolj knjiga o peki kruha in peciva z drožmi, poslala...
07 / 2019
Herceg Novi, biser črnogorske riviere
Herceg Novi, ki šteje 30.000 prebivalcev, se nahaja ob vhodu v enega najlepših zalivov na svetu Boko Kotorsko in ob vznožju visoke planine Orjen (1895 m). V predelu Igalo je tudi edini termalni spa center v Črni Gori, specializiran za zdravljenje revmatičnih obolenj z zdravilnim blatom. V sklopu...
07 / 2019
Restavracija Sidart, Auckland - chef Sid Sahrawat
Chef Sid Sahrawat ni zgolj še eno znano ime, ki kuha, ampak zadnja leta oblikuje presežnost novozelandske kulinarike. Številni kuharji v svoje krožnike vpletajo spomine in okuse mamine kuhinje, ne pa tudi Sid.  Rodil se je v Indiji, v premožni družini očeta generala in mame profesorice. Odraščal...
07 / 2019
Gostišče Ribič, Seča - chef Blaž Vodopivec
Le streljaj od portoroškega vrveža, v smeri proti Dragonji in mejnemu prehodu s Hrvaško, je na vrtu znanega Gostišča Ribič v Seči mogoče doživeti pravo oazo miru. Užitek je sedeti v senci starih oljk, se razvajati kozarcem dobrega vina in morskimi jedmi, ki nastajajo pod taktirko novega,...
07 / 2019
Penzion in restavracija Berc, Bled - chefinja Alma Rekić
Ko se stemni in gostje zasedejo pravljični vrt restavracije Penziona Berc na Bledu, romantike v soju svečk in ob nežni glasbi ne manjka. Pogled v odprto kuhinjo pa razkriva, da v njej jedi ustvarja chefinja Alma Rekić, skupaj s svojo mlado in zagnano kuharsko ekipo. Restavracija Penziona Berc,...
06 / 2019
Gostilna Repovž, Šentjanž - chefinja Meta Repovž
Pri vratih Gostilne Repovž, ki je tudi eko kmetija oziroma domačija s prenočišči, vas bo pozdravil simpatični napis »Za dobre duše in radovedne želodce«. Pred tremi leti je njeno vodenje od očeta Jožeta prevzel sin Grega, tudi odličen sommelier, ki skupaj z ženo Sabino nadaljuje družinsko gostinsko...
06 / 2019
Restavracija Peti 181, Ljubljana - chefinja Petra Kapetanović Orlić
Na Dvornem trgu, enem najstarejših trgov v središču Ljubljane, od koder se odpira pogled na Ljubljanico in Ljubljanski grad, so lani ljubitelji dobre hrane dobili novo »staro« postojanko, Restavracijo Peti 181. Nekdanja Restavracija Ljubljanski dvor je namreč prešla v roke Petre, mlajše članice...
05 / 2019
Pavus, Grad Tabor Laško - chef Marko Pavčnik
Chef Marko Pavčnik sodi v generacijo kuharjev, ki že nekaj let vidno zaznamujejo slovenski kulinarični prostor. Je tudi član mednarodnega gastronomskega združenja JRE. Njegove jedi so dopadljive in obenem drzne ter prepoznavne po rdeči niti – divjih rastlinah gozda in travnika. Pravi tudi, da...
05 / 2019
dr. Janez Bogataj - Kako graditi kulinarinčno prepoznavnost
Prof. dr. Janez Bogataj je etnolog in umetnostni zgodovinar, ki je velik del svojega dela in življenja posvetil raziskovanju zgodovine slovenske kulinarične dediščine in viziji razvoja slovenske gastronomije nasploh. Je tudi avtor v tujini nagrajenih kulinaričnih knjig, kritični pisec kolumen in...
05 / 2019
»Latte art« - umetnost risanja po kavi z mlečno peno
Z dobrim kapučinom, ki ima na površini pene narisan zanimiv vzorec, na primer v obliki srca, rože ali laboda, lahko barista (natakar z znanjem strokovne priprave kave) gostu polepša dan. Za to drobno pozornost, risanje z mlečno peno po površini kave, se je v svetu in pri nas uveljavil izraz »latte...
04 / 2019
Fudo, Maribor
V središču Maribora, na vogalu Glavnega trga in živahne Poštne ulice, ki vedno bolj postaja prepoznavna po raznoliki gostinski ponudbi, stoji Fudo. Urbani gostinski lokal je v zgolj treh letih postal priljubljena točka mladih in starejših, domačinov in turistov. V prvi vrsti zaradi »iskrene kuhinje«,...
04 / 2019
Gostilna in restavracija Avsenik, Begunje - chef Gašper Dežman
Avseniki so znani ne le po glasbeni, ampak tudi gostinski tradiciji! Začetek gostinstva Pri Jožovcu v Begunjah sega v davno leto 1865, ko sta Janez in Katarina Avsenik kupila hišo od mizarja Jožovca, jo preuredila v gostilno in poimenovala kar po domače - Pri Jožovcu. Danes je Gostilna in restavracija...
03 / 2019
Altrokè, Ljubljana - chef Draženko Jandrić
Restavracija Altrokè z mediteransko istrsko kuhinjo in bistro Vino & Ribe stojita eden nasproti drugega, oba na eni turistično najbolj obleganih ulic v peš coni Stare Ljubljane. Svoja vrata sta pod okriljem Istrske hiše odprla pred tremi leti, ko je Primorec Matjaž Čok z bratom Erikom v Ljubljano...
03 / 2019
Restavracija Lûmé, Melbourne, Avstralija - chef Shaun Quade
Tik preden je slavni avstralski chef Shaun Quade (Gault&Millau chef leta 2017), odpotoval odpreti svojo novo restavracijo na drugi konec sveta, sem imela v Lûméju v Melbournu priložnost doživeti in okusiti njegov izjemni, 14-hodni meni z naslovom »Pot«. Pogosto se šalim, da imam več sreče...
03 / 2019
Goût de France / Good France - chef Jaka Čižman
Vsako leto marca v številnih državah po svetu in tudi v Sloveniji, restavracije, ki sodelujejo v projektu Goût de France / Good France, s posebno večerjo počastijo francosko kulinariko, njene vrednote in tradicijo. Letos je bila ta v znamenju Provanse in trajnostno naravnane, odgovorne gastronomije....
02 / 2019
Vinogradniško izletniška kmetija Valdhuber, Svečina
V Svečini, med vinogradi stoji moderna, pred petimi leti novozgrajena vinska klet in izletniška kmetija z apartmaji, znana po blagovni znamki Vino Valdhuber. Tu so v prvi vrsti doma vrhunska sveža bela vina, a tudi domača hrana in pristno topel sprejem, za katerega poskrbijo Mirč, Dijana, Eva in...
02 / 2019
Hotel & Casinò Admiral Mediteran, Kozina - chef Aleksandar Matić
Leta 2009 je v Sloveniji kot prvi v Admiralovi verigi vrata odprl novozgrajeni Hotel & Casinò Admiral Mediteran na Kozini, ki bo tako letos decembra praznoval okroglo obletnico. Poleg igralniške in hotelske ponudbe se ponaša tudi z restavracijo, katere kuhinjo vodi na predlanski in lanski Sladki...
01 / 2019
Vegansko s Terezo Poljanič
Za 28-letno Terezo Poljanič, ki že nekaj časa živi razpeta med Slovenijo in Novo Zelandijo, je nadvse plodno kulinarično leto. Decembra se je končala tretja serija tv kuharskih oddaj »Zdravo, Tereza!«, v kateri je pripravljala veganske in vegetarijanske jedi, tokrat navdahnjene s slovensko tradicijo...
01 / 2019
Kulinarični večer dveh chefov - Ippei Uemura in Peter Kovač
Ob izidu prvega samostojnega mednarodnega kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2019, je našo državo obiskal 38-letni vrhunski japonski chef Ippei Uemura. Rodil se je v Kjotu na Japonskem in po zaključenem izobraževanju za kuharja odšel v svet. Svoj pristan je našel v Franciji, kjer...
Arhiv objav
2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.