Objavili smo

Zgodbe o slovenskih in tujih restavracijah ter chefih

04 / 2021
Gastrofuzija, Ljubljana - chef Boštjan Palčič
ŠAMPINJONI LJUBIJO ŠETRAJ, MAJARON IN TIMIJAN Nekateri ga boste prepoznali kot kuharja iz tv oddaje Dobro jutro, drugi kot idejnega vodjo in promotorja kulinaričnega festivala Zagorje ob žlici, morda pa ste se kdaj okrepčali na njegovi stojnici na pohodu od Litije do Čateža… Eno je zagotovo...
04 / 2021
Bužinel - restavracija, vina & sobe, Plešivo
NA KROŽNIKU NAJBOLJŠE IZ MORJA, V KOZARCU BRIŠKA SAPCA! Ste za surove ostrige, škampov karpačo, pečeno morsko ribo, vse skupaj začinjeno s prijaznostjo gostiteljev, čudovitim razgledom in odličnimi briškimi vini? Morska ponudba v Goriških Brdih je pred desetletji sprva naletela na začudenje,...
04 / 2021
Slovenski šampinjoni Smuk
KAKOVOST, SVEŽINA IN DOBER OKUS Slovenci smo strastni nabiralci divjih gob in morda se prav zato do gojenih včasih obnašamo nekoliko vzvišeno. Zato smo se odločili, da si pridelavo slovenskih šampinjonov ogledamo pobliže in obiščemo družino Smuk, ki je pri nas največji pridelovalec te,...
04 / 2021
Sommelierska selekcija 2021
V ISKANJU HARMONIJE MED VINOM IN JEDMI Ocenjevanje Sommelierska selekcija, znano tudi kot Sommelier Selection, se je leta 2004 začela z izborom Špargelj - vina, ki se podajo k jedem s šparglji. Od takrat se je razširilo še na druge kategorije in kupcem ter vinoljubom postalo vsakoletni smerokaz...
04 / 2021
Potep po Franciji
FRANCOSKA KLASIKA ZA VSAK DAN Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je leta 2010 tradicionalni večhodni francoski obrok in njegovo postrežbo uvrstila na seznam svetovne kulturne dediščine. To je bil prvi primer, da je bila na seznam uvrščena gastronomija,...
04 / 2021
Izvorno slovensko - Sevnica Premium
NAJPREJ DOLOČILI STRATEGIJO RAZVOJA TURIZMA Skrbno in strogo izbrana ponudba znamke Sevnica Premium je osredotočena na lokalni izvor in zgodbe, dediščino in novodobne pristope v prehrani, gostinski ponudbi, rokodelski ustvarjalnosti, turizmu… Vse to zagotavlja in potrjuje odličnost izdelkov...
03 / 2021
Koča na Kokoši - chef Matjaž Cotič
NA KOKOŠ PO RAZGLED IN VELIKONOČNE JEDI Družina Cotič - oče Matjaž je znan vrhunski chef, sin Matija pa gre po njegovih stopinjah - ima od lanskega oktobra svoj delovni pristan na Kokoši na Krasu, v bližini Lipice in tik ob slovensko-italijanski meji. Razveseljiva novica za vse, ki si tudi...
03 / 2021
Nonbiri, japonska kulinarika - chef Ernest Barać
UMETNOST PRIPRAVE SUŠIJA SE ZAČNE PRI RIŽU! Trinajst let je od tega, ko se je Ernest Barać kot kuhar prvič srečal z japonsko kulinariko in se zaljubil v posebnost njene hladne kuhinje – sushi. Ob boku suši mojstra se je nato več let kalil v dveh priznanih ljubljanskih japonskih restavracijah....
03 / 2021
Zdrave korenčkove jedi s pridihom eksotike
Pregovor »korenje za dolgo življenje« še kako drži. Ta, sicer skromna in skozi celo leto dosegljiva vrtnina, je prava zakladnica hranilnih snovi. Izmed vseh vrst zelenjave vsebuje največ betakarotena (ki se v telesu pretvori v vitamin A) in veliko vitamina C, pa tudi vitamine skupine B, D,...
03 / 2021
Grega Repovž, Najboljši sommelier 2021
O PRIZNANJU, POTENCIALU MODRE FRANKINJE IN CVIČKU PRIHODNOSTI Svet vina ga obdaja odkar pomni. Nenazadnje je odraščal v družinski Gostilni Repovž v Šentjanžu na Dolenjskem, katere tradicijo zdaj nadaljujeta z ženo Sabino. Poleg tega je študiral agronomijo in delal diplomo iz enologije, že...
03 / 2021
Gault&Millau Ljubljana, izbor za leto 2021
NAJBOLJŠE LJUBLJANSKE RESTAVRACIJE IN TRGOVINE Februarja je izšla druga izdaja vodnika Gault&Millau Ljubljana, združenega z Znakom ljubljanske kakovosti (LQ). Vanj so se poleg vrhunskih restavracij uvrstile tudi specializirane trgovine, izbrani hoteli, turistična kmetija, najboljši lokalni ponudniki...
03 / 2021
Izbrano slovensko - Idrija Izbrano
DOŽIVITE IDRIJSKO SKOZI ZNAMKO »IDRIJA IZBRANO« Na Idrijskem, kjer se je petstoletno rudarjenje zaključilo leta 1995, se lahko pohvalijo z izjemno bogato in dobro ohranjeno kulturno in naravno dediščino. Primerna skrb za ohranjanje dediščine ter njen razvoj je bila potrjena tudi z uglednimi...
02 / 2021
Gostilna Mihovec, Zgornje Pirniče - chefinja Mojca Trnovec
PUSTNE JEDI S CHEFINJO TRADICIJE Znana je kot prijazna kuharska sodnica iz tv oddaje Mali šef Slovenije. Pa tudi kot tista, ki na Odprti kuhni v Ljubljani vedno nasmejana v veliki ponvi praži jetrca in razvaja s hrustljavimi flancati. Drugače pa je 48-letna Mojca Trnovec prava gostinka in glavna v...
02 / 2021
Vodnik Gault&Millau Slovenija za leto 2021
NAJBOLJŠIH RESTAVRACIJ ŠEST, NAZIV CHEF LETA V ROKE GREGORJU VRAČKU! Čeprav malce drugačna, a prav nič manj pomembna – takšna je bila letošnja, že tretja razglasitev najboljših po izboru gastronomskega vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2021.  Zaradi epidemioloških razmer je razkritje...
02 / 2021
Riso Gallo, ikona italijanskega riža in rižote
Poslanstvo italijanskega podjetja in znamke Riso Gallo je širiti kulturo riža in rižote po vsem svetu, pri čemer sodeluje s številnimi chefi v Italiji in po vsem svetu. Njegovi izkušeni strokovnjaki pa veliko pozornosti namenjajo tudi raziskavam sort riža, trajnostni pridelavi in posebnostim,...
02 / 2021
Ehrana in Wolt - spletni nakup in dostava hrane
S pandemijo so aplikacije za naročila, nakup in dostavo hrane preko spleta ali telefona, ki na enem mestu predstavljajo ponudbo različnih gostinskih lokalov in kuhinj, dobile nov zagon. Po vsem svetu, in tudi pri nas, so tovrstni prodajni kanali v tem obdobju pridobili številne nove ponudnike in uporabnike....
02 / 2021
7 slastnih valentinovih kolačkov
Morda je prav letos pravi čas, da na valentinovo razveselite svojo ljubezen, družino ali vam najdražje prijatelje z zapeljivimi kolački (cupcakes). Med sedmimi recepti boste našli za vsak okus nekaj  – od takšnih za jutranja razvajanja z vonjem po kavi do čokoladnih in tistih, ki prikličejo...
02 / 2021
Izvorno slovensko - znamka Srce Slovenije
Bogastvo zaledja glavnega mesta Blagovna znamka Srce Slovenije je prepoznavna po simpatičnem logotipu s srcem in sloganu »Za ljudi, ki znajo in hočejo živeti bolje«. Nastala je leta 2008 na pobudo Razvojnega centra Srca Slovenije in iz potrebe po povezovanju 16 občin na območju osrednje Slovenije...
02 / 2021
Ledene trgatve 2021
Zmrznjeno grozdje za žlahtno ledeno vino Januarja se je na štajerskem koncu odvilo kar nekaj ledenih trgatev, ki so zaradi podnebnih sprememb in vedno bolj milih zim postale prava redkost. A narava je letos končno ponovno poskrbela za veselje vinogradnikov in vinarjev, ki so v upanju na mraz na trtah...
02 / 2021
Mladi vinar Slovenije 2021 je Andrej Erzetič
Konec januarja se je odvila težko pričakovana spletna razglasitev zmagovalca natečaja Mladi vinar Slovenije 2020, ki sta ga v partnerstvu že osmič zapovrstjo organizirala Vinski univerzum in Lidl Slovenija. Nanj se je prijavilo kar 36 vinarjev s 54 vzorci vina. Natečaj je potekal v nekoliko prenovljeni...
01 / 2021
Darko Klemen, MasterChef Slovenije 2016 – gostilna Mama Marička
ZMAGOVALEC DRUGEGA MASTERCHEFA ODPIRA SVOJO GOSTILNO!Darko Klemen, ki je leta 2016 na tv kuharskem tekmovanju osvojil naziv MasterChef Slovenije, je zgovoren, zabaven, tudi trmast, poln idej in predan kuhanju. Sicer pa pristen Štajerc in družinski človek, ki že petnajst let živi in dela na obali....
01 / 2021
Chef Marko Brinar - kuhamo vegansko
VEGANSKA KUHINJA V NAVDIH IN IZZIVPopraznični čas je kot nalašč za različne očiščevalne diete in pripravo lažjih, tudi veganskih jedi. Da so te lahko zelo okusne in na oko privlačne, nas je prepričal chef Marko Brinar. Ob tem nam je veliko zanimivega povedal o svoji poklicni poti. In odkrito...
01 / 2021
Nove kulinarične ideje slovenskih chefov
Edinstven panettone in platforma za mlade Z Michelinovo zvezdico nagrajeni chef Tomaž Kavčič, ki že 23 let snuje vrhunske jedi v Gostilni pri Lojzetu na Dvorcu Zemono, je tik pred decembrskimi prazniki na trg prišel z lastno blagovno znamko »ZEMONO + selekcija Tomaž Kavčič«. Začel je s tradicionalnim...
01 / 2021
Čas je za so(n)čne limone
Redki sadeži so tako vsestranski, kot so to limone. Kisle, sočne, dišeče, bogate z vitamini in minerali se odlično podajo tako slanim in sladkim jedem kot pijačam. Tokrat ste vabljeni na potovanje v svet okusnih sladic iz limon! LIMONA vs. LIMETA Razen tega, da je prva rumena in druga zelena,...
01 / 2021
Izvorno slovensko - Blejski lokalni izbor, Bled Local Selection
DEDIŠČINA NAVDIH ZA NOVE »STARE« ZGODBE Bled, njegovi prebivalci in dediščina, ki jo nosijo s seboj, je precej več kot le navdušujoča podoba jezera z otokom. So zgodbe, starejše od tisočletnega gradu, so znanja, ki se prenašajo iz roda v rod, so stari sadovnjaki, je rajska ptica, ki skoraj...
01 / 2021
Staranje koktajla v sodu
Luka Strajn, zdaj že diplomant Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC Ljubljana), je kot velik ljubitelj mešanja pijač tudi svoje diplomsko delo povezal s koktajli. Preučeval je, kako staranje ali zorenje točno določenega koktajla...
Arhiv objav
2021 2020 2019 2018

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.